Tarih: 29.11.2021 09:22

HPV Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

HPV Nedir?

 

HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virus, genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olabilen, oldukça dikkat edilmesi gereken bir virüstür. İnsanların HPV nedir sorusu ile alakalı yapacakları araştırmalar sonrasında da görebilecekleri üzere bu virüs, dünya üzerinde cinsel yollarla bulaşmakta olan en yaygın hastalıktır. Konu hakkında yapılan araştırmalar ile de görülebileceği üzere HPV ve rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.

 

HPV Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

 

 

HPV Enfeksiyonu Nasıl Bulaşmaktadır?

 

Her ne kadar HPV nedir denildiği zaman akla ilk olarak bu virüsün çeşitleri akıllara gelse de gerçekte öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey, bu enfeksiyonun insanlar arasında nasıl bulaştığıdır. Konu hakkında yapılmış olan araştırmalar esnasında da görülebileceği üzere genç yaşta olan kadınlarda HPV görülme sıklığı yaklaşık olarak %20’lerdedir. Dolayısıyla ülkemizdeki her 5 kadının 1 tanesinde bu enfeksiyonun ortaya çıkmakta olduğunu belirtmek mümkündür. HPV, en sık cinsel yollar ile bulaşmaktadır. Aynı zamanda enfeksiyonun olduğu kişinin vücudunda açık yara olan başka biri ile teması da yine HPV bulaşmasına neden olabilmektedir. 

 

HPV Test Sonuçlarının Anlamları 

 

İnsanların HPV tedavisi öncesinde dikkat etmeleri gereken ilk nokta, yapılacak olan test sonuçlarının doğru yorumlanmasıdır. Çünkü yapılacak testin pozitif olması, kişinin kesin olarak kanser olduğu ya da kanser olacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü HPV rahim ağzına bulaştığı zaman bağışıklık sistemi devreye girmektedir. Bu aşamada vücuttan atılması adına antikor üretilmeye başlanacaktır. Birçok hasta, 12 aylık sürte içerisinde var olan HPV enfeksiyonunu bağışıklık sistemi aracılığı ile vücuttan atmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilmediği durumlarda ise rahim ağzı bölgesindeki hücrelerden DNA’ya girerek kanser sürecini başlatmaktadır. Dolayısıyla bu aşamada HPV tedavisi yani kanser tedavisine başlanacaktır. 

 

HPV testinin negatif çıkması ise kişinin vücudunda bu virüsün olmadığı anlamına gelebilmektedir. Lakin virüslerin vücut içerisinde tespit edilemediği durumlarda dahi hücrelerin içinde saklanabildiği bilinmektedir. Bu aşamada test negatif çıkmış olsa dahi mutlaka bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerekmektedir. Aynı zamanda HPV olunmaması adına gerekli olan önlemlerin de alınmış olmasına dikkat edilmelidir. 

 

HPV’de Tedavi Mümkün Mü?

 

Birçok kişi, HPV tedavisi ile alakalı tam anlamıyla bilgi sahibi değiller. Bundan dolayı da kulaktan dolma bilgilerin ışığında hareket ediyorlar. Gerçekte ise HPV’nin bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Yalnızca siğil tarzındaki sonuçların ortaya çıkarttığı olumsuz görüntüler profesyonel anlamda giderilmesi sağlanabilmektedir. 


HPV bulaşının sonrasında insanların en sık karşı karşıya kaldıkları durum, bağışıklık sisteminin devreye girmesi ve HPV’nin elimine olmasıdır. Yani 12 aylık süre içerisinde vücuttan temizlenmesi mümkündür. Lakin kimi durumlarda bağışıklık sistemi güçlü değildir. Dolayısıyla HPV kalıcı şekilde temizlenemez. Bu durumda ise rahim ağzı kanseri süreci başlamış olur. Bu aşamada en doğru HPV tedavisi için mutlaka doğru isimler ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Böylece HPV ile alakalı mevcuttaki durum değerlendirilecek ve en etkileyici sonuçların ortaya çıkartılması sağlanacaktır. HPV test sonuçlarının değerlendirilmesi ve hangi adımların atılması gerektiği hakkındaki net bilgilere ulaşmak isteyenler, https://gokhanboyraz.com/hpv-nedir/  üzerinden isteklerini alanında uzman isimler sayesinde elde edebilecekler. Böylece HPV ile alakalı en etkili çalışmaların yapılması sağlanacaktır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —