Tarih: 24.05.2012 10:29

Kocaeli yeniden inşaa edilecek!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "Hızlı yapılaşma sonucu kentlerin yeşil alanları azalıyor. Sadece Kocaeli değil tüm Türkiye'de benzer sorunları yaşıyoruz" dedi. Tüpraş'ın ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği işbirliğinde düzenlenen Yeşil Yaşam ve Kentlerin Enerjisi Sempozyumu İlimtepe Atakent Sitesi'nde gerçekleşti. Sempozyuma Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı. Yeşil binalar; yapının arazi seçiminden başlanarak yaşam döngüzü çerçevesinde değerlendirildiği, ihtiyacı kadar tüketen, yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmiş çevre dostu malzemelerin kullanıldığı bir yapıyı anlatıyor.

 

 

 

ÇEVRE DUYARLILIĞI ÖN PLANDA

 

 

 

Yeşil binalarla ilgili Tüpraş öncülüğünde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur yaptı. Sur, konuşmasında dünyadaki değişimden ve sürdürülebilir enerjiden bahsetti. Sempozyumda konuşan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, ''Faaliyelerimiz ve ürettiğimiz ürünlerde çevre duyarlılığını ön planda tutuyoruz. Geçen yıl kullanılan motorinde atmosfere atılan kükürt miktarı bu seneden 10 kat fazla. Özelleşmeden sonra 6 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bizim için enerji tasarrufu çok önemli 850 bin ton karbondioksit tasarrufu yaptık'' diye konuştu. Son olarak söz alan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Türkiye'nin çok hızlı kentleşen bir ülke olduğunu belirterek "2010 yılına gelindiğinde kent nüfusu yüzde 84 köy nüfusu yüzde 14 olduğunu görüyoruz. Böyle yoğun nüfus hareketinin olduğu bir ülkede şehirlerin sorunlu olması çok doğal. Böyle hızlı yapılaşma sonucu kentlerin yeşil alanları da azalıyor. Sadece Kocaeli değil tüm Türkiye'de benzer sorunları yaşıyoruz'' dedi. 

 

 

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

 

 

 

"Kentlerimizi dönüştürme konusunda toplum olarak farkındalığımız çok gelişti'' diyen Topaca, son dönemde bu gayretin özel kanunlara girmeye başladığını söyledi. Yasa yürürlüğe girdikten sonra kentleri yeniden yapılandırmada belli kuralların olduğu bir yasa olacağını anlatan Topaca, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönüşümden nasibini en fazla alacak kentlerden biri de Kocaeli. Kentte depremden hasar görmüş çok sayıda bina var. Bu yasayla birlikte daha geniş çerçevede yeni bir kent kuracağız. Bu kentleri kurarken de yeşil kente dikkat etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yaşayacağımız dönüşümü çok iyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Binalarımızın da yeşili kucaklaması lazım. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' Konuşmaların ardından Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Danışmanı Dr. Abdurrahman Arıman moderatörlüğünde STK, Kocaeli Üniversitesi ve Tüpraş panelistleri yeşil binalarla ilgili görüş bildirdi. Bildirilen görüşlerin ardından değerlendirmeye geçildi. Program Tüpraş personelleri tarafından verilen müzik dinletisiyle devam etti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —