• BIST 100

    11232,94%2,05
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

Köylü kadınlar 'doğa dostu' temizlik malzemesi üretiyor

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Kazdağlarının eteklerinde kurulu Nusratlı köyünde yaşayan kadınlar, tarihi taş okul binasında Temiz Gelecek Derneği öncülüğünde yürütülen proje kapsamında "doğa dostu" temizlik malzemeleri üretiyor.

YAŞAM 17.09.2019 12:07:00 0
Köylü kadınlar

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Kazdağlarının eteklerinde kurulu Nusratlı köyünde yaşayan kadınlar, tarihi taş okul binasında Temiz Gelecek Derneği (TEGEL) öncülüğünde yürütülen proje kapsamında "doğa dostu" temizlik malzemeleri üretiyor.

TEGEL proje koordinatörü Zeynep İlhan tarafından önce köylü kadınlara herkesin evinde de hazırlayabileceği doğa dostu temizlik malzemelerinin tanıtımı ve hazırlama şekilleri anlatıldı, ardından üretimine geçildi.

İlhan,  Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen "Doğa Dostu Kendin Yap Temizlik Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" ile yoğun kimyasallar içeren deterjanlar yerine doğaya zararı olmayan ve herkesin evinde hazırlayabileceği ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Çamaşır yıkama tozu, leke çıkarıcı ve krem temizleyici kitlerini hazırlamaları için anlaşma yapılan köy kadınlarının aile bütçelerine katkı sağlamasının da hedeflendiğini aktaran İlhan, şöyle devam etti:

"Proje ortağımız Nusratlı Köyü Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği, destekçilerimiz ise Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Yaşama Dair Vakıf, Overteam Bilgi Teknolojileri ve Adhoc'tur. Etiketlerin, ambalajların tasarımını ve kullanıcı denemelerini gerçekleştirdik. Daha sonra da üretime devam edilerek Türkiye çapında satışa başlamayı hedefliyoruz. Projemizi Kazdağlarının eteklerindeki Nusratlı köyünde gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra bölgede sivil toplum kuruluşları, oteller, belediyeler ve okullarda düzenlediğimiz atölyelerle doğa dostu temizliğin aslında ne kadar önemli, gerekli ve pratik olduğunu anlatıyoruz. İnsana, canlılara ve çevreye çok zarar veren petrokimyasal bazlı temizlik malzemeleri yerine doğa dostu temizlik malzemelerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayarak projenin başlangıç noktası olan Edremit Körfezi'ne akıtılan kimyasal yükü azaltmak ve suyumuzu korumayı amaçlıyoruz."

"Böyle bir projede olmaktan çok mutluyuz"

TEGEL'in hazırladığı projede görev alan Ayten Deniz, hem sağlıklı olması hem de doğayı kirletmemesi bakımından önemli olan malzemelerle kadınların aile bütçesine katkı sağlamasının da amaçlandığını ifade etti.

Fatma Nur Çetin ise yaz tatilinde okul harçlığını çıkarmak için proje kapsamında çalıştığı bilgisini verdi.

Projeye katılan Nusratlı sakinlerinden Saliha Köse de çevreye zarar vermeyen temizlik ürünleri elde ettiklerini dile getirdi.

Gülşen Karabulut da köy derneği bünyesinde erişte, zeytin, zeytinyağı gibi ürünleri yaparken bu projeye başladıklarını belirtti.

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Süheyla Doğan, 2005 yılında kurulan derneğin 100'ü aşkın üyesi bulunduğunu aktardı. 

Doğan, şöyle konuştu:

"Doğal ürünler satış merkezini kurup köyde doğal ürünler üretimini sağlamıştık. Temiz Gelecek Derneğinin böyle bir doğa dostu temizlik ürünler projesini duyduğumuzda biz de dernek olarak proje ortağı olduk. Köydeki üretici kadınlarımız bu üretim sürecinde hep birlikte yer aldı. Böyle bir projede olmaktan çok mutluyuz. Deterjanları doğa dostu hale getirerek, doğayı kirleten faktörlerden birinden kurtulacağız inşallah."

AA

Samsun’da iki yaşlı adamın kavgasını araya girenler önledi

Kars’ta 5 yıl hapis cezası bulunan 1 kişi yakalandı

Arpaçay Kaymakamlığı’ndan yeni evlenenlere beyaz eşya desteği

Elazığ Belediyesi vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı

Kars’ta jandarmadan "En İyi Narkotik Polisi Anne" eğitimi

Çorum Belediyesi’nden 2025 yılında 364 milyon TL’lik su yatırımı

Aydın dağları sağlıklı kestane ağaçlarıyla donatılıyor

600 bin liralık hırsızlık trafik kazasıyla ortaya çıktı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 170 yeni aracı hizmete başladı

Sağanak sonrası evinde mahsur kalan kadını ekipler kurtardı

Şehit polis memuru Emre Albayrak için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde tören düzenlendi

Başkan Dumandağ: ’’Ticaret Borsası olarak üreticimizin sesini en doğru şekilde duyurmaya devam edeceğiz’’

Ailesini katleden sanık cinayetleri kabul etmedi

Kayseri’de 3 polis aracına çarparak kaçan şüpheli araç lastiklerine ateş edilerek yakalandı

Keşan’da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Samsun’un 11 aylık kaza bilançosu: 42 ölü, 7 bin 960 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oscar ödüllü Filistinli yönetmen Basel Adra’yı kabul etti

Sivas’ta çaldıkları Kangal köpekleriyle Kayseri’de yakalandılar

Eğitim Bir-Sen’den Manisa’da Genişletilmiş İl Divan Toplantısı

Batman’da hafif ticari araç yapay gölete uçtu, sürücü yaralandı

Sinop’ta kültür buluşması

Kayıp baş arama çalışmalarında acılı baba, Vali Erin’e sarılarak gözyaşlarına boğuldu

Vali Selçuk Aslan, öğrencilerle bir araya geldi

Çetin Akdeniz, Sakarya’da sahne alacak

1600 metrelik yenileme

SAÜ, UI GreenMetric 2025’te Türkiye’de 12’nci sıraya yükseldi

15 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Adıyaman’a yeni bir taziye evi daha kazandırılıyor

Avcılar’da ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil apartmanın bahçesine uçtu: 2 yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.