• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

İstanbullular diğer illere göre 2 kat fazla Kovid-19 riski altında

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Öztürk, "İstanbul, Sayın Bakanın da ifade ettiği gibi, vakaların yüzde 40'ını kapsıyor. İstanbul'da yaşayanlar Türkiye'nin diğer illerine göre daha risk altında." dedi.

GÜNDEM 27.10.2020 12:46:00 0
İstanbullular diğer illere göre 2 kat fazla Kovid-19 riski altında

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İstanbul'un, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yüzde 40'ını kapsadığını hatırlatarak, "İstanbul'da yaşayanlar Türkiye'nin diğer illerine göre daha risk altında." dedi.

Prof. Dr. Öztürk,  Çin'in Vuhan kentinde başlayan Kovid-19 salgınındaki vakalar 10 ayda 84 binlere ulaştığında dünyada panik yaşandığını hatırlatarak, şu anda ise dünyada vakaların bir günde 460 binlere eriştiğini ve büyük bir artışın yaşandığını söyledi.

Başta Fransa, İspanya, İngiltere olmak üzere, birçok ülkede, ikinci dalga kategorisinde vaka sayılarının yükseldiğine değinen Öztürk, salgının, kontroller olmazsa 2021'i de kapsayacak şekilde devam edeceğinin, koşullara uyulduğu sürece ise kontrol altına alınacağının pek çok bilim insanı tarafından söylendiğine işaret etti.

Recep Öztürk, Türkiye'de ise kontrollü sosyal hayata geçildiğinde toplumun bir kesiminin kurallara her şeye rağmen uyduğunu ancak yüzde 50-55'lik bir kesimin uyum sağlayamadığını dile getirdi.

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul'daki vaka sayılarının artışında, tatil yörelerine ve memleketlerine gidenlerin yaz döneminin bitmesiyle dönüş yapmalarının, kademeli mesaiye geçilse de iş yerlerindeki koruma tedbirlerine yeterince uyulmamasının, özellikle toplu taşımalardaki kontrolün istenen ölçüde sağlanamamasının, nikah törenlerinin aynı salonda art arda icra edilmesinin ve fiziki mesafeyi bozan her türlü davranışın etkisi bulunduğunu anlattı.

Salgın bitinceye kadar bazı gelenek ve alışkanlıkların ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Eve misafir geldiğinde ev halkı maske takmalı. Ev içerisinde 4 metrekarede bir kişi bulunmalı. Örneğin 20 metrekare bir salonumuz var. Biz ev halkıyla birlikte burada 5 kişi olabiliriz. Salonumuz 40 metrekareyse 10 kişi olabiliriz. Alanımız geniş olsa da daha fazla kalabalıklar olmamalı. Çünkü o kadar büyük kalabalığı yönetmek mümkün değil. Ulaşımda mutlaka tekrar bir disiplinin gelmesi ve fiziki mesafenin korunmasının sağlanması lazım. Maske çok önemli ama fiziki mesafeyi ihlal ediyorsanız maske takmanızın zahmeti de riske giriyor. Şu an İstanbul 4-5 kişiden fazlasının oturup bir yerde yemek yemesine uygun sayılarda değil. 10'lu, 20'li, 30'lu rakamlarda değil. Evlerdeki toplantıları elden geldiğince erteleyelim ama yapmak zorundaysak kısa süreli, havalandırılan bir ortamda, 10 kişiyi geçmeyecek şekilde yapmalıyız. Öte yandan, görsel ve yazılı basının da biraz daha uyarıcı olması gerekiyor. Bize sahadan biraz daha bilgi gelmeli, teorik konuşmamalıyız."

"O eski günlere yaklaşıyoruz"

Prof. Dr. Öztürk, İstanbul'daki vaka sayılarının salgının ilk dönemi olan mart, nisan mayıs aylarında yüzde 52'ye kadar çıktığını, sonra yüzde 12'lere kadar gerilediğini hatırlatarak, "Sonra Ankara ve diğer iller arttı. Fakat şu anda İstanbul, Sayın Bakanın da ifade ettiği gibi, vakaların yüzde 40'ını kapsıyor. O eski günlere yaklaşıyoruz. Ağırlıklı olarak, Türkiye nüfusunun dörtte biri ama vakaların ise neredeyse yarısını oluşturur duruma geldi. Bu şuna işaret ediyor; İstanbul'da yaşayanlar Türkiye'nin diğer illerine göre daha risk altında. Yani, sağlam görülen bir kişiyle temas ettiğimizde bulaş riski bu hastalığın daha az görüldüğü bir ile göre en az 2 kat fazla." uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vatandaşları kurallara uymaları konusunda sürekli uyardıklarını hatırlatan Öztürk, salgının toplumun kuralla uymasıyla biteceğini, aşı bulunsa dahi etkisinin belli bir oranda kalacağını ifade etti.

Öztürk, İstanbul ve Türkiye genelindeki vaka sayısının azalması için vatandaşların bir arada bulunduğu ulaşım araçları, iş yerleri, restoranlar, nikah törenleri ve taziyeler gibi alanlarda kurallara uyulmasının önemini vurguladı.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yaklaşık 500 sayfalık "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nden de bahseden Öztürk, rehberde iş yerleri, okullar, alışveriş merkezleri, hizmet alan ve hizmet veren kişiler için kuralların tek tek belirlendiğini, akılcı ve bilimsel şekilde ne yapılması gerektiğinin anlatıldığını, fakat toplumda, sanki bu kurallar geride kalmış gibi davranıldığını söyledi.

