Tarih: 22.04.2016 12:19

Hünkar Çayırı kentlilik bilinci için önemli

Facebook Twitter Linked-in

Raporda Hünkar Çayırı’nın tarihi bütünleştirici gücüde vurgulanarak, şu günlerde satışına yönelik oluşan gündeme dair bir ironi olarak karşımıza çıktı. 
  Kocaeli Yerel Kültür Platformu tarafından  9 Ocak 2016 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Derbent Uygulama Oteli’nde “Kocaeli Kentlilik Bilinci” konulu yapılan çalıştayın sonuç raporu Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelle  açıklandı. Çalıştaya birçok akademisyen, bürokrat, politikacı, iş adamı, muhtarlar, dernek başkanı ve temsilcileri katkı sundu. Çalıştayla Kocaeli’deki "Kentlilik Bilincini" paydaşları ile irdelenerek , kentin tarihi ve kültürel birikiminin özellikle gençlere aktarılmasına yardımcı olmak, kente  aidiyet duygusunu geliştirmek, Kocaelilik bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak amaçlandı. Bu kapsamda, kentlilik bilincinin yanı sıra, kentin kültürel ve tarihi değerlerin korunması ve yaşatılması, tarım, turizm, eğitim, yönetimde yerel temsil, istihdam, altyapı sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Numan Akdoğan okuduğu çalıştay sonuç raporunda, satışı gündeme bomba gibi düşen Hünkar Çayırı’nın kentlilik bilincine yapacağı katkıda aktarıldı. 
KAMUOYUNUN HASSASİYETİNE ÖNEM VERİLMELİ 
Çalıştayın sonuç raporundan çıkan çözüm önerilerinden çarpıcı başlıklar ise şöyle; İlçeler arası kültürel birlikteliğin sağlanmasına ve tanınmasına yönelik gezi programları yapılmalıdır. Yerel kültür mirasımızın sergilenebileceği kent müzeleri kurulmalıdır. Sanayi kenti olan Kocaeli’nin daha fazla sanayileşmesi kente zarar verecek konuma geldiği için, kentin eğitim, spor, tarım ve turizm gibi farklı alanlarda gelişmesi teşvik edilmelidir. İlimizde yapılması planlan çöp yakma tesisleri yerleşim yerlerinin çok uzağına ve doğaya zarar vermeden yapılmalıdır. Bu konuda kamuoyunun hassasiyetine kulak verilmelidir Orhan Gazi, Süleyman Paşa, Akçakoca Gazi, Karamürsel Gazi, Kadı İlyas Bey ve Gebze’de Hünkâr Çayırı’nda vefat eden Fatih Sultan Mehmed Han hatırlanmalı ve anma etkinlikleri düzenlenmelidir. Bölgemizde bulunan bütün tarihi eserler aslına uygun yenilenmelidir. Bu amaçla, Valilik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerinin kültür-tarih fonundan pay istenmeli. Yapılmakta olan toprak reformu desteklenmeli, arazi satışları zorlaştırılmalı, gençler tarıma özendirilmeli. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, muhtarlıklar ve belediye meclis üyelikleri için yerel halkın adayları özendirilmelidir.

Lale KALAYCIOĞLU

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —