• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,22% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5936,00% -0,44
  • Ç. ALTIN

    9581,68% -0,25

Karadenizli balıkçılar hamsi avının kısmi olarak durdurulmasından memnun

Ordu, Giresun ve Trabzon'daki balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'de hamsi avının 10 gün kısmi olarak durdurulması kararından memnun.

GÜNDEM 8.01.2021 16:11:00 0
Karadenizli balıkçılar hamsi avının kısmi olarak durdurulmasından memnun

Dün gece uygulanmaya başlanan yasak öncesinde avlanan hamsi, üç ilde de balıkçı tezgahlarındaki yerini aldı. Ordu ve Giresun'da hamsinin kilogramı 20 liradan, Trabzon'da ise 10-15 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesinde balık satan Burçin Doğan, , alınan kararı olumlu bulduklarını, hamsi satıcısı olarak da bu kararın arkasında olduklarını söyledi.

Son zamanlarda ince boyutlarda hamsi tutulduğunu dile getiren Doğan, "Buna önlem olarak da devletimizin aldığı kararın arkasındayız. Bence iyi oldu, daha da iyi olacak. Bu doğrultuda daha da iyi kararlar alınması lazım çünkü hamsinin geleceğini bitiriyoruz, günü kurtarıyoruz. Böyle bir karar olumlu, inşallah daha iyi olacak." dedi.

Doğan, dün gece on ikiden önce tutulan hamsilerin bugün tezgahlarda yerini aldığını belirterek, "Şu anda hamsinin kilosu 20 lira. Hafta sonu iki günlük kısıtlama olduğu için bugün hamsiye talep olur. Her cuma kısıtlama öncesi olduğu için iyi geçiyor." diye konuştu.

Balıkçı Haşim Topal da tezgahlarında iri hamsi satmak istediklerini söyledi.

Hamsinin, av yapılmayacak sürede daha iyi büyüyeceğini vurgulayan Topal, bu nedenle de kararın iyi sonuçlar vereceğine inandığını dile getirdi.

"Bu kararın iki ay önce alınması gerekiyordu"

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan ise hamsi avına 10 gün yasak getirilmesinin geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

Hamsinin hızlı büyümeyen bir tür olduğunun altını çizen Arslan, şöyle konuştu

"10 günde hamsi büyüyecek mi zannediliyor? Geç kalınmış bir karar. Zaten hamsi bu av döneminde kalitesiz çıktı, boy olarak küçüldüğünü de hep dile getirmiştik. Hamsi kıyıları zaten terk etti, bu aralar çok az avlanıyor. Bu kararın iki ay önce alınması gerekiyordu. 10 gün çok kısa bir süre. İki ay boyunca küçük boylu standardın altında hamsi avlandı zaten, bunu vatandaş da gördü, herkes de gördü. Bu karar zamanında alınması gerekirdi."

"Karadeniz'de yasak olmayınca balıkları göremeyeceğiz"

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde balıkçı tezgahlarında satışa sunulan hamsi ve diğer balık türlerine rağbet olduğu gözlendi.

Bölgede 62 yıldır balıkçılık yaptığını anlatan Garip Ayata, eskiden 25 santimetrelik istavriti "ufak" olduğu için denize geri attıklarını ancak şimdi 5-10 santimetrelik balıkları tezgaha koymak zorunda kaldıklarını belirtti.

Karadeniz'de hamsi yasağının daha geniş boyutta uygulanması gerektiğini savunan Ayata, "Karadeniz'de yasak olmayınca balıkları göremeyeceğiz. Korkarım ki 2-3 sene sonra balığın resmini göreceğiz, kendini göremeyeceğiz. Yasağı tam koysunlar, hiç çekinmesinler, devletimizden bunu rica ediyoruz. Denetim mekanizmaları arttırılsın. Karadeniz bizim. Yıllar önce 20 santimlik balıklar 'ufak' diye yenmezdi. Şimdi barbunya geliyor 10 santim, günah." diye konuştu.

Balıkçı Ali Ergün de 10 günlük yasak yerine av sezonunun şimdiden bitirilmesinin daha iyi olacağını vurguladı.

Hamsinin çok ince olduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"10 günlük yasak iyi oldu ama şimdiden sezonu kapatsalar ve bu hamsileri hiç yakalamasalar daha iyi çünkü çok ince hamsi. Bu hamsiler büyüyecek, havyar bırakacak, göçünü tamamlayacak. İnce yakalandığı zaman hamsileri kırıyoruz, neslini de tüketmeye başladık zaten. İri hamsi bulamıyoruz denizde. Geçen sene de hamsi böyleydi, her sene daha da kötüye gidiyor. Daha önce böyle bir duruma rastlamadım. Avcılığı bu yıl 2 ay önceden bitirsinler, yazın da 6-7 aya yayabilirlerse belki biraz toparlanır."

Cem Yazıcı ise hamsi avlama yasağının iyi olduğunu belirterek, "Hamsi zaten bu sene ince çıktı. Devletimizin iyi bir şey yaptığını düşünüyorum. İnce hamsiyi vatandaşa rahatlıkla veremiyoruz. Bir, iki kilogram hamsi alındığında içerisinden 500-600 gram ince hamsi çıkıyor. Son iki senedir hamsi bayağı inceldi. Önce bu kadar yoktu. 10 günlük yasağın olumlu etkisi olacaktır." dedi.

Yazıcı, avlanma yasağı dolayısıyla Karadeniz Bölgesi'ndeki balıkçı tezgahlarına Çanakkale tarafından hamsi geleceğini, kilogram fiyatının da 20-25 lira arasında olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.AA

Antoine Makoumbou: "Bu maçı kesinlikle kazanmamız gerekiyordu"

ABD’li Demokratlar, cinsel istismar suçlusu Epstein dosyasında yer alan 68 yeni fotoğraf yayınlandı

Okan Kocuk: "Avrupa’da gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz"

Yunus Emre Çift: "Play off’u geçip Avrupa maceramızı sürdüreceğiz"

Thomas Reis: "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum"

Osmaniye’de motosiklet kazası kamerada

Park halindeki otomobil alev topuna döndü

Zeytinburnu’nda kentsel dönüşümdeki binadan düşen parçalar, 3 otomobili hurdaya çevirdi

Yağlıdere’de trafik kazasında bekçi hayatını kaybetti

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 2 - Samsunspor: 0 (Maç sonucu)

Zonguldak’ta bıçaklı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 1 - Samsunspor: 0 (İlk yarı)

Zeytinburnu’nda binanın çatısından kopan parçalar araçları hurdaya çevirdi

Mudanya Yazaki işçilerinden MESS’in düşük zam teklifine çatal-kaşıklı protesto

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü

Demre’de coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünler festivalde tanıtıldı

Bodrum’da kaçak göçmen çetesi çökertildi: 3 tutuklama

Bağcılar’da iş yerine silahlı saldırı

Trump: "Ukrayna zaman harcadıkça Rusya fikrini değiştiriyor"

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 0 - Samsunspor: 0 (Maç devam ediyor)

Bu yıl ıhlamur değer kazandı

Siirt’te 3 buçuk ayda 54 büyükbaş hayvanı telef olan besicinin zararı 8 milyon lirayı buldu

BM Güvenlik Konseyi, ’ABD-Venezuela gerilimi’ gündemiyle 23 Aralık’ta acil toplantı kararı aldı

Milyonlarca liralık "sahte gönül ilişkisi" oyununu jandarma bozdu

Açık unutulan tüp paniğe sebep oldu

Cemevinde korku dolu anlar: Elektrik panosu patladı

Ahmed Kutucu bu sezon ilk golünü attı

Galatasaray, Türkiye Kupası’na galibiyetle başladı

Galatasaray kupada Başakşehir’i ilk kez yendi

Yaylada mahsur kalan vatandaşların belediye ekipleri kurtardı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.