Tarih: 30.11.2011 14:20

İSU'dan korkutan ölçüm: Gebze sussuz kalabilir!

Facebook Twitter Linked-in

Bütün Türkiye’yi özellikle bölgemizi sonbahar başlangıcından buyana etkileyen kuraklık, ilimizin en önemli su kaynağı olan Yuvacık Baraj Gölü’nde de su seviyesinin tehlike sınırlarına inmesine neden oldu.

 

 

 

BİR AYLIK SU KALDI

 

İSU’nun kayıtlarına göre toplam 50 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Yuvacık Baraj Gölü’nde geçen yıl kasım sonu itibariyle 35 milyon metreküp su vardı. Ancak dün Baraj gölündeki su seviyesi 15 milyon metreküp seviyesinde ölçüldü. Bu da, hiç yağış olmaması durumunda Yuvacık Baraj Gölünde ancak bir ay yetecek kadar su kaldığını gösteriyor.

 

YAĞIŞSIZLIK SÜRECEK

 

Meteoroloji’den haberler iyi değil. Önümüzdeki günlerde de yağış beklenmiyor. Bölgemizin ve Türkiye’nin bu mevsimde hem yağmur, hem kar alması lazım.  İSU yetkilileri, şu günlerde Baraj Gölü’ne derelerden günde 118 bin metreküp civarında su girdiğini, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın 229 bin metreküp olduğunu açıkladılar. Halen şebekeye verilmek için her gün Yuvacık Baraj Gölünden çekilen su miktarı da 330 bin metreküp civarında.

 

 

 

SAPANCA’DAN SU ÇEKİLECEK

 

İSU yetkilileri, kuraklığın baraj gölündeki su seviyesini düşürdüğünü kabul etmekle birlikte, 2006 yılı kasım-aralık aylarında kentimizin yaşadığı türden bir su krizinin söz konusu olamayacağını söylüyorlar. İSU, 2006’daki büyük su krizinin ardından yaklaşık 50 milyon TL harcanarak yapılan, ancak bugüne kadar hiç kullanılmayan Sapanca Gölü-Yuvacık Barajı boru hattına güveniyor.  İhtiyaç olduğunda Sapanca Gölü’nden gerekli miktarda suyun Baraj’a pompalanacağı belirtiliyor.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —