Tarih: 20.03.2012 17:30

Kocaeli'nde "Nevruz" gerginliği!

Facebook Twitter Linked-in

içişleri Bakanlığı tarafından 21 Mart dışındaki bir tarihte Nevruz kutlamaları yasaklanmıştı. Buna bugün rağmen BDP'liler tarafından Nevruz kutlaması adı altında düzenlenmek istenen gösteri İzmit'i gerdi. Bini aşkın polis ekibinin teyakkuza geçtiği Nevruz kutlamalarında bütün sokaklar adeta abluka altına alındı. 

 

 

 

TEYAKKUZA GEÇİLDİ

 

 

Her yıl 21 Mart günü kutlanan Nevruz bayramını bu yıl tarihinde kutlamak yerine başka günleri seçen BDP'nin bu tavrı polis alama geçidi. Geçtiğimiz güne yine BDP'lilerin İstanbul ve Diyarbakır'da Nevruz kutlaması adı altında yapılan gösterilerde çıkan olayların ilimizde de yaşanmaması için Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri tüm birimleri ile teyakkuza geçti. Dün akşamdan itibaren önlemleri artıran polis ekipleri kent genelinde düzenlenecek hiçbir etkinliğin gerçekleşmemesi için sokaklarda büyük güvenlik önlemleri aldı. Nevruz kutlamalarına izin verilmemesine rağmen güvenlik önlemleri altında Merkez Bankası önünde toplanan gösterici gruba BDP Milletvekili Sabahat Tuncel ve BDP İl Başkanı Mehmet Alçınkaya'nın yanısıra KESK'e bağlı sendikalar eşlik etti. 

 

 

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

 

 

Yürüyüş Yolu ve D-100'e çıkan yollar polis tarafından tamamen kapatıldı. Merkez Bankası'nı tamamen çember altına alan polis ekipleri gösterici grubun çember dışına çıkmasına izin vermedi. Yürüyüş ve gösteri yapması yasak olan yaklaşık 500 kadar gösterici buna rağmen yürüyüş yolu üzerinden Sabri Yalım Parkı'na yürümek ve orada bir basın açıklaması düzenlemek istedi. BDP'li Tuncel ve Alçınkaya'nın polisle olan diyalogları olumlu sonuç vermeyince, bir anda sinirler gerildi. Nevruz kutlamalarını Merkez Bankası önünde yapmaya karar veren gösterici gruba polis tarafından müdahalede bulunulmadı. 

 

 

TAŞLI SALDIRI

 

 

Sabri Yalım Parkı'na yürüyemeseler de Merkez bankası önünde Nevruz'u kutlamaya karar veren gösterici grup burada halay çekmek istedi. Ancak grup İmaret Yokuşu mevkiinde kimliği belirlenemeyen bazı kişilerce taşlı saldırıya uğradı. Büyük taşları gösterici grubun üzerine atan şahıslar daha sonra polisin müdahalesi sonucu kaçarak kayıplara karıştı. Taşlı saldırı Nevruzu kutlamak isteyen grupta gerginliğe yol açsa da, olay çok büyümedi. Merkez Bankası mevkiinde yola ateş yakan grup ateşin üzerinden atlayarak ve davullu zurnalı halay çekerek Nevruz'u kutladı.  

 

 

APO LEYHİNE SLOGAN ATTILAR

 

 

Kutlamaların sonrasında BDP Milletvekili Sebahat Tuncel ve BDP İl Başkanı Mehmet Alçınkaya, 'APO' ve 'Özgür Kürdistan' sloganları eşliğinde basın açıklamasında bulundu.  İlk olarak konuşan BDP İl Başkanı Alçınkaya, 2012 yılının Abdullah Öcalan'ın özgürlük yılı olacağını söyleyerek, "Özgürlük Kürt halkının hakkıdır" dedi. BDP'li vekil Tuncel ise İçişleri Bakanlığı ve AKP hükümetine kutlamaların iptal edilmesi sebebiyle ateş püskürürken, "Bütün olanların sorumlusu AKP'dir. Kürde Nevruz'u zehir ettiler. Siz gidin Nevruz'u 21'inde kutlayın, biz istediğimiz zaman kutlarız.  Eğer terörden bahsedeceksek burada sadece devlet terörizmi var" şeklinde konuştu. Grup konuşmaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —