Tarih: 10.04.2021 22:44

İşçiye Görev Tanımı Dışında İş Yaptırılması

Facebook Twitter Linked-in

 

Bir başka deyişle, iş tanımı ile işçinin yapacağı işin sahip olduğu özellikler, sorumluluklar ve görevler açığa çıkar. İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi gereğince işçiye görevlerinin ve sorumluluklarının yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Bu sayede, ilerleyen yıllarda ortaya çıkması muhtemel anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların önüne geçilir.

İş ilişkisi kapsamında işçi ve işverenin görevleri belirlenmiştir. İşçi; hizmet borcunu ifa etmekle yükümlüdür. İşveren ise işçiye vermiş olduğu hizmetin karşılığı olarak ücret ödemekle mükelleftir. Buna ek olarak, işçi ile işveren arasındaki ilişkinin hukuki zemine oturtulması noktasında iş sözleşmesi imzalanır. İşçi ve işverenin özgür iradesi ile görev, çalışma koşulları, işyeri gibi hususlarda anlaşma sağlanır. Fakat, bazı durumlarda, işverenin iş sözleşmesinin dışına çıkmasına rastlanabilir.

İşçiye Görev Tanımı Dışında İş Yaptırılması Halinde Neler Olur?

Bazı işverenlerin işçiye iş sözleşmesinde yazan görevinin dışında farklı bir iş vermesi ve ondan o işi yapmasını istemesi söz konusu olabilir. Bu gibi hallerde, ilk olarak, iş sözleşmesine bakılmalıdır. Temizlik görevlisi olarak çalışan bir kişinin aşçı olarak çalışmasının istenmesi; iş görevinde esaslı bir değişiklik olarak kabul edilir. Böyle bir durum yaşandığı takdirde işçinin onayının alınması şarttır.

İşçi tarafından görev değişikliğinin kabul edilmemesine de rastlanır. Bu noktada, işçi, işverenin kendisine yazılı olarak iletmek zorunda olduğu iş görevi değişikliği bildirimine altı iş günü içerisinde görevi kabul etmediğine dair yazılı olarak cevap vermelidir. Bunun yanı sıra, işçi, istediği takdirde görev değişikliği bildirimine hiçbir şekilde cevap vermeyebilir. Görev değişikliği durumunda işçi kadar işverenin düşüncesi de önem taşır. İşveren; neden görev değişikliği istediğine dair geçerli nedenlerini belirtmelidir. Buna ek olarak, iş sözleşmesini bildirim sürelerine uyarak ve aynı zamanda işçiye tüm haklarını ödeyerek feshetme hakkına sahiptir. Ancak, böyle bir durum yaşandığı takdirde işçi; İş Kanunu’nun 17 – 21.maddeleri gereğince işe iadesini talep etmekle yükümlüdür.

İşçiye görev tanımı dışında iş yaptırılması örneklerine sıklıkla rastlanır. Kendisinin belirtmiş olduğu işi yapmadığı gerekçesiyle işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren ile işçi arasındaki uyuşmazlıktan dolayı iş davası açılması söz konusudur. Ancak, kendisine görevi dışında verilen bir işi yapmaması; işçinin iş sözleşmesinin fesih nedeni olamaz. Buna ek olarak, işveren, çalışma koşullarındaki değişikliği işçiye bildirerek yapmak zorundadır. Bu şekilde yapılmayan ve işçinin altı gün içerisinde kabul etmediği değişiklikler işçiyi ilgilendiren bir durum olmayacaktır.

Kaynak: https://www.cihanorhan.av.tr/iscinin-gorevi-disinda-calistirilmasi

Kaynak: https://www.cihanorhan.av.tr/

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —