Tarih: 07.12.2012 12:47

“Kocaeli, Türk- Macar dostluğuna açılan kapıdır”

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli’nin Macaristan ile gönül bağı olduğunu söyleyen Biro, “Bu kent Macar Kralı Tökeli İmre’yi bağrına bastı. Macaristan’da herkes Kocaeli’yi bilir ve tanır. Kocaeli, Macar-Türk dostluğuna açılan kapıdır” dedi.

 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI YAPTI

Aynı zamanda bir antropolog olan Macar Turan Derneği Başkanı Andraş Biro, 2014 yılında Macaristan’ta gerçekleştirilecek Turan Kurultayı ve Hun İmparatoru Atilla’yı Anma Programları’nın hazırlık çalışmalarını yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Sakarya Üniversitesi’nde çeşitli temaslarda bulunan Biro, burada Macar ve Türk tarihinin bağlantılarını antropolojik ve genetik bilim açısından akademisyen meslektaşlarıyla değerlendirdi. 

 

TÖKELİ İMRE ANITINI ZİYARET ETTİ

Andaş Biro, Türkiye’den ayrılmadan önce ise Kocaeli’ni ziyaret etti. Biro’ya ziyareti sırasında Uluslar arası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı Serdar Çelebi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri eşlik etti. Biro, Kocaeli’nde ilk olarak Macar Kralı Tökeli İmre ve eşi İlona Zrinyi anısına Karatepe’de yaptırılan anıtı ziyaret etti. Macar Kralı’nın ülkesinden ayrıldıktan sonra beş yıl İzmit’te yaşadığını söyleyen Andraş Biro, “Kentiniz Macar Kralı’nı bağrını bastı. Macaristan’da bu nedenle herkes Kocaeli’ni bilir ve tanır. Kocaeli, Macaristan ve Türkiye’nin kardeşliğine açılan kapıdır” dedi.

TÖKELİ İMRE ANI EVİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Macar Turan Derneği Başkanı Andraş Biro, daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Seka arazisi içinde yaptırılan Tökeli İmre Anı Evi’ni ziyaret etti. 

 

YEMEKTE BULUŞTULAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın da Macar Turan Derneği Başkanı Andraş Biro onuruna bir akşam yemeği verdi. Yemeğe Uluslar arası Kalkınma ve İşbirliği Derneği Başkanı Serdar Çelebi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Raşit Fidan ve Türk Macar Dostluk Derneği üyeleri katıldı.

 

DEĞİŞMEYEN KOCAELİLİLER

Yemekte bir konuşma yapan Macar Turan Derneği Başkanı Andraş Biro, Kocaeli’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yıllar önce küçük bir çocukken dedesinin kendisini Kocaeli’ne getirdiğini söyleyen Biro, “O günden bu yana Kocaeli çok değişmiş. Kent gördüğü hizmetler sonucunda modern bir görünüm elde etmiş. Ama değişmeyen bir şey var o da Kocaelililerin sıcakkanlı ve güler yüzlü tutumları” dedi. 

 

BÜYÜKŞEHİR’İN EMEĞİ BÜYÜK

Macar halkının tarihten gelen ilişkiler nedeniyle Türkleri kardeşli olarak gördüklerini söyleyen Biro, güçlü bağların bundan sonra da devam etmesini dilediklerini kaydetti. Biro, Büyükşehir Belediyesi’nin Macar – Türk dostluğuna yönelik gerçekleştirdiği çalışmalara değindi. Büyükşehir Belediye’nin Macar Kralı Tökeli İmre adına yaptığı hizmetlere dikkat çeken Biro “İki ülke arasındaki sevginin yaşamasında büyük emeği olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne her zaman şükran duyuyoruz” şeklinde konuştu.

 

MACAR –TÜRK DOSTLUĞUNA YÖNELİK HİZMETLER

Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın da Macaristan ve Türkiye’nin tarihten gelen güçlü dostluk bağları olduğunu söyledi. Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu dostluğu güçlendirmeye yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğini kaydetti. Yemeğin sonunda Macar Turan Derneği Başkanı Andraş Biro, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın ile Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal’a anı objeleri takdim etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —