• BIST 100

    11189,50%1,65
  • DOLAR

    42,56% 0,10
  • EURO

    49,54% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5732,78% -0,22
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17

Kazım Koyuncu’nun şarkısını sosyal medyasında kullanan öğretmenden 50 bin TL telif istendi

Kazım Koyuncu’nun şarkısını sosyal medyasında kullanan öğretmenden 50 bin TL telif istendi

KÜLTÜR - SANAT 3.12.2025 10:19:20 0
Kazım Koyuncu’nun şarkısını sosyal medyasında kullanan öğretmenden 50 bin TL telif istendi
Adana’da, Kazım Koyuncu’nun 2005 yılında çıkardığı "Uy Aha" adlı şarkısını sosyal medyada kullanan öğretmen Kadir Can Uslu’ya telif nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. Uslu, şarkıyı paylaştığı video ile ilgili olarak, Kazım Koyuncu’nun mirasçılarından 50 bin TL tazminat talebiyle karşı karşıya kaldı.
Trabzon’da yaşayan tır şoförü Salim Kalfa, 15 Haziran’da Ayasofya Mahallesi’nde evinin balkonundan cep telefonu kamerasıyla kayda aldığı 1 dakikalık görüntüye, çok sevdiği Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu’nun 21 yıl önce Trabzonspor için bestelediği ’Uy aha’ adlı şarkısının nakarat müziğini ekleyip, sosyal medya hesabından paylaştı. Paylaşımdan 4 ay sonra Kalfa hakkında, sanatçının yasal mirasçısı kardeşi tarafından Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71’inci maddesi kapsamında ’Manevi, mali ve bağlantılı haklara tecavüz’ edildiği gerekçesiyle, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu dilekçesinde 50 bin TL tazminat talep edildi.
Aynı olay Adana’da da Kadir Can Uslu isimli bir öğretmenin başına geldi. Öğretmenin Portakal Çiçeği Karnavalı’nda hazırladığı görseller üzerine Kazım Koyuncu’nun "Uy Aha" şarkısının müziğini koyarak TikTok’ta yaptığı paylaşımdan dolayı Kazım Koyuncu’nun mirasçıları telif istedi. Koyuncu’nun yakınları telif nedeniyle öğretmen hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu için öğretmen polise giderek ifade verdi.

"50 bin lira tazminat istiyorlar"
Polise konuyla ilgili ifade verdikten sonra açıklamalarda bulunan öğretmen Uslu, bu durumda binlerce kişiye ceza vermeleri gerektiğini belirterek, "Herkes sevdiği sanatçının müziğini yüklüyor. Sosyal medya hesaplarına attığımız eserler bize ceza olarak dönecekse hiç müzik koymayalım. Kazım Koyuncu sevdiğimiz bir sanatçı, hatta Artvin’e mezarını ziyarete dahi gittim. Benden 50 bin liraya yakın para istiyorlar. Sosyal medya platformu ödüyordur diye yükleme yapıyordum. Telifli müzikleri sosyal medya platformlarının ya sessize alması gerekiyor ya da anlaşması lazım. Çok saçma geldi, inşallah ceza ödemeyiz. İnsanların telif haklarına önem vermesi gerekiyor. Sonuçta bir emek verilip şarkı yapılmış. Ancak bilmediğimiz için sevdiğimiz müzikleri yüklüyoruz. Bu müziklerin telifli ya da telifsiz olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Bu telifleri sosyal medya platformlarının ödemesi gerekiyor. Ben ödediklerini biliyordum" dedi.

"Ticari amaç yoksa telif olmaz, O zaman şarkıyı her mırıldayandan da telif alınsın"
Avukat Nazan Akça, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun olduğunu hatırlatarak, "Bu kanunun 71. maddesi, fikir ve sanat eserleriyle ilgili cezai müeyyideleri düzenliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanımın ticari kazanç amacı taşıyıp taşımadığıdır. Vatandaşlar diledikleri müzikleri dinleyebilir, bu müzikleri sosyal medya hesaplarında kişisel kullanım amacıyla paylaşabilir. Bu durumda herhangi bir cezai ya da maddi yaptırım söz konusu olamaz. Önemli olan, bu eserleri ticari amaçla yayıp yaymadığındır. Eğer ortada bir maddi kazanç yoksa ve sadece kişisel olarak paylaşım yapıyorsan, ne cezai ne de hukuki bir yaptırımla karşılaşamazsın. Zaten aksi düşünülecek olsa, şarkıları mırıldanan kişilere bile ceza kesmek gerekir; bu durumda 85 milyonun tamamı cezai yaptırıma maruz kalır" diye konuştu.

Otelin restoranında korkutan yangın

Mersin’de kaza yapan araç otoyolda, sürücüsü 30 metrelik köprünün altında ölü bulundu

Yozgat’ta özel halk otobüsü yandı

Mardin’de cep telefonu tamir sırasında alev aldı

Başkan Seçer’den maraton ve yılbaşı pazarı çağrısı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - Gaziantep FK: 1 (İlk yarı)

İstanbul’da şehit düşen polis memurunun naaşı Samsun’a getirildi

Bilal Erdoğan: "Türk müziği usulleriyle bestelenmiş çocuk şarkılarının sayısının artmasına hizmet etmek istiyoruz"

Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 0 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı)

Muş’ta şüpheli çanta fünye ile patlatıldı

Bodrum’da trafik kazası kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Suriye Devlet Başkanı eş-Şara: "Esad rejimi Suriye tarihindeki karanlık bir sayfa"

Mardin’de STK’lardan ’şiddete karşı ortak vicdan’ çağrısı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - Gaziantep FK: 1 (Maç devam ediyor)

Sergen Yalçın’dan tek değişiklik

TUSAŞ şehitleri anısına binlerce fidan toprakla buluştu

Hakkari’de heyelan

Zeytinburnu’nda park yeri tartışmasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı

Tunceli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinde Bütüncül Hizmet Sunuluyor

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Macaristan ile ticaret hedefimiz 10 milyar dolar"

Kırıkkale’de FETÖ hükümlüsü ihraç komiser yardımcısı yakalandı

Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu’nu ziyaret etti

Babaeski’de üniversite öğrencilerinden köy okulunda anlamlı faaliyet

Aynı yolda 5 saat arayla iki kaza: 3 yaralı

Kırklareli’nde trafik kazası: 1 yaralı

Tanju Özcan umre yolculuğuna dualarla uğurlandı

Mohamed Salah, Liverpool’un Inter ile oynayacağı maç kadrosuna alınmadı

Beykoz’da tartışma kanlı bitti: 26 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Muş’ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.