Tarih: 01.03.2018 14:17

Japonya protesto edildi

Facebook Twitter Linked-in

Başkent Seul’un kalbinde yer alan Gwanghwamun meydanında düzenlenen törende bağımsızlık kutlaması, işgal süresinde bağımsızlık için hayatını feda eden insanlar anıldı ve Japonya protesto edildi. Ülke genelinde gerçekleşen protestolara ve anma törenlerine çok sayıda Koreli katıldı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in bugün işgal dönemi sırasında Japonların inşa ettiği Seodaemun Hapishanesi’nde konuşma yaptı. Konuşma sırasında 2015 yılında Japonya ile Kore arasında seks kölesi olarak kullanılan kadınlara ilişkin anlaşma yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını ve Japonya’nın bu konuda samimi davranmadığını ve bu konuyla ilgili daha çok şey yapması gerektiğini söyledi. Öte yandan Güney Kore’ye ait olan Dok adasına ilişkin Japonya’nın işgal sırasında ele geçirdiği ve Kore’nin geri kazandığı bu adanın Güney Kore’ye ait olduğunu yineledi. Moon geçmişteki olaylara bağlı kalmayacaklarını ve Japonya ile uzlaşma temelinde iyi ilişkiler inşa etmeyi umduklarını da sözlerine ekledi.
Protestoların ana konusu Japonların işgal süresince Koreli genç kızların bir kısmını Japon askerlerin seks kölesi olarak kullanmasıydı. Japonya bu genelevlerin varlığını uzun bir süre reddetti. İlk kez 1993 yılında Japonya baş kabinesi sekreteri Yohei Kono, kadınları seks kölesi olarak kullandıkları için özür diledi. Yıllar içinde farklı dönemlerde tazminat ödeyen Japonya, Güney Kore ile bu konu hakkında 2015 yılında bir mutabakata vardı. Ancak Güney Kore büyük çoğunluğu Koreli genç kızlardan oluşan yaklaşık 300 bin genç kızın seks kölesi olarak kullanılması ve işgal sırasında bağımsızlık uğruna, inşa edilen hapishanelerde ve bağımsızlık mücadelesi sırasında hayatını kaybeden Koreliler için Japonya’yı affetmiş değil. Ülke genelinde halkın geniş katılım gösterdiği protestolar devam ediyor.
Kutlamalar ve protestolar bir arada gerçekleşirken, Moon’un konuşması üzerine Tokyo’dan ise sert tepki de geldi. Japonya Başbakan Yardımcısı Yoshihide Suga seks kölesi sorunu noktasında 2015 yılında Kore ile nihâi ve geri dönülemez mutabakata vardıklarını vurguladı. Suga; Moon’un konuşmasının “üzüntü verici” ve “kabul edilemez” olduğunu söyleyerek Seul’ün anlaşmaya sadık kalmasını istedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —