Tarih: 11.11.2011 10:15

İSU Karadağ'ın alt yapı problemlerini çözüyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Kocaeli’nde yaptığı yatırımlar, işletmecilikte son teknoloji ürün ve sistemler ile hizmet veren ve Türkiye’de örnek projeler geliştiren İSU Genel Müdürlüğü, gerek yurt içinde  gerekse de yurtdışında sosyal sorumluluk alanında çalışma ve projeler yürütüyor. Geçen yıl sel afeti yaşayan kardeş ülke Pakistan’ın sağlıklı içmesuyu ihtiyacını karşılamak  için 2 adet paket içmesuyu arıtma tesisi gönderen kurum, ayrıca Thatta ve Makli bölgelerinde 150.000 kişiye yetecek 1 adet içmesuyu arıtma tesisi, terfi merkezi ve terfi hattı projesini tamamladı. 

 

İSU EKİBİ KARADAĞ’DA

 

İSU’nun yurtdışına yönelik ikinci durağı ise TİKA’nın hizmet verdiği Karadağ oldu. 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığına kavuşan ve  625 bin civarındaki nüfusunun yüzde 25’i müslümanlardan oluşan Karadağ’da çok az sayıda Türk nüfus ta bulunuyor. Ülkenin susuzluk problemi yaşayan Adriyatik kıyısındaki Bar şehrine bağlı Ostros ile turistik şehir olan Plav şehirlerinin içmesuyu ve kanalizasyon altyapısının yenilenmesi için geçtiğimiz mayıs ayında Karadağ’a giden Projeler Daire Başkanı Ahmet Yücesoy başkanlığındaki ekip ön çalışmalar yaptı. Ancak iklim şartları nedeniyle eksik kalan bazı çalışmaların tamamlanması için Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yürük başkanlığında Projeler Daire Başkanlığı Harita Şube Müdürü Semih Turan, Harita Mühendisi Kemal Karabulut ve İnşaat Teknikeri Ayşe Merttürk’ten oluşan ekip Karadağ’a gitti.

 

BAR OSTROS’DA 35 KM İÇMESUYU HATTI

 

İSU teknik ekibi, ilk olarak, İşkodra gölü kenarında ve Arnavutluk sınırında geniş bir dağlık alanda kurulan Ostros bölgesinin dağları ile köylerini karış karış gezerek ölçüm yaptı. Ciddi manada su problemi yaşayan ve kuyular ile su ihtiyacı karşılanan bölgede, yaklaşık 35 km uzunluğunda içmesuyu hattı, terfi merkezi ve içmesuyu depolarının yerleri belirlenerek harita ölçümleri yapıldı.

 

PLAV VE GUSİNYE’DE  60 KM İÇMESUYU VE KANALİZASYON HATTI

 

Ekibin ikinci durağı ise ülkenin dağlık kesiminde yer alan ve göl çevresinde kurulu bulunan Plav şehri oldu. 1990 yıllarında Yugoslavya’da yaşanan savaşta özellikle Amerika’ya yapılan göç nedeniyle kış aylarında nüfusu azalan ancak turizm nedeniyle yaz aylarında nüfusu 20 bin’e ulaşan Plav’ın mevcut içmesuyu ihtiyacı ile atıksu altyapısı yetersiz kalıyordu. Ekip, mevcut içmesuyu kaynaklarının iyileştirilmesi ve yeni kaynak yapılması ile Plav şehir merkezi ile Gusinye bölgelerinin içmesuyu ihtiyacı ve kanalizasyon altyapısının yenilenmesi için yaklaşık 60 km uzunluğunda harita ölçüm çalışması yaptı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —