• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

İnme, en sık üçüncü ölüm sebebi

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) tarafından düzenlenen 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı’nda konuşan Prof. Dr. Hasan Dinç, "Oksijensiz kalan beyinde bir dakikada 2 milyon hücre ölüyor" dedi.

SAĞLIK 12.03.2017 10:48:00 0
İnme, en sık üçüncü ölüm sebebi

Dinç ayrıca, inme hastalığının dünyada en sık görülen üçüncü ölüm sebebi olduğunu kaydetti. 
Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) tarafından düzenlenen 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Antalya’da gerçekleşti. Belek'te 9 Mart tarihinde başlayan toplantıyı 400’ü aşkın katılımcı takip etti. Girişimsel radyolojideki bilimsel son gelişmelerin ve güncel uygulamaların sunulması, karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmesi konularının görüşüldüğü toplantıda ayrıca, damar tıkanıklığı, beyin inmesi gibi hastalıkların önemi ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler paylaşıldı.
Toplantıda konuşan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Halil Öztürk, girişimsel radyolojide büyük ameliyat kesileri olmadığını belirterek, sadece bir iğnenin ve arkasından kateter denilen plastik boruların geçeceği kadar küçük kesiler yoluyla operasyonlar gerçekleştirildiğini söyledi. Girişimsel radyolojide işlemlerin çoğunlukla lokal anestezi ve sedasyon (hastanın narkozsuz uyuması) ile gerçekleştirildiğini aktaran Öztürk, "Bu nedenlerle işlem sonrası iyileşme ve hastanın normal yaşama ya da işine dönme süresi daha kısadır. Ancak bazı durumlarda genel anesteziye (narkoz) ihtiyaç olabileceğini de vurgulamak isterim. Buna rağmen bu hastalarda da yine işlem sonrası iyileşme açık cerrahiye göre çok daha hızlıdır" dedi.

"Çok ince damarların bile tedavileri büyük bir başarıyla gerçekleşiyor"
Tümörlerde kullanılan ablasyon yönteminin önemine dikkat çeken Öztürk, troid nodüllerinde de ablasyon tedavilerinin önemli bir alternatifi olduğunu söyledi. Girişimsel Radyoloji’nin ilgilendiği damar tedavilerinin, kalp damarları dışındaki tüm damarları kapsadığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "Bu tedaviler, daralmış veya tıkalı damarların açılması ya da hastalıklı damarların kapatılması şeklinde olabilir. Damar daralması veya tıkanıklığında Balon anjioplasti (PTA) ve Stentleme dediğimiz yöntemleri kullanmaktayız. Diz altı damarları gibi çok ince damarların tedavileri bile artık büyük bir başarı ile gerçekleştirilmektedir. Bazen tıkanıklık nedeni pıhtı olabilir. Bu durumlarda da pıhtıların eritilmesi veya çıkarılması şeklinde işlemler uygulanabilmektedir. Damar pıhtılarına müdahale, özellikle inme yani felç geçirmekte olan hastalar için hayati önem arz etmektedir. Bu nedenle girişimsel radyologlar inme hastalarına müdahale ekibinin çok önemli bir parçasıdır" diye konuştu.

"Girişimsel radyoloji malzemelerin temininde güçlük yaşıyoruz"
Son olarak girişimsel radyoloji işlemlerinde kullanılan malzemelerin temininde güçlük yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Öztürk, "Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumunca malzeme fiyatlarına yıllardır enflasyon ile orantılı düzenleme yapılmamıştır. Girişimsel radyoloji işlemlerinde kullanılan malzemelerin maalesef çoğunluğu ithal ürünlerdir. Büyük ölçüde dışarıya bağımlı olduğumuz bu ürünlerde, üreten veya temin eden firmaların, fiyat politikaları nedeniyle ülkemizdeki faaliyetlerini kısıtlaması ya da sonlandırması endişesi yaşamaktayız. Bunun örnekleri geçmişte yaşanmıştır ve bazı kalemlerde de hali hazırda yaşanmaktadır. Bu konular yıllardır dile getirdiğimiz sorunlar olup, artık bunları konuşmamak için, malzeme fiyatlarına enflasyon ile orantılı düzenlemelerin düzenli olarak yapılmasını yetkililere önermekteyiz" ifadelerini kullandı.

"İnme, en sık üçüncü ölüm nedeni"
Halk arasında felç olarak da bilinen inme ile ilgili bilgiler veren Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yıllık Toplantı Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, inmenin Türkiye ve dünyada büyük bir toplumsal sağlık sorun olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Dinç, inmenin sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada olduğuna vurgu yaparak, "Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni olup, sakatlığa yol açan hastalıklar açısından ise ilk sıradadır" dedi.

"Oksijensiz kalan beyinde bir dakikada 2 milyon hücre ölüyor"
İnmenin önlenmesi ve tedavisi için çok sayıda çalışmalar yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Dinç, inmeye yakalanan bir kişinin tedavisinde zamanın önemine değindi. İnmede ‘zaman, beyindir’ tanımlamasını yapan Dinç, "Beyin oksijensiz kaldığında 1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür. Bu bir saatte 120 milyon beyin hücresinin kaybı demek. Bu nedenle ne kadar erken müdahale o kadar çok beyin dokusunu kurtarabiliriz demek. Zaman beyindir kavramı bu. Burada çok hızlı davranmamız gerekiyor. İnmeye erken müdahale çok önemlidir. Bu nedenle toplumun bu hastalığı iyi tanımaları ve erken reaksiyon göstermeleri gerekmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi dışında sağlık sisteminin de bu konuda iyi bir organize olması gereklidir. İnme geçirmekte olan hastaların hızlı bir şekilde ulaşabileceği ve bu işlemin yapılabildiği merkezlerin oluşturulması gerekmektedir. Birçok sağlık kurumumuzda bu amaçla merkezler oluşturulmuştur. Ayrıca Bakanlığımızın da bu amaçla bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Tiroid nodüllerinin tedavisinde Ablasyon
Tiroid Nodülleri tedavisinde son gelişmeler hakkında bilgiler veren Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Cem Yücel ise, görüntüleme yöntemleri eşliğinde gerçekleştirilen ablasyon tedavisinin önemine dikkat çekti. Yücel, "Ablasyon tedavileri, 1990’lı yılların ortalarından beri karaciğer başta olmak üzere çeşitli organların (böbrek, akciğer, kemik, meme vb) iyi ve kötü huylu tümörlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Tiroid nodüllerinin tedavisinde RF ablasyonu ise 2007 yılında Güney Koreli Dr. Baek tarafından tanımlanmıştır. Ülkemizde ise yöntem 2012 yılında Dr. Baek’in yanında aldığım eğitimden sonra, tarafımızca ve diğer merkezlerde 300’den fazla hastada sorunsuz olarak uygulanmıştır. Toplumda tiroid nodülleri oldukça sık olup bireylerin yüzde 30-40’ında görülür. Kötü huylu nodüllerin tedavisi cerrahidir. Ancak bunlar tüm nodüllerin yüzde 5-10 gibi küçük bir grubunu oluşturmaktadır. Her ne kadar yöntemin birçok avantajları olsa da uygulayacak hekimin ultrason cihazı kullanımı ve ablasyon yöntemleri ile yeterli deneyimi olması gereklidir" dedi

"Dünyada 20 saniyede bir bacak diyabetten kaybediliyor"
Türk Girişimsel Radyoloji Derneği, Yıllık Toplantı Bilimsel Kurul Üyesi Doç. Dr. Burçak Gümüş de diyabet hastalığının dünyada sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, şeker hastalığının insan vücudunda etkileriyle ilgili bilgiler verdi. Diyabetin dolaşım sisteminde en çok bacaklara zarar verdiğini belirten Dr. Gümüş, "Diyabet şeker hastalığı, multi sistem hastalık. Birçok ana hedeflerinden bir tanesi dolaşım sistemi. Tüm vücuttaki damarları hedef alıyor ve buralara zarar veriyor. En çok hedef aldığı yerlerden birisi ise bacak damarları. Özellikle diz altı bölgesindeki çok küçük damarlar. Bizler girişimsel radyologlar olarak bundan 10 sene önce çok müdahale etmiyorduk. Çünkü teknoloji buna müdahale etmiyordu. Ama son 10 senedeki gelişmelerle beraber diz altı damarlarına müdahale edebilir hale geldik. Diyabet halk sağlığı açısından çok önemli çünkü dünyada her 20 saniyede bir bacak, diyabet nedeniyle kaybediliyor" ifadelerini kaydetti.


Malmüdürlükleri kapatılıyor

Alkolden ayakta duramadı, ’Tansiyonum var’ dedi

Gebze'de özel hastanede skandal! Acile gelen hastaya para sorup 112 ekibini içeri almadılar

İhbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok

Devlet Bahçeli, Bu insanları parça parça ederek küçültmenin bir manası yok

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Sevil Gökgöz İle Soyleşiler...

Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

Bungalov bahçesinde silahla vuruldu

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs mesajı

Engelsiz Bahar Şenliğinde Engeller Aşıldı

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

Sağlığın için dikkat et; Sivrisinekler durgun sularda ürer

Billur İplik Ürün Çeşitleri

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

GEBZE BAYRAM ÇÖREĞİ TOBB’DA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Başkan Büyükgöz’ün 19 Mayıs Tebrik Mesajı

Marmaray'da intihar! Kendini raylara bırakan kadın yaşamına son verdi

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA): Çevresel Etkilerin Analizi ve Sürdürülebilirlik İçin Bir Araç

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Kocaeli’de son kullanma tarihi geçmiş ürün satan marketlere ceza

İki ilçeyi birbirine bağlayan cadde trafiğe kapatılacak

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Devlet Bahçeli, Bu insanları parça parça ederek küçültmenin bir manası yok

Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Dilan Polat ve Engin Polat için karar

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Malmüdürlükleri kapatılıyor

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kocaeli’de simite bir zam daha yolda

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

Kocaelispor’da Mustafa Gürsel ile yollar ayrıldı

Maç günü hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı?

KS Store ve Passolig'de bilet satışları devam ediyor

Türkiye Drift Şampiyonası için geri sayım başladı

Olağanüstü maça Olağanüstü ilgi!

Arda Güler için söylenen sözler herkesi şaşkına uğrattı! ”Bu çocuk serseri”

Sakarya maçına akın var: O biletler 2 saatte tükendi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
8.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
9.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR