Tarih: 25.11.2012 12:05

KDV iadesi geciken ihracatçı krediye sarılıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise inceleme yapılmadan iadenin mümkün olmadığını söylemişti. Türkiye, küresel krize rağmen ihracatını artırmaya çalışırken iş dünyası Maliye'nin KDV iadesi uygulamasına tepki gösterdi. Firmaların ciddi mali yük altına girdiğine dikkat çeken ihracatçılar geç iade sebebiyle küçük firmaların finansman sıkıntısı yaşadığına dikkat çekiyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, KDV iadelerinde vergi dairelerinin sıkıntıyı devam ettirdiklerini belirterek, firmaların son dönemde ÖTV zorluğu ile de karşılaştıklarını aktardı.

 

 

KDV iadesi konusunda Maliye Bakanlığı'nın 'gecikince kâr ediyorum' mantığı ile hareket ettiğini aktaran Akyüz, "Firmalar ciddi mali yük altında. Bankalardan kredi çekmek zorunda kalınıyor. Firmaları bankaların kapılarında tutuyorlar. Eski mahsuplaşma yöntemi daha iyiydi." dedi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise her vergi dairesinin aynı sürede işlemi neticelendirmediğine dikkat çekerek, ihracatiadesi işlemlerinin uzun zaman aldığını ifade etti.

 

 

Mete, "İndirim oranlı KDV iadelerinde müteselsil sorumluluktan dolayı iade talep eden firmanın alt firmasının iş yaptığı alt firmalar dahi sorunlu olsa bile KDV iadesi reddedilmektedir. Ya da bu firmaların araştırılması istenmektedir. Bu da uzun zaman almaktadır." diye konuştu. Vergi dairelerinde karşılaşılan bir başka sorunun ise ihraç kayıtlı mal karşılığı alınan vadeli çekler olduğuna dikkat çeken Mete, vergi dairesinin çeki ödeme aracı olarak görmediği için KDViadesi işleminin başlatılamadığını kaydetti.

 

 

Maliye'nin KDV uygulamasını eleştiren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı ise vergi dairesinin iade yaparken büyük küçük şirket ayrımı yaptığını vurguladı. Teminatı getirenlerin sorun yaşamadığını aktaran firma sahibi, "Hızlı İade Sistemi'nde çalışan sayısı ve cirolara ilişkin bazı şartlarda esnekliğe gidildi.

Ancak küçüklerde sorun devam ediyor." eleştirisinde bulundu. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise küçük firmalarda yaşanan sorunun evrakların hazırlanması ve teminattan kaynaklandığını belirterek, bankalarla ilişkisi olmayan küçük firmaların bu konuda sıkıntı yaşayabildiğini aktardı. Reel sektörün KDV iadelerinin geç ödenmesine ilişkin eleştirilerinin sorulması üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, inceleme yapılmadan iade yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çekmişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —