Tarih: 25.02.2016 13:04

Kapasite kullanım oranı artsa da!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranının şubatta azalmasına ilişkin, "Geçen yıla göre kapasite kullanım oranı 0,7 puan artsa da bir önceki aya göre durgunluk ve belirsizlik sanayinin kapasite kullanımını düşürdü" dedi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye genelinin kapasite kullanım oranının şubat ayında yüzde 73,5 ile bir önceki ayın 1,4 puan gerisinde gerçekleştiğini, 
geçen yıla göre ise 0,7 puan artış gösterdiğini hatırlattı. Türkiye genelinde de kapasitelerde bir azalışın söz konusu olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,7 puanlık artış da beklediğimiz düzeyde değil. Bu nedenle sektörel olarak baktığımızda hemen hemen tüm sektörlerin kapasitelerinin azaldığını görüyoruz. Geçen yıla göre kapasite kullanım oranı 0,7 puan artsa da bir önceki aya göre durgunluk ve belirsizlik sanayinin kapasite kullanımını düşürdü" ifadesini kullandı.

DURGUNLUK DEVAM EDECEK!
Zeytinoğlu, Kocaeli'de üretim yapan sanayi kuruluşlarının şubat ayı kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayine paralel bir düşüşle yüzde 70,4'e gerilediğini belirtti. Firmalardan gelen geri bildirimlere göre şubat ayında Kocaeli'deki kapasite kullanım oranının yüzde 70,4 olduğunu, kapasitelerde geçen yılın aynı ayına ve bir önceki aya göre 0,2 puan azalış yaşandığını aktaran Zeytinoğlu, şunları kaydetti; "Yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 46'sı kapasitelerinin bir evvelki aya göre azaldığını bildirdi. Azalış nedenleri arasında iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizliklere bağlı siparişlerdeki azalma gösterilmiştir. Firmalarımızın önümüzdeki ay beklentilerine baktığımızda; yüzde 17'si mart ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 68'i ise bu miktarın değişmeyeceğini ve yüzde 16'sı azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 14'ü dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 60'ı sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ve yüzde 26'sı azalacağını beklediklerini ifade etmişlerdir. Bu beklentilere göre, özellikle dış piyasalardaki durgunluğun önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyleyebiliriz."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —