Hong Kong’da yeni güvenlik yasasının ardından Ulusal Güvenliği Koruma Komisyonu kuruluyor

Hong Kong’da yeni güvenlik yasasının ardından Ulusal Güvenliği Koruma Komisyonu kuruluyor

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, Ulusal Güvenlik Yasası’nın bölgede yürürlüğe girmesini takiben Ulusal Güvenliği Koruma Komisyonu'nun kurulduğunu açıkladı.

Hong Kong basınındaki haberlere göre Baş Yönetici Lam, komisyonun kentteki hiçbir kurum veya kuruluşun denetimi altında olmayacağını bildirdi. 

Başkanlığını Lam’ın yürüteceği komisyonda kentteki "mini kabine"den Baş İdari Sekreter, Finans Sekreteri, Adalet Sekreteri, Güvenlik Sekreteri ile Hong Kong Polis Gücünün Ulusal Güvenlik Şefi, Polis Komiseri, Gümrük ve Göç departmanlarının direktörleri yer alıyor.

Çin hükümeti, iki üst düzey yetkiliyi komisyona atadı.

Bölgedeki merkezi hükümete bağlı İrtibat Ofisi Direktörü Luo Huining komisyona ulusal güvenlik danışmanı olarak, Çin Komünist Partisinin Guangdong Parti Komitesi Genel Sekreteri Cıng Yenşiong ise komisyon içinde alt birim olarak kurulacak Ulusal Güvenlik Bürosu'na direktör olarak atandı.

Cıng, Guangdong eyaletine bağlı Vukan kasabasında hükümet ile halk arasında arazilere devlet tarafından el konulması meselesi nedeniyle çıkan protestolarda sert tutumuyla öne çıkmıştı.

Güvenlik yasası sonrası önemli bir aktivist kentten ayrıldı

Kentteki muhalif grupların önemli isimleri arasında yer alan eski siyasetçi Nathan Law, kentten ayrıldığını açıkladı. Law, nerede olduğunu ve nereye gideceğini paylaşmadı.

Muhalif grupların önemli isimleri Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo ve Agnes Chow, yeni güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinden hemen önce üyesi bulunduğu önemli muhalif grup Demosisto’dan ayrıldığını açıklamıştı.

Söz konusu kişiler, bölgede 2014’teki Şemsiye Devrimi protestoları ile geçen yıl aylarca süren suçluların Çin'e iadesi tasarısına karşı yürütülen protestolarda muhalif grupların öne çıkan liderleri olarak yer almıştı.

Hong Kong’da yürürlüğe giren yeni güvenlik kanunu

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalamıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan ilgili yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında yerel saatle 23.00’te Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak geçen yıl haziran başında suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.

Hong Kong'un Baş Yöneticisi Carrie Lam, Ulusal Güvenlik Yasası'na ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın "ulusal güvenliği tehdit eden çok küçük bir azınlığı cezalandıracağını" açıklamıştı.

Yasa ile Çin medyası tarafından Hong Kong’un "vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor. 

AA



Tarımda İnovasyon projesinin ilk toplantısı Adana’da gerçekleşti

TOGÜ’de üretime dayalı eğitim modelleri güçleniyor

CHP’li Serkan Topal’dan Hatay’daki ihya ve inşa çalışmalarına övgü

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu

Bakan Fidan: "Son 15 yılda Suriye sahasında tarihin en zorlu sınavlarından birini verdik"

Milli mühimmattan tam isabet: BOZOK ve KAYI-30 hedefi vurdu

Siirt’te 4 iş yerine toplam 7 bin 171 lira idari yaptırım uygulandı

Köyceğizli öğretmenler proje hazırlama eğitimine alındı

Erbaalı öğrenciler "Erbaa Teyyaresi"ni gün yüzüne çıkardı

Niğde’de hayat boyu öğrenmeye yoğun ilgi: 191 kursta 4 bin 802 kursiyer eğitim alıyor

Terme Miliç’e "kadınlar plajı"

Yangınlara karşı eğitim seferberliği

100. Yıl Bulvarı’nda asfalt çalışmasının ilk etabı tamamlandı

Körfez’de Hz. Mevlana’nın vuslatının 752. yılı anıldı

Bursa’da ilginç bir yıkım

Başkan Kurnaz: "Her mahalleye eşit ve adil hizmet ulaştırma vizyonuyla çalışıyoruz"

Mantar aramak için gittiği ormanda kayboldu

Otobüste darbedilen yaşlı çift davasında, sanığın 2 yıl hapis cezası yaşı küçük olduğu için düşürüldü

Trabzonspor-Beşiktaş maçından sonra ortadan kaybolmuştu, menfezde ölü bulundu

Nöroloji uzmanı uyardı: "Ciddi kafa travmaları epilepsiye neden olabilir"

Sandıklılı yarenler badem fidan dikti

Akdeniz Üniversitesi’nden bakım hizmetlerinde dijital ve yeşil dönüşüm hamlesi

Bursa Şehir Hastanesi’nde gerçeğini aratmayan deprem ve yangın tatbikatı

Giresun’da Eğribel Kayak Merkezi faaliyete başladı

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile Aydın’ın ulaşım altyapısı yenileniyor

İstanbul’da ele geçirilen 1 ton 144 kilo uyuşturucu emniyette sergilendi

TÜYAP Kitap Fuarı’nda görme engelliler için sesli kitap projesi olan GETEM tanıtıldı

Tokat’ta kentsel dönüşüm başladı

Hendek ve çatışmalarla gündeme gelen Sur’da polis ve çocuklar gece saatlerinde top oynadı

Balıkesir’de 1 haftada 104 aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.