Öztürk, salgın yönetimi için hazırlanan bu rehberin toplumda daha çok konuşulmasını istediğini belirterek, basın kuruluşlarının buna daha fazla önem vermeleri, ilgili kamu kesimleriyle buradaki kurallara ne kadar uyulduğunu konuşmaları, rehberde belirtilen alanlarda daha fazla gözlem yapmaları ve herkesin ortak sorumluluk bilinciyle farkındalık oluşturması gerektiğini kaydetti.

Tedbirler grip ve soğuk algınlığına yakalanmayı da önlüyor

Prof. Dr. Recep Öztürk, Türkiye'de kasım sonlarına doğru mevsimsel grip vakalarının başladığını, aralık, ocak ve şubatta artarak zirve yaptığını ve mayısa kadar devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin yazı yaşadığı dönemde, Güney Yarım Küre'den gelen salgına yönelik alınan tedbirlerin grip ve soğuk algınlığına karşı da önleyici olduğunu aktaran Öztürk, "Grip vakalarında önemli azalmalar tespit edildi. Buna Güney Amerika ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda dahildir. Yeni Zelanda'da çok daha fazla azalma yaşanırken, Avustralya'daki vakalarda 10 kat düşüş, özellikle riskli ve yaşlı kişiler korunduğu için ölümlerde 20 kat azalış yaşandı." bilgisini paylaştı.

Önlemlere uyulmazsa Kovid-19 tablosuna grip ve soğuk algınlığı vakalarının da ekleneceğini belirten Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönemlerde zaten grip ve soğuk algınlığı nedeniyle hastane yatakları ile yoğun bakımlar belli oranda doluyordu. Sağlık sistemimiz çok güçlü olmasına, yatak kapasitemiz bugüne kadar sorun oluşturmamasına rağmen geçen yıl bahar aylarında yaşamadığımız gribin ve soğuk algınlığının da birlikte olduğu döneme girmiş olacağız. Bu noktada, sağlık personelimizin aylardır büyük bir fedakarlıkla çalıştığını ama yorulduğunu dikkate almak zorundayız. Toplum empati yapmak zorunda. Bir de bunun eklenebileceği bir dönemi, dinlenemeyen, yoğun çalışan bir sağlık personelinin görevi başında olduğunu düşünelim. Bu üçü bir arada olursa ciddi olumsuzluk yaşanır. Koruma tedbirlerine uyarsak hem Kovid-19'u kontrol altına alacağız, hem gribi. Bu olayı bir fırsata dönüştürebiliriz. 'Gribe karşı maske taktıralım mı?' diye birçok kez bazı ülkeler tartıştı. Ancak gripte maske taktırmak kolay değildi çünkü toplumun bunu o koşullarda anlaması zordu. Fakat şimdi net olarak görünüyor ki maskeyi takar, fiziki mesafeye uyar, el hijyenine dikkat edersen Kovid-19 da grip de soğuk algınlığı da önleniyor."

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, pandeminin sağlık seferberliğini de beraberinde getirmesi gerektiğinin altını çizerek, salgın sürecinde daha fazla bedel ödenmemesi ve sağlık sistemine yüklenilmemesi adına vatandaşlara tedbirlere daha özen ve sabırla uymaları, uymayanları ise nezaketle ikaz etmeleri tavsiyesinde bulundu.


Park halindeki kamyon 2 otomobile ve duvara çarparak durabildi: Ortalık savaş alanına döndü

Bu konserde "Kına gecesi" var

Çocuklar eğlenerek öğreniyor

Antalya Havaalanı Transfer

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Balık tutmak için açıldıkları denizde mahsur kalanlar kurtarıldı

Hayatını kaybeden futbolcunun takım arkadaşlarından duygulandıran hareket

Bankada 2 müşteri arasında bıçaklı kavga: 1 yaralı

Kocaeli’de 5 evi soyan 2 kadın yakalandı

Kocaeli’de rüzgar denizi taşırdı, yağmur trafiği felç etti

Bu mecliste engel yok

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Market alevlere teslim oldu

Tübitak Projesini fuaye alanında sergilediler

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Fatih Sultan Mehmet Han Hünkar Çayırı’nda Anıldı

Kocaeli ile Gazze kardeş şehir olacak: "Onbaşı Hasan Cami’yi ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur"

İzmit’in ikinci kent lokantasında çalışmalar sürüyor

Acun Ilıcalı’nın amcası son yolculuğuna uğurlandı

Sakarya maçı için karar!

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Kara Yollarında Durum

Erdoğan: Türk siyasetinde yumuşama sürecini başlatalım istiyorum

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

Yeni anayasa mesaisi sürüyor: Kurtulmuş 3 parti yönetimiyle görüşecek

MSB: 4 ayda 845 terörist etkisiz hale getirildi

KPSS başvuru tarihi ne zaman?

TOKAT PEŞ PEŞE SALLANDI

İYİ Parti'de devir teslim töreni

Bakan Fidan: Türkiye, İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, yarı final için Gaziantep deplasmanında

Sakarya maçı için karar!

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Kocaelispor’da Bodrum yolculuk programı belli oldu

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Darıca Gençlerbirliği amatör lige düştü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
14.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16

YAZARLAR