• BIST 100

    11234,06%2,06
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

Iğdırlı göçerler, zorlu yolculuğun ardından Iğdır’a ulaştı

Iğdırlı göçerler, zorlu yolculuğun ardından Iğdır’a ulaştı

GÜNDEM 3.12.2025 10:49:42 0
Iğdırlı göçerler, zorlu yolculuğun ardından Iğdır’a ulaştı
Bahar ve yaz aylarında hayvanları için daha verimli otlaklar bulmak amacıyla Van, Kars, Ağrı ve Ardahan’ın yüksek rakımlı yaylalarına çıkan Iğdırlı göçerler, binlerce hayvanla gerçekleştirdikleri zorlu dönüş yolculuğunu tamamlayarak Iğdır’a ulaştı.
İlkbaharda sürüleriyle birlikte yola çıkan göçerler, zengin bitki örtüsü ve bol su kaynaklarıyla bilinen bölge yaylalarında yazı geçirdikten sonra eylül ayının sonlarına doğru dönüş hazırlıklarına başlıyor. Ortalama 1 ila 2 ay süren yolculuk boyunca dağları, tepeleri ve ovaları aşan göçerler, konaklayarak ilerledikleri yolculuğun ardından köylerine varmanın sevincini yaşıyor. Iğdır’a ulaşan göçerler, kiraladıkları arazilerde bir süre hayvanlarını otlatmayı sürdürecek. Havanın olumsuzlaşmasıyla birlikte ise sürüler ahırlara alınacak. Göçerlerin zorlu yolculuğu, her yıl olduğu gibi mart ayı itibarıyla yeniden başlayacak.
Hayvanları sarılık hastalığından korumak için yüksek yaylalara gittiklerini belirten Emrah Kıyga;"Biz göçebe çobanız. Biz ilkbahar ayında Ağrı Dağı’na çıkıyoruz. Ağrı Dağı’nda barınıyoruz birkaç ay. Ondan sonra sarılık hastalığından dolayı hayvanlarımız telef oluyor. Çünkü Iğdır’da sıcaklık olduğu zaman sarılık hastalığı çıkıyor. Hayvanlar telef oluyor. Biz de onun için daha yüksek yaylalara çıkıyoruz. Mesela Ağrı, Van, Erzurum, Bingöl, Karlıova, Artvin, Ardahan, Kars taraflarına geçiyoruz. Kışa doğru da dönüş sağlıyoruz. Şap hastalığından dolayı çok hayvanlarımız telef oldu. Nakliyat pahalı olduğu için biz de yükleyemiyoruz" İlkbahar ayında yaylaya gittiklerinde ekin olduğu için sıkıntı yaşadıklarını belirten Kıyga; "Biz böyle yaya geliyoruz. Biz yaya geldiğimiz zaman da bize çok sıkıntı çıkartıyorlar. Sonbaharda mesela şöyle bir şey var. Ekin yok, arazi yok. Biz yol geçip geliyoruz. Bize çok bahar ayında sıkıntı çıkartıyorlar. Hayvanlarımızı bizden alıyorlar. Ceza kesiyorlar. Biz çok sıkıntı çekiyoruz. Lakin çok şükür biz iyiyiz. Şu anda da memleketimizdeyiz. Mesela yazın Haziran, Ağustos, Temmuz yani üç ay hayvanların sağım sezonu var. Sağım sezonu bittiği zaman biz o zaman yol gidiyoruz. Yani sağım sezonu bitmeden biz yol gitmiyoruz. Sağım sezonundan sonra yol gidiyoruz. Şehir değiştiriyoruz. Erzurum, Ardahan, Kars, Artvin. Biz Buradan çıktığımız zaman bir ay yol gidiyoruz. Mesela yazın bir yayla kiralıyoruz. Hayvanların sağımı oluyor. Sağım sezonu için sağım sezonu bitmeden önce biz oraya gidiyoruz. Mesela Van’da yer kiralıyoruz. Bir ay yol gidiyoruz. Oraya geçtiğimiz zaman hayvanlarımızı sağıyoruz. Eylül ayının sonlarına doğru sağım sezonu bittiği zaman biz de oradan çıkıyoruz. Artık yol geliyoruz. Hayvanlar da artık içeri gelecek. Çünkü artık kış geliyor. Bizim Iğdır’da otlağımız yok. Zaten sebep budur. Yani biz bunun için Iğdır’dan çıkıyoruz. Çünkü Iğdır’da otlağımız yok. Onun için şimdi gidecek mesela bu 30 kişinin koyunudur. Gidecek mesela herkes kendi hayvanını ayıracak. Tabii herkesin kendine göre bir yeri var ama bir hafta 10 gün otlar otlamaz artık içeri girecek 3. aya kadar" dedi.

Babaeski’de üniversite öğrencilerinden köy okulunda anlamlı faaliyet

Aynı yolda 5 saat arayla iki kaza: 3 yaralı

Kırklareli’nde trafik kazası: 1 yaralı

Tanju Özcan umre yolculuğuna dualarla uğurlandı

Mohamed Salah, Liverpool’un Inter ile oynayacağı maç kadrosuna alınmadı

Beykoz’da tartışma kanlı bitti: 26 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Muş’ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Vali Çalgan: ’Acil sağlık talebinde müdahaleyi kent merkezinde ortalama 5.7 dakikaya kadar indirdik’

Motosikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Girdiği evden altın ve para çalan kadın tutuklandı

Babaeski’de tatlı üretimi ve satışı yapan iş yerleri denetlendi

Kars’ta trafik kazası: 3 yaralı

Mardin’de sis tarihle buluştu, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı

Ağrı’da güvenlik güçlerine 85 yeni araç teslim edildi

Otomobillerin hurdaya döndüğü kazada doktor öldü, 2 kişi de ağır yaralandı

Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin avlusuna gömülen 98 cenaze kimlik tespiti için çıkarıldı

Siirt’te otomobil devrildi: 4 yaralı

Kurtalan’da devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

11 yaşındaki çocuk ayağını çapa makinasına kaptırdı

Şehitkamil Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı tamamlandı

Bandırmaspor-Bodrum FK maçının ardından

Trabzon-Rize Katı Atık Bertaraf Tesisi Büyükşehir Meclisi gündeminde

KBÜ’de uluslararası öğrencilerden kültür ve dayanışma buluşması

KBÜ’de gençlerin sosyal ve akademik gelişimi için yeni iş birliği adımları

E3 ülkeleri: "Ukrayna’yı, barışı destekliyoruz"

Bayraklı polisi iz sürdü, 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı

Düzce’de uyuşturucu operasyonu

Aranan ’yağma’ firarisini Güven Timleri yakaladı

Başiskele’de budanan ağaç dalları ihtiyaç sahiplerine yakacak oluyor

Aydın’da 2 aranan şahıs operasyonla yakalandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.