Tarih: 14.12.2015 15:32

Konut Finansmanı Yönetmeliği'nde Büyük Tehlike

Facebook Twitter Linked-in

Konut Finansmanı Yönetmeliği yürürlüğe girdi ancak değişen birşey olmadı; özellikle araç ve konut kredilerinde bankalar kafalarına göre dosya masrafı almaya devam ediyor. Bankalar üstüne üstlük bir de borcunu erken kapatandan tazminat alabilecek.

En temel ihtiyaçlarından kısarak, kiracılıktan kurtulup bir ev sahibi olmak isteyen ailelerin çaresizlikten kapısını çalmak zorunda kaldığı bankalar, gariban vatandaşı adeta soyuyor.
 
Konut Finansmanı Yönetmeliği yürürlüğe girdi ancak değişen birşey olmadı; bankalar kafalarına göre dosya masrafı almaya devam ediyor. Bankalar üstüne üstlük bir de borcunu erken kapatandan tazminat alabilecek.
 
Günümüzde orta ve dar gelirli ailelerin ev sahibi olmalarının yolu bankadan; konut kredisinden geçiyor. Yüklü faiz oranları ile bankadan kredi çekiliyor; alınan ev ipotek ediliyor; bankalara yıllarla taksit ödeniyor.  Bankalar vatandaşlardan faizin yanı sıra bir de değişik kalemlerde masraf ücreti alıyor. Konut Finansmanı Yönetmeliği yürürlüğe girdi ancak değişen birşey olmadı; bankalar kafalarına göre ücret almaya devam ediyor.

"BENZERİ YASAL YÜKÜMLÜLÜK" OYUNU

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, yürürlüğe giren Konut Finansmanı Yönetmeliği'nde bankalar lehine açıklar bulunduğunu söyledi. Sözleşmede ana para, faiz, vergi ve harç gibi ücretlerin tek tek sıralandığını ancak bir de ‘benzeri yasal yükümlülük’ ifadesinin yer aldığını belirten Çakar "Bu ifade nedeniyle bankalar kafasına göre ücret almaya devam edecek" dedi.

DELİ DUMRUL ÜCRETLERİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçiş sürecinin ardından yürürlüğe giren Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği konusunda tüketicilere dikkat çekici uyarılarda bulunan Çakar, yönetmeliğe rağmen bankaların kafasına göre tüketiciden “deli dumrul” ücretlerini almaya devam edeceğini söyledi. “Tüketicilerin uyanık olması gerekiyor” diyen Çakar, şunları söyledi:

O ÜCRETLER YİNE ÖDENECEK

“Yönetmeliğe göre kredi sözleşmesinin imzalanmasından önce sözleşme öncesinde ön bilgilendirme yükümlülüğü var. 12 punto büyüklüğünde, açık, sade, okunabilir ön bilgilendirme şartı var. Yine bu konut finansmanı sözleşmesinin süresi, gecikme faiz oranına ilişkin bilgi, sigorta zorunluluğu olmadığına dair bilgi olması lazım. Çekilen konut kredisiyle ilgili tüketicinin bilgisi dahilinde hesap açılacak. Bu hesapla ilgili tüketiciden herhangi bir ücret alınamayacak. Burada çok önemli birşey var. Sözleşme öncesi bilgilendirme formunda ya da sözleşmede önemli bir ayrıntı bulunuyor. Tüketiciden talep edilecek ücretler kısmında toplam borç tutarının ana para, faiz, vergi, harç gibi yükümlülükler ve ücretler itibariyle dağılımı var. Sözöleşmede en önemli taraf burasıdır. Toplam borç tutarının ana para, faiz, vergi ve harç gibi ücretler tek tek açıklanacak. Ancak bir de ‘benzeri yasal yükümlülükler ve ücretler’ ifadesi yer alıyor.

AÇIK İFADE YOK

Bu 3 Ekim 2014 tarihinde BDDK’nın çıkardığı dosya masrafını tahsis ücretine çeviren birsürü ücreti akıllara getiriyor. ‘Benzeri yasal yükümlülük’ derken onu kastediyor. O ücretlerin dışına çıkılıp çıkılmayacağına yönelik bir hüküm yok. Yani deli dumrul ücretlerine yönelik açık hüküm bulunmuyor. Burada BDDK’nın çıkardığı yönetmelikte belirtilen ‘şu şu ücretlerin dışında ücret alınamaz’ demesi lazım, böyle birşey yok. Bankalar yine kafasına göre bu ücretleri alacaklar. Yine tüketiciler bu durumdan mağdur olacak.

ERKEN ÖDEYENDEN TAZMİNAT ALINACAK

Çakar ayrıca şunları kaydetti: Düzenlemede bir de erken ödeme indirimi var. Tüketici birden fazla borcu erken ödeyebilecek. Ancak yönetmelikte bankaların erken ödeme indirimi dışında erken ödeme tazminatı alması hükmü bulunuyor. Bankalar erken ödeme için sistem kuracak. Erken ödeme yaptı, fakat erken ödeme tazminatı da alacak. Düzenlemede yer alan ‘erken ödeme tazminat tutarı hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamaz’ ifadesi ‘indirim tutarına eşit olabilir’ demektir. O zaman ne anladık erken ödeme indiriminden. Tüketici yine kaybedecek. Bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Cüzi bir belki küçük bir artı değer olur.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —