google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15543,90%0,63
  • DOLAR

    43,27% -0,01
  • EURO

    50,33% 0,28
  • GRAM ALTIN

    6488,23% 1,78
  • Ç. ALTIN

    10510,00% 0,90

İzmir sahilinde ’yeşil’ istila

İzmir sahilinde ’yeşil’ istila

GÜNDEM 12.12.2025 15:34:31 0
İzmir sahilinde ’yeşil’ istila
İZMİR (İHA)-İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahilinde deniz yüzeyi, "deniz marulu" olarak bilinen yeşil tabakayla kaplandı. Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Geçen yıl büyük bir plankton patlamasıyla olağanüstü bir balık ölümü yaşadık. Bugün deniz marulunun görülmesi, körfezin çok kirli olduğunun açık bir göstergesidir." dedi.
İzmir Körfezi’nin Bostanlı kıyılarında sabah saatlerinden itibaren deniz yüzeyinde yoğunlaşan yeşil görüntü dikkat çekti. Sahil bandının kıyı kesimlerinde biriken ve deniz marulu olarak adlandırılan su yosunları, denizin rengini değiştirirken kıyıya vuran ve su yüzeyini kaplayan yeşil tabaka, sahil boyunca geniş bir alanda gözlemlendi. Özellikle dalga hareketlerinin az olduğu sığ bölgelerde yoğunluğun arttığı görüldü. Ayrıca havanın güzel olmasını fırsat bilerek Bostanlı sahiline yürüyüş ve spor yapmaya gelen vatandaşlar, denizdeki renk değişimini fark etti. Öte yandan deniz yüzeyindeki tabakanın kıyı boyunca belirli aralıklarla devam ettiği görüldü.

"Bu mevsimde deniz marulu olmaz"
Deniz marulunun çoğunlukla Ekim ve Mayıs aylarında görüldüğünü kaydeden Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "2007’de İzmir’de bir katliam yaptılar; derelerin altını betonlamaya başladılar. ‘Etmeyin, eylemeyin, körfezi öldürürsünüz, perişan edersiniz.’ dedik ama dinlemediler. Bugün Aralık’ın 12’si ve artık kış mevsimine geldik; bu mevsimde deniz marulu hiç olmaması gerekirken şu anda deniz marulu var. 2005’ten sonra arıtmayı kesince bir anda geri dönüş başladı; bir yıl sonra İzmir’de koku ortaya çıktı. 2012’lerden sonra ise deniz marulu yavaş yavaş patlamaya başladı. Önceleri yalnızca Mayıs ve Ekim aylarında görülürken zamanla aylar boyunca sürer hale geldi. Bu durum, denizin yeniden doygunluğa erişmeye başladığının göstergesiydi. Geçen yıl büyük bir plankton patlamasıyla olağanüstü bir balık ölümü yaşadık. Bugün Aralık’ın 12’sinde deniz marulunun görülmesi, körfezin çok kirli olduğunun açık bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

"Kirliliğin nedeni arıtılmamış su"
Körfezdeki asıl kirliliğin nedenin fabrikalardan gelen arıtılmamış su olduğunu belirten Yaşar, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina döneminden sonra jeoloji mühendislerine ve doğa bilimcilerine hiçbir şekilde yer vermedi. Asıl kirliliğin nedeni ise özellikle Bornova ilçesinin arkalarından gelen derelerden taşınan ağır kirliliktir. Fabrikalar arıtma yapmıyor. Bu nedenle fabrikalar arıtmalarını çalıştırmalı gerekirse enerjileri sübvanse edilmeli, bakanlıkla görüşülerek çözüm bulunmalı; hatta gerektiğinde derelerin üzerine küçük arıtmalar bile yapılabilir. Önemli olan, denize pırıl pırıl suyun ulaşmasıdır. Çünkü gördüğünüz bu iç körfez, tüm Akdeniz’in en verimli, en güzel körfezidir ve en kaliteli balıkların yaşadığı alandır. Ancak bunun için önce bilime inanılması ve bilimin dediğinin yapılması gerekir. Ne yazık ki mevcut yönetimin bilimle hiçbir ilgisi yok. 1999’dan beri belki 500 defa anlattık, yazılı basında 3-4 bin kez dile getirdik ama İzmir Büyükşehir Belediyesi bunlarla hiç ilgilenmedi. Bugün geldiğimiz noktada, 12 Aralık itibarıyla deniz marulları denizi kaplamış durumdadır.

Temizlik çalışmaları sürüyor
Öte yandan bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesine ait yüzer-gezer palet aracı ile deniz yüzeyindeki deniz marullarını temizleme çalışmaları sürüyor.

Kayıp adliye çalışanı Mustafa Uçar’ı 100 kişilik ekip arıyor

Nazilli zabıtası 2026’da denetimleri artırdı

TOGÜ’den çocuklara empati seferberliği

Esenler’de karla mücadeleye sıcak destek

Adana Valisi göreve başladı, ilk mesajı suç işleyenlere oldu

Araban’da kırsal mahalledeki ev yangınında eşyalar küle döndü

Yoğun kar ilçeyi esir aldı, Kayseri-Malatya yolu trafiğe kapatıldı

Konya’da silah operasyonu: 2 tutuklama

Başkan Çerçioğlu’ndan çocuklara karne hediyesi

İncirde verim ve kalite için Buharkent’te örnek proje

Erzincan’da motokuryelere kar engeli

Şahinbey Belediye Spor, U17 güreşte grup şampiyonu

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde 100 yeni memur için yemin töreni düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’da milyarlarca liralık yatırımların açılışını yapacak

Uludağ’da mahsur kalan vatandaşlara JAK timi müdahale etti

Akçadağ’da kar kalınlığı 1 metreye yaklaştı

Arnavutköy’de kar yağışıyla kayak pistine dönen sokak dronla görüntülendi

Kağıthane’de karla mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor

Sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de başladı.

Kağıthane’de sömestir tatili dolu dolu geçiyor

Sakaryalı sporculardan iki ayrı branşta altın madalya

Sultangazi’de çatıdan düşen kar kütlesi park halindeki otomobile zarar verdi

45 öğrenci fotoğraflarıyla ’Kimlik’ kavramını yorumladı

Özkaya ailesinin acı günü

Türkçenin dünyadaki temsilcileri İstanbul’da bir araya geldi

Bahçelievler’de kar mesaisi: Tuzlama, temizlik ve sıcak çorba ikramı

Kartal’da çocukların tatil sevinci: "Yarıyıl Şenliği" renkli etkinliklerle başladı

Niğde Valisi Nedim Akmeşe görevine başladı

Samsunspor, Kocaelispor maçı hazırlıklarına başladı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.