Tarih: 15.07.2018 10:00

Irak'ta halk sokaklarda: Elektrik isyanı büyüyor

Facebook Twitter Linked-in

Irak'ın güneyinde birçok ilde kamu hizmetlerindeki yetersizlik dolayısıyla protesto gösterisi devam ediyor.

Akşam saatlerinde Necef, Basra başta olmak üzere birçok kentte elektrik ve işsizlik protesto edildi.

Göstericiler eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin liderliğini yaptığı, Başbakan Haydar İbadi'nin de üyesi olduğu İslami Davet Partisi ile Şii tabanlı partilerden Fazilet Partisinin binalarını bastı.

Iraklılar köprüyü kapattı

Yüzbaşı Abdulhadi al-Tai, yaptığı açıklamada, göstericilerin İmam Ali Caddesi'ni ve el-Henud Köprüsü'nü kapattığını belirtti.

Güvenlik güçlerinin bölgeye sevk edildiğini ifade eden Tai, kentte gergin bir atmosfer olduğunu kaydetti.

Parti binalarını ateşe verdiler

Irak'ın güney kentlerindeki hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri sebebiyle başlayan gösteriler ise sürüyor. Göstericiler bu kentlerdeki Şii parti binalarını ateşe vermişti.

Irak'ın güneyinde başlayarak başkent Bağdat'a sıçrayan gösteriler nedeniyle hükümet şehirdeki internet erişimini kesmişti.

İşsizlik ve elektirk kesintilerine büyük tepki

Basra halkı da "işsizlik ve elektrik kesintilerini" protesto etmek için pazar günü sokağa çıkmış, gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu bir kişi başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Sosyal medyaya erişim askıda

Irak’ta devam eden hükümet karşıtı protestolar sebebiyle başta Facebook olmak üzere pek çok online paylaşım sitesi kapatıldı.

İran elektriği kesmişti

İran’ın, Irak’ın birikmiş borçları sebebiyle Irak’a elektrik vermeyi durdurması üzerine bir hafta önce Irak’ın güneyindeki Basra kentinde başlayan ve tüm güney kentlerine yayılan gösteriler nedeniyle, gergin bekleyiş sürüyor.

Kuveyt, Irak’taki vatandaşlarını uyardı

Bu arada, Irak sınırında dünden beri güvenlik önlemlerini artıran Kuveyt, Irak’taki vatandaşlarını uyardı. Necef havalimanının göstericiler tarafından kontrol edilmesinden sonra uçak seferlerini askıya alan Kuveyt, vatandaşlarından kalabalık yerlerden uzaklaşmaları ve dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

“Protestocuların istekleri yerine getirilmeli”

Öte yandan, Irak seçimlerinin galibi Muketda el-Sadr göstericilerin meşru isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün bir araya gelen Hikmet Grubu Lideri Ammar Hekim ile Fetih İttifakı Başkanı Hadi Amiri, hükümete göstericilerin isteklerini derhal yerine getirmesi konusunda çağırdılar.

Irak'ta OHAL ilan edilebilir

Irak’ın güneyindeki Şiilerin çoğunlukta olduğu gösterilerin yayılmasının ardından Başbakan Haydar İbadi ülke genelinde güvenlik güçlerini olağanüstü hal alarmına soktu.

Irak hükümeti kendini savundu

Irak Hükümeti Sözcüsü Saad el-Hadisi ise göstericiler arasına provokatörlerin sızdığına dair bilgileri bulunduğunu açıkladı.

Gösterilerin başkent Bağdat’a sıçramasından endişe duyulmasından dolayı Bağdat’ta güvenlik güçlerinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı öğrenildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —