• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,25% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5952,83% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

İftarda ayran sahurda süt içilmeli

Uzmanlar, iftar sofralarında ayranı, sahurda ise süt ürünlerinin çokça tüketilmesini ve süt içilmesini tavsiye ediyor.

SAĞLIK 26.05.2017 15:00:00 0
İftarda ayran sahurda süt içilmeli

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, ramazan ayında dirençli ve sağlıklı oruç tutulabilmesi için iftarda ayran, sahurda ise süt içilmesini önerdi. 

Ramazan ayında da süt ve ürünlerinin mutlaka bol şekilde tüketilmesi gerektiğini belirten Vural, şöyle konuştu:

"Sağlığımız açısından önemli yere sahip olan kalsiyumu ramazanda da yeterince almalıyız. Kalsiyum ve protein kaynağı olan süt ve ürünleriyle dengeli ve yeterli beslenmek gerekiyor. Ramazan yaklaştıkça televizyonlarda asitli içecek reklamlarının arttığını görüyoruz. Özellikle iftar sofralarında asitli içeceklerin tüketimi çok fazla oluyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre asitli içecekler insan sağlığına zararlı. İftar sofralarında milli içeceğimiz olan ayranı, sahurda ise süt ürünlerinin çokça tüketilmesini ve süt içilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir sindirim sağlanacak, daha dirençli ve sağlıklı oruç tutulabilecek."

"Ayran su kaybını önlüyor, süt acıkmayı geciktiriyor"
İftarda ayran içmenin su kaybını önleyeceğini aktaran Vural, bunun besin içeriğiyle uzun süren açlıktan sonra vücut için önemli bir gıda kaynağı olduğunu bildirdi.

Vural, sahurda süt içmenin ise acıkmayı geciktireceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesi öneriliyor. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiriyor. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. Bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor."

Bir bardak süt 5 saat tok tutabiliyor
Bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden yaklaşık 5 saat boyunca tok tutabileceğini aktaran Vural, "Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ da midede uzun sürede kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca ramazanda sıcaklarda terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksinimini karşılanmasına destek oluyor." ifadelerini kullandı.

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı

Yüreğir Belediyesinden amatör spora 1 milyon TL’lik destek

Polis zulayı patlattı, kapıcı dairesi ’zehir deposu’ çıktı

Peugeot marka otomobil alev topuna döndü

Hayrabolu’dan Avrupa sofralarına uzanan lezzet: 43 yıllık tescilli Çerkezmüsellim pabuç köftesi

Avrupalı çiftçilerden AB zirvesinin yapıldığı Brüksel’de traktörlü protesto

Cizre’de ilk defa yapılan revizyon rinoplasti ameliyatı gerçekleştirildi

Adana’da etiket mevzuatı uygunluğu denetimleri sürüyor: "3 milyon 845 bin lira cezai işlem uygulandı"

Gaziantep Okçuluk Kurtuluş Kupası İl Şampiyonası’nda Erdem Koleji rüzgarı

Kış turizmi için yayla yolları açık tutuluyor

Sakarya Üniversitesi "Araştırma Üniversitesi" statüsünü törenle kutladı

BEUN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan’dan ScholarGPS 2025’te büyük başarı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye bugün insani duruş ve stratejik akılla düzen kurucu aktör konumundadır"

Elazığ’da fidancılık işletmelerine denetim

Şırnak’ta gençler için Deneyap Çalıştayı

Afyonkarahisar’da asayiş toplantısı

Elazığ’da sağlık istasyonlarının durum değerlendirmesi yapıldı

Muratlı’da ev yangını: 1 kişi dumandan etkilendi

Alınteri feribotları GESTAŞ filosuna katıldı

Manisa’da ev yangını: 6 kedi telef oldu

Çanakkale’de kaybolan engelli şahsın cansız bedeni çayın içerisinde bulundu

Genç avukatın hayatını kaybettiği feci kaza kamerada

Bitlis’te 1 organizatör tutuklandı

Erzin’de trafik kazası: 3 yaralı

Isparta’da kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 2 şahıs yakalandı

Doğru bilinen yanlışı uzmanı açıkladı: "Gözüne bakıp tazeliğini anlarım diyen yalan söyler"

AOSB Başkanı Sütcü: "Sanayicinin ihtiyaçlarını önceleyen bütüncül bir yönetim anlayışı benimsiyoruz"

Polonya doğu sınırına anti-personel kara mayınları konuşlandıracak

Soğuk hava sebebiyle çimler ve otomobil camları buz tuttu

Evlerine geçen Adıyamanlı depremzedeler: "Bakan Murat Kurum, her zaman yanımızda"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.