Tarih: 16.05.2012 11:36

İZAYDAŞ atık firmalarını dernekleştiriyor!

Facebook Twitter Linked-in

Atık yönetimi sektörü kuruluşlarından İZAYDAŞ, İSTAÇ, PETKİM, RECYDİA, MSG ENERJİ, KİPLASMA, EXİTCOM ve ANEL DOĞA firmalarının katılımı ile İstanbul Malta Köşkü’nde atık birliği oluşturma yolunda büyük bir adım atıldı. Bu kapsamda firmaların üst düzey yöneticilerinin katılımı ile danışma ve tanışma toplantısı düzenlendi.

 

 

 

ORTAK PLATFORM OLACAK

 

 

İZAYDAŞ’ın öncülüğünde toplanan firma yöneticileri dernekleşerek atık birliği oluşturmaya yolunda önemli kararlar aldılar. Alınan kararlar içerisinde atık birliğinin dernek statüsünde olacağı ve sadece tüzel kişilerin üye olabilecekleri belirtildi. Derneğin amacının ise sektöre temsiliyet kazandıracak ortak bir platform olacağı belirtildi.

 

 

 

TEMSİL HEYETİ SÖZCÜSÜ SARAÇ OLDU

 

 

Ayrıca dernek tüzel kişilik kazanıncaya kadar, kurucular kurulu adına oluşturulan temsil heyetine İZAYDAŞ, İSTAÇ, PETKİM, SÜREKO ve MSG ENERJİ firmalarının Genel Müdürleri seçildi. Birliğin temsil heyeti sözcülüğü görevini ise İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç üstlendi. Son olarak kurulan çalışma komisyonu mayıs ayında yapacağı çalışmalarla tüzüğü hazırlayıp ay sonunda Atık Birliği Temsil Heyetine sunacağı belirtildi.

 

 

 

NEDEN BİRLİK OLUŞTURULUYOR?

 

 

Toplantıda ‘Neden birlik oluşturuluyor?’ sorularına yanıt veren İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Atık yönetimi sektörü, kendi içerisindeki alt sektörler bazında, kapasite sorunları yaşamakta, kontrolsüz ve ciddi fizibilitelere dayanmayan, dönemsel karlar peşinde koşan firma sayısı her geçen gün artmaktadır. Sektöre danışmanlık yapma iddiasındaki, kişi ve kurumların verdiği bilgiler standart olmadığı gibi, sorunları da çözememektedir. Büyük miktarlarda çıkan atıkların ekonomiye kazandırılması konusunda yeterli mesafe alınamamıştır. Atık sektörü, yasallık ve güvenilirlik ile ilgili öz denetim mekanizmasından yoksundur. Sektöre giren veya faaliyette bulunan firmalar, yeni yatırımlar için hedef ve ciddi finansman sorunları yaşamaktadırlar. Atık sektörünün yazılı olan ve olmayan kurumsal itibar göstergesi olacak ilkeleri oluşturulmalıdır” dedi.

 

 

 

SOSYAL SORUMLUK PROJELERİ HAZIRLANACAK

 

 

Saraç, “Kamuoyunun dikkatini çekecek ortak sosyal sorumluluk projeleri hazırlanıp, kamuoyunda sektörün pozitif algısının oluşturulması ve yükseltilmesi gerekmektedir. Sektörün önde gelen firmaları olarak, sektörün bugünü ve geleceğine dönük aramızdaki paylaşım arzu edilen düzeyde değildir. Kayıt dışı olup yönetilemeyen -dolayısıyla kontrol dışı- atıkları, atık yönetimi sistemi içine yeterince çekilememektedir. Atığın oluştuğu andan geri kazanım ve bertarafına kadarki süreçler, sektöre verilen hizmet çerçevesinde sıralı veya aşamalı olarak birçok firmayı ilgilendirmektedir. Sektörün geleceğine yönelik ortak beklenti ve önerilerin dile getirebileceği, ortak sesin güçlü olarak duyurabileceği ve sektör çıkarlarının savunulabileceği ortak bir zemin bulunmakta zorlanılmaktadır” diye konuştu.

 

 

 

BİRLİK 2012’DE KURULACAK

 

 

Son olarak Saraç, söz konusu toplantı ile genel olarak atık sektörünün sorunları, açılım alanları, büyüyen Türkiye ekonomisindeki yeri, bugünü ve geleceğine dair yeni yaklaşımlarla, neden atık birliği oluşturulması gerektiğine dair, katılımcıların fikirlerini paylaşma fırsatı bulduklarını açıkladı. Saraç, ayrıca sektörün diğer firmalarını da birliğe davet edeceklerini söylerken, Birliğin 2012 yılı içinde kurulması kararını aldıklarını açıkladı. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —