Tarih: 28.12.2012 10:29

Kırım Tatarlarından anayurda ziyaret

Facebook Twitter Linked-in

Gebze Kırım Türkleri Derneği'nin gerçekleştirmiş olduğu gezi birçok yönüyle ilkleri barındırdığını belirten Dernek Başkanı Şerife Orak, "Nice zamandır hep atalarımızın doğduğu topraklara gitmeyi hayal ediyorduk. Nihayet bir imkan doğdu, dernek üyelerimizle birlikte Kırım'a bu ziyaretimiz gerçekleşti. On kişilik bir grupla yaptığımız gezi, kendi bünyesinde bir ilktir. Orada bulunan soydaşlarımız bizi evlerinde ağırladılar. Özellikle ağır ekonomik şartlarda yaşayan aileler bizi otellere gitmemize izin vermeyerek yaşadıkları ortamlarını bizimle paylaştılar. Bu vesileyle kardeşlerimizin ne denli ağır şartlarda yaşadıklarını bizzat görme şansı yakaladık. Bu bağlamda şehir merkezinin dışında bulunan Rodnykove adlı 2 bin Tatar Türkü 'nün yaşadığı köy evlerindeki yaşamlarını gözlemleme şansı bulduk. Dernek üyelerimiz köy halkı ile kısa bir sürede kaynaştı. Soydaşlarımız bizlere sadece evlerini değil, aynı zamanda gönüllerini açtılar. Onları dinledik. Bizlikte hüzünlenip, birlikte üzüldük. Neler yapabileceğimizi istişare ettik. Çok faydalı oldu. Üyelerimizden Ayten Bayseç hanım, dedelerinin yaşadığı Kezlev'de akrabalarının izini sürdü. Akrabalarına ulaştı, ancak farklı bir yere taşındıkları için ziyaret etme şansımız olmadı" diye konuştu. 

"Kırım'ın her bölgesini ayrı ayrı gezdik. Dernek üyelerimizin burslarıyla okuyan milli mekteplerdeki öğrencilerle direk tanışıp, aile ortamlarını gördük. Çok duygulandık. Derneğimizin varlık sebebini bir kez daha yakından gördük, idrak ettik. Daha fazla öğrenci okutulmasının gerekliliğini iyi anladık" şeklinde konuşmalarına devam eden Şerife Orak, bu bölgede eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini aktardı.

 

GEZİLER TURİSTİK DEĞİL!

Orak AYRICA; "Kırım'ın coğrafya olarak zaten Anadolu'dan farklı olmadığını gördük. Kırım'a yapılan gezilerin sadece turistik olmadığını ispat ettik. 5 milyona yaklaşan Anadolu'daki Kırım varlığının, orada yaşayan 350 bin soydaşımıza yürekten el uzatılmasını istiyoruz. Her türlü yatırımın yapılabileceğini gördük. İstihdam sahalarının açık olduğunu gözlemledik. Vatan Kırım'da yaşayan soydaşlarımızın, eğitimli, evsaflı ve çalışkan insanlar olduğunu zaten biliyoruz" dedi.

 

Orak, THY'ye çağrıda bulunarak, bu bölgeye daha uygun koşullarda uçuş imkanlarının sağlanması halinde, daha fazla yurttaşın buralara gidebileceğini aktardı. Gebze Kırım Türkleri Derneği'nin düzenlediği Kırım ziyaretinin, tatlı bir yorgunluğa dönüştüğünün altını çizen Orak, Anadolu insanının Kırım'ı mutlaka görmesi gerektiğini ifade etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —