Tarih: 22.03.2013 11:50

İSU Genel Müdürü Bayram’dan 22 Mart açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Bayram açıklamasında; “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Jenerio şehrindeki BM Çevre ve Kalkınma Kongresi’nde aldığı bir kararla 22 Mart tarihini Dünya Su Günü olarak kabul edildi. Her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Su Günü, bu yıl “Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Kentlerin Geleceği “ teması ile işlenecek. 

 

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, son 8 yılda yaptığı altyapı yatırım atağı ile Kocaeli’ nin sağlıklı ve marka bir kent olmasında önemli hizmetlerde bulundu. Bugün, binlerce kilometre uzunluğunda atıksu ve yağmursuyu altyapısı işletiyoruz. Köylere kadar yaptığımız örnek arıtma tesisleri ile Türkiye’nin en çok ileri biyolojik atıksu arıtma tesisine sahip kurumuyuz. Bu tesislerin rantabl çalıştırılmaları ileİzmit Körfezi’ni atıksulardan koruduğumuz gibi Karadeniz’in Kandıra sahillerinin de korunması için tesisler inşa ediyoruz. Bu tesislerin birkaç ay içinde devreye alınması ile atıksu arıtma oranını yüzde 99’a çıkartacağız; Ve bu Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşecek.

 

Ülkemizde bir ilki daha gerçekleştirerek atıksu arıtma tesislerinin yanı sıra kanalizasyon ve yağmursuyu kollektör hatlarının elektronik ortamda takibini sağlayan atıksu scada sistemini devreye aldık. Bu sistem ile aynı zamanda onlarca büyük sanayi kuruluşunun da takip ve kontrolünü sağlıyoruz. Bu çalışmalar sonucu, sanayileşme ve nüfusun artması ile birlikte hızla kirlenerek bir zamanlar yaşanmaz hale gelen İzmit Körfezi artık eski canlılığına kavuştu. Körfezin korunması için yaptığımız çalışmalarla şimdi balık ve canlı türleri her geçen gün artıyor. Bir zamanlar yanından bile geçilemeyen sahillerde bugün mavi bayraklı plajlar bir bir açılıyor. Sahiller cıvıl cıvıl dolarken her geçen gün temizlenen Körfez’de yüzme yarışları yapılıyor. 

 

Suyun korunması için sağlıklı altyapı ve tesisler yaptık. Bugün, 620 binin üzerinde aboneye sağlıklı, arıtılmış ve içilebilir dünya kalitesinde su sağlıyoruz. Yenilediğimiz içmesuyu şebekesi ile kayıp kaçak oranlarımızı yüzde 35 seviyesine indirdik. Su kaynaklarımızı artırdığımız gibi verimli kullanmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurum tarihinde bir ilki de gerçekleştirerek Kandıra bölgesinde Namazgah barajı inşa ediyoruz. Yıl sonunda barajın inşaatını tamamlayarak bölgenin 100 yıllık su sorununu çözüyoruz. 

 

İSU Genel Müdürlüğü olarak yaptığımız örnek projelerimizi, DSİ Genel Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum örgütleri ile birlikte 22 - 24 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Uluslararası Su Kongresi’nde anlatacağız. Bu vesile ile 22 Mart Dünya Su Günü’nün ilimize, ülkemize ve dünyamıza hayırlara vesile olmasını dilerim. Kocaeli’ yi temiz, uygar ve yaşanabilir bir kent olarak yeni nesillere bırakmanın şevk ve arzusu ile sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —