Tarih: 05.12.2013 14:17

“Kadınlar eşit haklara sahip olmak istiyor”

Facebook Twitter Linked-in

5 Aralık 1935 yılında “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesini kabul eden yasa ile bu tarih 'Kadın Hakları Günü' olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kadın hakları; sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve yasal hakların bütününe dair erklerle eşit haklara sahip olmaktır.  

 

Kadın haklarından söz edilmeye 19. Yüzyıl dönemlerinde başlandı ve o dönemlerde önem kazanarak günümüze kadar bu alanda birçok konu ve araştırmalar yapıldı. Kadınların maruz kaldığı birçok durum ve olaylar vardır buna göre yapılan araştırmalar; dünyada her 3 kadından 1'i aile içi şiddete maruz kalıyor, gelişmekte olan ülkelerde hala töre ve namus cinayetleri işleniyor. Özellikle ülkenin Doğu kısmı bu durumdan fazlasıyla muzdarip bulunuyor. Gerek berdellerle, gerek küçük yaşta ki evliliklerle kadınlar mağdur bırakılıyor. Aynı zamanda iş ve çalışma hayatında da kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor. Çalışan kadın ayıplanıyor. Kadınlar eğitim-öğretim, hukuk ve bir çok alanda geri planda bırakılıyor. Hukuk alanında; evliliğinde başarısız olan kadın boşanma hakkına sahip görülmüyor ancak eşi boşanırsa kabul edebiliyor; itiraz etme yetkisi verilmiyor.” Dedi. 

 

Keçeci; “Eğitim alanında; ilkokulda, lisede okuldan alınıp zorla çalışmaya itilen genç kızlarımızda unutulmamalıdır. Dünyanın birçok yerinde kadınlara eş seçme, evlilik, boşanma gibi medeni haklar tanınmıyor bunula birlikte insan yerine bile koyulmuyor. Oysaki Türk kadını tarlada çalışmış, toprağı ekip biçmiş, erkeğiyle birlikte Kurtuluş Savaşı’na katılmış, omuz omuza dövüşmüş, sırtında mermi taşımıştır. Dünyanın hiç bir yerinde Anadolu’da ki Türk kadınından fazla çalıştığından söz etmeye kimsenin imkânı yoktur. Anadolu kadını kadar milletini, ülkesini kurtuluşa ve zafere götürmekte emek harcamamıştır.

 

 Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türk kadınına haklar tanınmış Batılı kadınlardan önce seçme ve seçilme yasası öngörülmüştür. Çağımızda kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip gibi görünse de aslında bu tam manasıyla yukarıda da açıkladığımız gibi oturmamıştır. Hala bazı yerlerde ikinci plana itilen, söz hakkı verilmeyen kadınlarımız bulunmaktadır. Bunun için, hem kadınlarımız hem de erkeklerimizin buna inanması ve içtenlikle işe koyulması gerekmektedir. Atatürk diyor ki: ” Ey, kahraman Türk kadını!.. Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde, göklerde, yükselmeye layıksın.”Bizlerde Kocaeli Ülkü Ocakları bayanlar Birimi olarak tüm kadınlarımızın Kadınlar gününü kutluyoruz. Her kadın bir çiçektir; gelecek olan neslin temelidir.” Dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —