Tarih: 26.03.2012 09:39

KKTC'den Sürpriz Maraş Açılımı

Facebook Twitter Linked-in

Rumların 1 Temmuz’da AB dönem başkanı olmasının ardından Maraş tekrar yerleşime açılacak. Rumlar evlerine dönebilecek. Ankara’nın şaşkın olduğu konuşuluyor.

 

 

KKTC TARİHİ ADIM HAZIRLIĞINDA

 

 

KKTC tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Rumların 1 Temmuz’da AB dönem başkanı olmasının ardından Maraş tekrar yerleşime açılacak. Rumlar evlerine dönebilecek. Ankara’nın şaşkın olduğu konuşuluyor Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, Rumların AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz’da Kapalı Maraş’ı tek taraflı olarak, Türk tarafının kontrolünde “yerleşime açmak” için çalışma başlattı. Buna göre eskiden burada evi olan tüm Rumlar kente geri dönebilecek. Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir yere sahip olan Kapalı Maraş’ın açılması, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun önceki hafta Ankara’ya yaptığı ziyarette gündeme geldi. Kıbrıs Türk tarafının hazırladığı öneriye Ankara da olumlu yaklaştı. Maraş, Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biriydi. Hatta Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak biliniyordu. Ancak 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca; hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.

 

 

ÇANTASINA KOYDU ANKARA’YA UÇTU

 

 

Kıbrıs Türk tarafı, Rumların AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz’dan sonra ‘yeni bir Kıbrıs stratejisi’ belirlemek için kolları sıvadı. Bu amaçla Rumların 1 Temmuz’da AB dönem başkanı olacağı gün, Kapalı Maraş’ın açılmasını gündeme aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ekibi Rumların sürekli olarak masaya getirdiği ‘Maraş’ı açın’ önerilerine karşılık adım atmaya karar verdi. Bu amaçla tarihi ‘Maraş’ açılımı önerisi hazırlandı. Öneriyi çantasına koyan Derviş Eroğlu, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ve Özel Temsilcisi Kudret Özersay’ı yanına alarak 13 Mart’ta Ankara’ya uçtu.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —