Tarih: 29.05.2012 09:59

Kocaeli Valiliği'nden çiftçilere yasak!

Facebook Twitter Linked-in

Hububat hasadından sonra kalan artıkların (anız) yakılmasının Kocaeli Valiliği'nce yasaklandığı, yasaklara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı bildirildi.

 

Kocaeli Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda anız yakmanın yurdun birçok yerinde olduğu gibi Kocaeli'de de yaşandığı, çiftçiler tarafından bazı yararlar umularak (toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararlıları yok edip, bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini arttırma) hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığının bilindiği ifade edildi.

 

Toprağın en önemli kısmını bitki atıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddelerin teşkil ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Yakılan anızla çıkan duman hava kirliliği oluşturarak, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmektedir. Yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak, ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır. Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi ise rüzgarın etkisiyle ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir. Anız yakma, komşu tarladaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir.

 

Anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir.

 

Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan materyaller, toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ve rüzgar erozyonuna engel olmaktadır. Anız yakmalar, evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları da tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Ayrıca, yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların anız yakmalar ile besin bulamaması sonucu yırtıcı sayısı azalmaktadır.

 

İlimizde de hububat hasadından sonra kalan artıkların (anız) yakılması Kocaeli Valiliği tebliği ile yasaklanmış olup, yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır."

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —