Kalp hastası Bosnalı Vinko bebek Türkiye'de şifa buldu

Kalp hastası Bosnalı Vinko bebek Türkiye

"Mavi bebek" sendromu olarak da bilinen siyanotik doğumsal kalp hastalığı "Fallot Tetralojisi" ile dünyaya gözlerini açan Bosnalı 7 aylık Vinko Jukiç, Türkiye'de geçirdiği iki kalp ameliyatının ardından sağlığına kavuşarak ailesiyle ülkesine döndü.

Doğuştan kalp hastalığı bulunan Bosnalı 7 aylık Vinko Jukiç, Türkiye'de geçirdiği iki kalp ameliyatının ardından sağlığına kavuştu.

Bosna Hersek'in bir köyünde yaşayan 7 yıllık evli Tanya ve Josip Jukiç çiftinin ilk çocuğu Vinko, "mavi bebek" sendromu olarak da bilinen siyanotik doğumsal kalp hastalığı "Fallot Tetralojisi" ile 7 ay önce dünyaya gözlerini açtı.

Doktorlar, hastalığı nedeniyle akciğer atardamarları iyi gelişmeyen, akciğerlerine giden kan akımı az olan, kalbindeki karıncıklar arasında bir delik bulunan ve vücuda giden ana atardamarları normal yerinden sağa doğru kayan bebeğin hayata tutunabilmesi için ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Jukiç ailesi, ülkelerinde yeterli tedavi imkanı bulunmadığı gerekçesiyle doktorları tarafından Türkiye'ye yönlendirildi. Türkiye'ye ambulans uçakla getirilen bebek, Acıbadem Bakırköy Hastanesinde tedavi altına alındı.

İlk ameliyatını 1 aylıkken geçiren ve sonraki 6 aylık süreçte damarlarında düzelme gözlemlenen Vinko Jukiç, ikinci kez ameliyata alınıp "düzeltme operasyonu" yapıldıktan sonra tamamen iyileşerek, ailesiyle birlikte vatanına sağlıklı bir şekilde döndü.

"Yaşıtlarına çok benzer bir hayat yaşayacak"

Vinko bebeğin ameliyatlarını gerçekleştiren Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kenan Yalçınbaş, 100 bebekten 1'inin doğumsal kalp hastalıklarıyla hayata geldiğini ancak bu rahatsızlıkların hepsinin kritik seviyede olmadığı için hemen müdahale gerektirmediğini söyledi.

Bu hastalıklardan bazılarının ise bebeklerin hayatta kalabilmeleri için yaşamlarının ilk günlerinde ameliyat olmalarını zorunlu kıldığını belirten Yalçınbaş, Vinko'nun da bu grupta yer alan ve "Fallot Tetralojisi" denilen doğumsal bir kalp hastalığının ileri formuna sahip olduğunu anlattı.

"Fallot Tetralojisi"ndeki temel problemlerin çocukların mor olması ve akciğerlerine yeterince kan gitmemesi olduğunu ancak bazı çocuklarda bu durumun bir ameliyatla düzeltilebildiğini aktaran Yalçınbaş, şöyle devam etti:

"Ancak Vinko'nun akciğer atardamarları da çok küçüktü, gelişmemişti. O yüzden ilk aşama ameliyatı gerekiyordu. İlk ameliyatta akciğer atardamarına giden yolu genişlettik ve büyümesini sağladık. 7 aylık olunca düzeltme ameliyatını yaptık. Kalbin karıncıkları arasındaki deliği kapattık. Yine akciğer atardamarına giden yolun yapısını normale yakın bir hale getirdik. Kalp şu anda normal bir kalbe çok yakın şekilde çalışıyor, morluğu kayboldu ve bundan sonra da yaşıtlarına çok benzer bir hayat yaşayacağını ümit ediyoruz."

Prof. Dr. Yalçınbaş, Vinko bebeğin artık hem Bosna'daki hem Türkiye'deki çocuk kardiyologları tarafından takip altında olacağına değinerek, "Genel olarak Vinko için çok zor bir yaşam olmayacak çünkü düzeltme ameliyatlarından sonra normale çok yakın bir hayat oluyor. Bir tek, aşırı yorucu bazı faaliyetlerden kaçınması gerekiyor. Onunla ilgili eğitim veriliyor. Bazı ilaçlar gerekebiliyor. Onlarla ilgili dikkat etmeleri gereken bir süreç var ama Vinko için oldukça iyi bir gelecek hayal ediyorum." diye konuştu.

"Doğumsal kalp hastalığı gibi kritik ameliyatlarda hemen Türkiye akıllara geliyor"

Yabancı ülke vatandaşlarının sağlık hizmeti almak için Türkiye'yi tercih etmelerine ilişkin Yalçınbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de tıp çok ileri bir seviyede. Gerçekten bununla gurur duymalıyız. Devletimiz, Sağlık Bakanlığımız bu konuda dünyayla aynı seviyede. Her türlü imkan var. Bundan dolayı Balkanlar, Kafkaslar ve Arap ülkeleri gibi çevremizdeki bölgelerde doğumsal kalp hastalığı gibi kritik ameliyatlar gerektiğinde hemen Türkiye akıllarına geliyor. Artık Avrupa ve Amerika'ya gitmek yerine hem kültürel bağlantılar hem tıpta buralarla aynı seviyede olunması hem de kolay anlaşabileceklerini ve daha sonra takip için gelip gidebileceklerini düşündükleri için Türkiye artık ilk akla gelen ülke oldu.

Bunun yanı sıra, devletimizin uluslararası hastaların tedavisi konusundaki politikası, Sağlık Bakanlığının teşvikinin yanı sıra sağlık grubumuzun da bu konuda ciddi bir çalışması var. 10 yılı aşkın bir süredir uluslararası hasta ofisimiz var. Bununla ilgili birçok görevli çalışıyor. Balkan ülkeleri, Kafkaslar, Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri gibi yerlerden hastalar bize ulaşabiliyor, danışıyorlar. Bu şekilde hastalar bize geliyorlar, ameliyatlarını olup sağlıklarına kavuşup, dönüyorlar. Aynı zamanda ekip çok iyi. Çünkü çocuk kalp ameliyatları zor ve bu 1-2 kişinin yapacağı bir iş değil. Burada 50'den fazla görevli var bu iş için. Bütün bu kalabalık ekip büyük bir uyum içerisinde çalışarak başarılı sonuçlar alabiliyoruz."

"Türkiye'ye geldiğimizde kalbimizdeki ağırlık üzerimizden çekildi"

Anne Tanya Jukiç, hamilelik döneminde Vinko'nun rahatsızlığını bilmediklerini, doğduktan sonra öğrendiklerini, bunun kendileri için çok üzücü ve zor bir süreç olduğunu anlattı. 

Vinko'ya tanı konduktan sonra doktorların ameliyatı Bosna'da yapamayacaklarını söylediklerini aktaran Jukiç, "Bizi Türkiye'ye yönlendirdiler. Türkiye'de bu ve bunun gibi ameliyatların başarıyla sonuçlandığını duyduk. Türkiye'ye ilk geldiğimizde çok rahatladık, kalbimizde büyük bir ağırlık vardı, taş gibi. O çekildi üzerimizden. Çok hafifledik." şeklinde konuştu.

Jukiç, Türk doktorlarının ve hastane çalışanlarının kendileriyle yakından ilgilendiğini belirterek, "Buradaki doktorlar sanki anne, baba gibi. Bizi çok rahat ettirdiler." dedi.

"Her ne hastalık olursa olsun, Türkiye'de tedaviyi herkese tavsiye ediyorum"

Bebekleri Vinko'yu hep normal bir bebek gibi gördüklerini, hiçbir zaman bir rahatsızlığı varmış gibi hissetmediklerini dile getiren Jukiç, "O yüzden 'Gelecekteki hayatı şöyle olsun' demiyorum. Sağlıklı ve normal bir bebek gibi büyütmek istiyoruz." diye konuştu.

"Her ne hastalık olursa olsun, Türkiye'de tedavi olmayı herkese tavsiye ediyorum." diyen Jukiç, evlatlarını tedavi ettirmek isteyen ailelere "Çocuklarının hayatlarını kurtarmak istiyorlarsa Bosna'daki kliniklere veya gerekli yerlere başvurup Türkiye'ye kolaylıkla gelebilirler." şeklinde seslendi.

Tanya Jukiç, Türkiye'deki sağlık hizmetinden memnun kaldıklarını vurgulayarak, "Tabii ki herkesin kendi evi her zaman daha iyidir ancak buraya geldiğimiz günden beri herkes bize çok iyi baktı, çok ilgilendi. Herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. 

AA



İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Sivas YHT o saatlerde Kocaeli’den geçecek

2 Haziran’da 7 ilçe ve beldede yerel seçim tekrarlanacak

Kocaeli'de o gün yağmur var

İYİ Parti'nin yeni TBMM Grup Başkanvekilleri belli oldu

Kurban kesim bedeli belirlendi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara 61 milyon lira ceza

Kara Yollarında Durum

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

Yeni anayasa mesaisi sürüyor: Kurtulmuş 3 parti yönetimiyle görüşecek

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Galatasaray 6 golle kazandı, Fenerbahçe'nin rekorunu kırdı!

Gölcüklü pehlivanların Fethiye başarısı

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Sakarya maçı için karar!

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Kocaelispor’da Bodrum yolculuk programı belli oldu

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Galatasaray 6 golle kazandı, Fenerbahçe'nin rekorunu kırdı!

GTÜ Öğrencileri, Filistin'e destek için oturma eylemi düzenlediler

Sivas YHT o saatlerde Kocaeli’den geçecek

2 Haziran’da 7 ilçe ve beldede yerel seçim tekrarlanacak

Kocaeli'deki barajlar ne durumda?

Kocaeli'de o gün yağmur var

İYİ Parti'nin yeni TBMM Grup Başkanvekilleri belli oldu

Başiskele’ye yeni gasilhane

Başkan Büyükgöz Huzurevinde Nikah Kıydı

3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri bu akşam Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde devam edecek

İzmit’te Hıdırellez coşkusu devam ediyor

Kocaeli’de ekmek artık 10 lira!

Kurban kesim bedeli belirlendi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara 61 milyon lira ceza

5 ilçede planlı elektrik kesintisi olacak

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gölcüklü pehlivanların Fethiye başarısı

İsmail Balaban’ı yenen Hamza Özkaradeniz başpehlivan oldu

Derinceliler Hıdırellez pikniğinde buluştu

Pres makinesine sıkışan fabrika sahibi hayatını kaybetti

17 araç alev alev yanmıştı, hasarın boyutu ortaya çıktı

İstinat duvarındaki 241 yıllık tarih

Yangın eğitimi için Tekirdağ’dan Kocaeli’ye geldiler

Kocaeli’de ilginç görüntü: Karayolunda çırılçıplak dolaştı

Yükleniyor