Tarih: 31.12.2011 17:08

İzmit Belediyesi'nden Türkiye'de bir ilk!

Facebook Twitter Linked-in

İzmit Belediyesi Türkiye’de bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Gelişmiş batı ülkelerinde zorunlu olan ve mutfak atıklarının direk olarak kanalizasyon hattına karışımını önleyen yağ tutucu uygulamasını İzmit Belediyesi de başlatıyor.

 

 

MUTFAK GİDERLERİ KANALİZASYONA BAĞLANACAK

 

 

Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan,” Çevre bizim için çok önemli. Çevreninin korunması için hep ilkleri yapan belediyeyiz. Belediyeler için büyük sorun olan kanal tıkanmalarının en büyük sebebi ev ve işyerlerinin mutfak giderlerinin direk olarak kanalizasyon hattına verilmesidir. Özellikle kullanılmış bitkisel yağlar, direkt kanalizasyon hatlarına verildiğinden hem suyumuz hem de havamız kirlenmekte telafisi mümkün olmayan büyük hasarlara neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu sorunun önüne geçmişler. Biz de konuyu inceledik ve ev ve işyerlerinin bir noktasına yağ toplayıcı denilen sistem kurularak sorunun tamamen ortadan kalktığını gördük. Buna göre mutfak giderleri ilk etapta kromdan yapılan bir düzenekte toplanıyor. Kullanılmış atık yağlar burada toplandıktan sonra mutfak gideri kanalizasyon hattına bağlanıyor” dedi.

 

 

YAĞ TUTUCU ÖZELLİĞİ OLMAYAN EVLERE RUHSAT YOK

 

 

Başkan Doğan, İzmit’te yağ tutucu özelliğini zorunlu hale getireceklerini de ifade ederek,  “Yağ tutucu özelliği olmayan ev ve işyerlerine ruhsat verilmeyecek. Böylelikle Belediyeler için büyük bir sorun olan kanal tıkanmalarının da önüne geçilmiş olacak. Proje sayesinde atık su arıtma maliyetleri düşecek, yağlardan oluşan çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

AYDA 12 TON ATIK YAĞ TOPLANIYOR

 

 

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz de yağ tutucu uygulamasının ilk olarak Dolphin AVM’de gerçekleştirdiklerini ve başarılı olduklarını söyledi. Açıkgöz,  atık yağların kanalizasyon hattına akıtılmaması konusunda eğitim toplantıları yapıldığını ifade ederek” Özellikle lokanta, restoranlar başta olmak üzere evlerde atık yağların çevreye zararlarını anlatıyoruz. Atık yağların tekrar kullanılmaması konusunda uyarılarımız oluyor. İşyerlerine atık yağ toplama kapları dağıttık. Şimdiye kadar 600 işyeri ile bu konuda sözleşme yaptık. Aylık ortalama 12 ton atık yağ topluyoruz” dedi.

 

 

1 LİTRE ATIK YAĞ 1 TON SUYU KİRLETİYOR

 

 

Açıkgöz, suya karışan 1 litre atık yağın 1 ton suyu kirlettiğini söyleyerek "Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Bu hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorundadır. Ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir, diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir" şeklinde sözlerini tamamladı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —