Tarih: 23.11.2012 10:56

Her yıl 100 bin kişi sigaradan ölüyor!

Facebook Twitter Linked-in

Pamukkale Üniversitesi  Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, kalp ve damar hastalıklarıyla yetişkin yaşlarda en önde gelen ölüm sebebi olan koroner kalp hastalığının sebebi olduğunu vurguladı. Evyapan, “Sigaranın yol açtığı kanserlerin başında da akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanseri olgularının yüzde 90'ında, hastaların sigara içtiği bilinmektedir.

 

Ayrıca gırtlak, ağız boşluğu ve yutak, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve rahim ağzı kanserlerinde de sigaranın önemli rolü vardır. İnsanlardaki kanserlerin yaklaşık üçte birinden sigara sorumludur.” dedi.

 

 

Sigaranın kronik akciğer, sindirim sistemi, kas, iskelet ve sistemi hastalıklarıyla nöropsikiyatrik rahatsızlıklara da yol açtığını belirten Fatma Evyapan, “Sigaraya bağlı olarak dünyada 5,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bu da her 6,5 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir.

 

 

Yani siz sigara içenlerin, sigaranızdan her nefes çektiğinde, dünyanın bir köşesinde bu nedenle bir kişinin ölmekte olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. İleriki yıllarda bu sayının iki katına çıkacağı beklenmektedir. Ülkemizde ise sigara, her yıl 100 bin dolayında insanın ölmesine neden olmaktadır.” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —