Tarih: 23.12.2015 15:37

Kocaeli’de şap seferberliği

Facebook Twitter Linked-in

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin bazı şehirlerinde yeni tip bir şap hastalığı görülmeye başlandığını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla açıklamıştı. 217 vakanın görüldüğünü ve bu vakaların 177’sinin tedavi edildiğini Bakan Çelik aynı toplantıda söylemişti. Suriye’den kaçak olarak ülkeye giren hayvanlardan yayıldığı belirtilen virüs, ilk olarak eylül ayında Van’da görülmüştü. Türkiye’de ilk kez görülen bu virüs "Asya-1 Virüsü" ya da "Nepal Şapı" olarak adlandırılıyor. Virüsün getirmiş olduğu nedeniyle bazı illerdeki hayvan pazarları kapatılmış durumda. 
10 BİN DOZ AŞILAMA YAPILDI
Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan Özel, yaptığı açıklamada ilimizde şap virüsünün görülmediğini belirterek, "Kocaeli’deki hayvanların şap virüsüne karşı aşılamaya yaklaşık bir ay önce başladık. Türkiye çapında başlatılan kampanya kapsamında elimize 10 bin doz aşı ulaştı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda aşılamalar bize dozlar ulaştıkça devam ediyor. Şu an ilimizde bu virüsü rastlanılmadı. Biz önlemimizi şimdiden almaya başladık. Çünkü virüs Bursa’ya ulaştı" ifadelerine yer verdi.
 
İNSANLARA BULAŞMIYOR
Şap virüsünün insanlara bulaşmadığını ve hayvanları öldürmediğini söyleyen Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan Özel, "Hindistan’dan yayıldığı söylenen bu hastalık ilk olarak ülkemizde Van’da ortaya çıktı. Fakat bu hastalık insanlara ulaşmıyor. Virüs hayvanlarda aşırı ateş, süt kaybı, kilo kaybı ve et kaybı yaratıyor. Bu virüs hayvan hareketleriyle yayıldığı için biz önlemlerimizi almaya başladık. Şu an ilimizde korkulacak bir durum yok” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —