Tarih: 21.11.2015 10:28

HERKESİN DIŞLADIĞI LİDERİN KADERİ 1 YIL İÇİNDE DEĞİŞTİ

Facebook Twitter Linked-in

IŞİD'in acımasız saldırıları ve mülteci krizinin ağırlığı altında Suriye'deki savaşı bitirmeye istekli Avrupalı liderler Obama'nın da desteğiyle Rusya'yla işbirliği içine girdi.

Bir savaş ne kadar büyük bir değişim yaratıyor. Bir yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Brisbane'deki G20 Zirvesi'ndeydi. Batılı liderler, Rusya'nın Ukrayna'da silahlı müdahalede bulunmasının ve Kırım'ı yasa dışı yollardan ilhak etmesinin ardından Vladimir Putin'i konuşuyordu.

BİR YIL ÖNCE BİR YIL SONRA

ABD Başkanı Barack Obama, Putin'in uluslararası arenada tecrit edildiği konusunda uyarıda bulunmuştu. David Cameron ise, Rus lidere güvenmediğini belirtmişti. Kanada'nın o tarihlerde başbakanlığını yürüten Stephen Harper, Putin'e açık açık "Ukrayna'dan çıkmasını" söylemişti.

Yaptırımların uygulanmasına kızgın bir şekilde tepki gösteren Putin, Batılı liderlerin Moskova'yı cezalandırarak yanlış yaptığını ve işleri kötüleştirdiğini ifade etmişti. Ama eleştiriler tüm hızıyla sürdü ve Putin toplantıdan aceleyle erken ayrıldı.

BATILI LİDERLER ŞİMDİ PUTİN'LE SARMAŞ DOLAŞ

Zamanı hızla ileri sarıp bu hafta Türkiye'de düzenlenen G20 saldırılarına gelirsek şu anda her şey değişmiş gibi gözüküyor. Batılı liderler Putin'e dostane bir şekilde sarılırken ve Obama ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'la neşeli bir şekilde konuşurken fotoğraflandı. İddialara Putin göre Cameron ve diğer liderle iddialara göre verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Artık sindirilmiş ve tecrit edilmiş bir lider olmayan Putin'le herkes görüşmek istiyordu.

Nedeni bir gizem değil. IŞİD'in acımasız saldırıları ve mülteci krizinin ağırlığı altında ve Suriye'deki savaşı bitirmeye istekli Avrupalı liderler Obama'nın da desteğiyle rahatsız edici ama tamamen yeni bir sonuca ulaştı: Rusya'ya ihtiyacımız var.

BATILI LİDERLERDEN RUSYA'YLA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Fransa'nın eski ve belki de müstakbel Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, cuma günkü IŞİD'in saldırılarının ardından IŞİD'e karşı savaşacak yeni ve geniş kapsamlı uluslararası koalisyon çağrısında bulundu. Beyaz Saray, Obama ve Putin'in "Suriyelilerin öncülüğünde ve Suriyelilerin sahip çıktığı siyasi bir dönüşümün" gerekliliği konusunda anlaştığını söyledi.

PUTİN'İN DİPLOMATİK ZAFERİ

Bu durum, Putin'in diplomatik zaferini ortaya koyuyor. Batılıların onayı alındı. Bu onay kapsamında Rus askeri güçleri Suriye'de meşru bir rol oynayacak bunun karşılığında Amerika'nın öncülük ettiği koalisyonla işbirliği yapmaya yönelik müphem sözler ve "iyi olanları" vurmayacağına dair söz verdi. Amerika'nın ilk pozisyonundan tamamen bir dönüş anlamına geliyor. Amerika'nın ilk pozisyonu, Moskova'nın müdahalesinin hoş karşılamadığı ve "başarısızlığa mahkum" olduğu yönündeydi. Obama ve Cameron bir süreliğine de olsa Beşer Esad'ın Suriye Devlet Başkanı olarak kalacağını kabul etmeye de zorlandı.

(Kaynak: theguardian.com, Simon Tisdall.)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —