10366,20%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
İhracat destekleri, bir ülkenin ekonomisini güçlendirmek ve ihracatçılara uluslararası arenada rekabet avantajı sağlamak amacıyla sunulan çeşitli teşvik ve yardımları kapsar. Bu destekler, ihracatçı firmaların büyümesini hızlandırır, istihdamı artırır ve döviz girdilerini yükseltir. Ülkemizde uygulanan ihracat destekleri kapsamlı ve çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. İhracatçıların tüm aşamalarda yükünü azaltıp, rekabet gücünü artırır. Ülkemizde yürürlükte bulunan ihracat destek programlarını detaylarıyla inceleyelim.
İhracat destekleri ülkemiz ihracatçılarının küresel rekabet gücünü artırmak için uygulanan bir dizi destek mekanizmasından oluşur. Bu destekler ihracatçıların yeni pazarlara erişimi, pazara giriş, pazarda tutunma ve küresel bir marka olma yolunda önemli giderlerini azaltır. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç malın üretiminde kullanılacak ithal girdilerin muafiyetler dahilinde ithal edilmesini sağlar. Türk ihraç ürünlerinin hedef pazarlara girişi için gerekli olan test, analiz, sertifika ve belge desteği sunar.
Yerli ihracatçı şirketlerimize hedef ülkelerdeki tescil ve koruma giderleri için marka tescil desteği, hedef ülkelerdeki birimlerinin kirası için yurt dışı birim kira desteği ve etkin pazarlama faaliyetleri için yurt dışı tanıtım desteği sağlanır.
Fuarlara daha etkin ve prestijli katılım sağlanması için fuar destekleri, yerli markaların dünya çapında gelişmesi ve yerleşmesi amacıyla marka destek programı uygulanır.
İhracat destekleri tam listesi ve her destek unsurunun üst sınırına ilişkin detaylı bilgi için buraya tıklayın.
Ülkemizde yerleşik ihracat yapan veya ihracat potansiyeli taşıyan tüm şirketler ihracat desteklerinden faydalanabilir. Bu destekleri Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı uygular. Bakanlık tarafından yönetilen Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden usulüne uygun bir biçimde resmi başvuru yapılması gerekir. Tüm desteklerin kendine ait başvuru ve değerlendirme prosedürleri bulunur. Belirtilen bu desteklerin her biri için ayrı bir hazırlık ve inceleme yapılması gerekir. Ancak, tüm koşulları sağlayan şirketler bu avantajlardan yararlanabilir. İhracat desteklerine ilişkin tüm detayları, koşulları ve başvuru prosedürlerini incelemek için bu sayfa faydalı bir kaynak olacaktır: https://tesvikmerkezi.net/ihracat-destekleri
Bu destekler ihracatçı firmaların ve dolayısıyla ülkemizin döviz girdisini artırmak, Türk malı algısını güçlendirmek ve sağlamlaştırma amacı taşır. Bu nedenle, tüm ihracatçıların desteklerden faydalanmak için taşıması gereken şartlar titizlikle belirlenmiştir. Destek programlarına kabul süreçleri son derece detaylı biçimde oluşturulmuştur. Destek programlarına kabul için şirketin yönetimsel unsurlar başta olmak üzere birçok yönden analiz edilmesi ve bazı durumlarda geliştirilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise ihracat desteklerinin bağımsız programlar olduğu ve her programın farklı gereklilikleri bulunduğudur.
Tüm süreçleri iyi analiz etmek ve doğru yönetmek çok önemlidir. İhracat destek programlarına bir kez kabul olduktan sonra asıl süreç başlar. Ardından tüm harcamaların, ihracat faaliyetlerinin, bazı programlar kapsamındaki ihracat taahhütlerinin dikkatle takip edilmesi ve doğru biçimde yerine getirilmesi gerekir. İhracat destekleri kapsamlı ve sistematik çalışma gerektirir. Bu şartla ihracatçılar için çok büyük avantajlar sağlarken, aksi halde çok ciddi yaptırımlar getirmesi muhtemeldir.
Teşvik Merkezi, Yatırım Teşvik Belgesi ve İhracat Destekleriyle ilgili danışmanlık hizmetleri sunan köklü şirketlerden biridir. Danışmanlık sektöründe son dönemde yaşanan bilgi kirliliği nedeniyle Teşvik Merkezi olarak ihracatçıların artık daha dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor ve bu önemli noktaları ihracatçıların dikkatine bir kez daha sunuyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.