Tarih: 23.03.2017 13:40

Karadenizli mucitlerin mucize icadı, felçli hastaların umudu oldu

Facebook Twitter Linked-in

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, platform üzerine kurulan oyuncak araba pistinde, beyine bağlanan bir cihazla hareket komutlarını algılayabilen arabalar üretti. Beyindeki farklı duygu ve düşüncelerin işaretlerini algılayan sistem, buna göre arabalara 'hızlı' veya 'yavaş' gitmesi komutlarını veriyor. Motivasyona göre araçların hızları değişiklik gösteriyor. TÜBİTAK'ın desteklediği bu proje dünyada ilk kez uygulanırken, felçli hastaların geleceği için büyük bir adım olarak ifade ediliyor.

YAPILAN ARAŞTIRMALAR İSPATLAMIŞTI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir tarafından yürütülen, araştırmacı öğrenciler Oğuzhan Başer, A. Yağız Sarı ve Cevdet Cıvır tarafından geliştirilen 'düşünce gücü ile çalışan araba yarışı oyunu' projesi dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.

Projenin başındaki Önder Aydemir, geliştirilen uygulamanın dünyada ilk olma özelliği taşıdığını belirterek "Bilindiği gibi insan vücudunun merkezi konumunda olan beyin, vücut faaliyetlerini yöneten ve insan merkezi sinir sistemini kontrol eden bir organdır. Beyinin bu işlevleri esnasında beyin dokusundaki elektriksel potansiyel değişimlere bağlı olarak elektroansefalografi (EEG) işaretleri oluşur. Yapılan araştırmalar kişinin farklı şeyler düşündüğünde EEG işaretlerinin farklılık gösterdiğini ispatlamıştır. Bu farklılıktan faydalanarak beyin bilgisayar ara yüzü teknolojileri geliştirilmektedir" dedi.

DÜNYADA İLK KEZ UYGULANIYOR, FELÇLİ HASTALAR İÇİN UMUT OLDU

Beynin sağlıklı olmak kaydı ile uygulamayı tüm felçli hastalar olmak üzere tüm bireylerin kolaylıkla kullanabileceğini ifade eden Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekleştirilen bu proje ile 2 kişi bir platform üzerine kurulmuş oyuncak araba pistinde düşünce gücü ile araba yarışı oynayabilmektedir. Beynin sağlıklı olmak kaydı ile bu uygulamayı tüm felçli hastalar olmak üzere tüm bireyler kolaylıkla kullanabilmektedir. Projenin çalışması özetle şu şekildedir: Kişi kendisinin kontrolüne tanımlanmış aracı ileriye doğru hareket ettirdiğini düşündüğü sırada beynin alın bölgesinden beyin işaretleri kaydedilmekte ve geliştirilen elektronik donanıma kablosuz olarak aktarılmaktadır. Elektronik kart üzerindeki işlemci aldığı beyin işaretlerini yorumlayarak aracın ileriye yönlendirilmesine ait bir örüntü belirlediğinde pist üzerindeki araç ilerlemektedir.

MOTİVASYONA GÖRE ARAÇLAR HIZLI GİDİYOR

Bu işlemci kişinin yarışa motivasyon miktarını da ölçmekte bu sayede araçlar daha hızlı gidebilmektedir. Sonuç olarak çok daha fazla yarışa odaklanan kullanıcı yarışı kazanmaktadır. Bu uygulama dünya da araştırıldığı kadarı ile ilk uygulama olup, farklı uygulamalar için de önü açık bir yeniliktir. TÜBİTAK'tan da destek alan bu projedeki gelecek çalışmalarımızda felci ya da sağlıklı kişilerin kullanabileceği düşünce ile akıllı ev uygulamasıdır ki, buna yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerimiz başlamıştır. Bu yenilikle beraber kişiler evindeki kapıyı, perdeyi ya da klima benzeri cihazları düşüncesi ile açıp kapatabilecektir"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —