Tarih: 03.07.2015 08:42

Hem para kazan hem de iş sahibi ol!

Facebook Twitter Linked-in

Çalışma ve İş Kurumu tarafından yapılan İşbaşı Eğitim Programına katılacak işçilerin günlük ücretleri yükseltilirken, programdan Haziran ayında 54 firma talebi üzerine 146 işçi eğitimleri almaya başlayacak. Program, mesleki deneyimi, iş tecrübesi olmayan kişilerin mesleki eğitim alması ve iş tecrübesi sağlarken, aynı zamanda para da kazandırıyor. Eğitime başlayan işçilere günlük 38 lira 48 kuruş ücret verilirken, aynı zamanda genel sağlık sigortaları da yapılacak. Verilen ücretle aylık işçilerin 
eline yaklaşık 1100 lira para geçecek. İşbaşı eğitiminden yararlanarak işçi alan işverenlere de prim desteği verilecek.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ARTACAK

Konu ile ilgili bilgi veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İşbaşı eğitiminden kuruma kayıtlı olan işçilerin ve işverenlerin yararlanabileceğini kaydetti. Programın iş deneyimi ve iş tecrübesi olmayan kişilere yönelik olduğunu belirten Yılmaz, “İşçilere iş deneyimi kazandırarak onları meslek sahibi yapabiliriz. Bir değer amaç ise nitelikli iş gücünü artırmak. İşverenler işe alacakları kişileri iş yerlerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oluyor ve işe alma konusunda isabetli karar alıyor. Bu sayede iş tecrübesi olmayanlar iş tecrübesi ediniyor, işverenler ise ihtiyaç duydukları iş gücünü kendisi yetiştiriyor” dedi.

KİMLER BAŞVURABİLİR

Programdan iş yerinde en az 2’den fazla sigortalı çalışanı olan, İŞKUR’a kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, iktisadi teşekküllerin yararlanabileceğini belirten Yılmaz, “İşverenler programdan yararlanmak için kurumumuza başvurması halinde talebi ivedilikle değerlendirilerek şartların sağlanması durumunda hemen başlatılıyor. Düzenlediğimiz programa 15 yaşını doldurmuş, kuruma kayıtlı ve işsiz olanlar katılabilecek. Ön lisans dahil üniversite mezunları da bu programa katılabilecek” dedi.

ASIL İŞVERENLER KAZANACAK

Programa katılacak olan kişilerin işveren tarafından doğrudan belirlenebileceğini ifade eden Yılmaz, “İşverenin programı uygulayacak kişi bulmaması halinde kurumuzda kayıtlı olan işsizler üzerinden kişi bulacak. Program en fazla 160 fiili gün olarak hazırlandı. Günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftada 45 saat çalışma olacak. Ayrıca kurumumuz tarafından uygun görülmesi halinde vardiyalı çalışan iş yerlerine de program uygulanabilecek. İşverenler bu program ile istedikleri işçileri kendi yetiştirecek ve deneyimlerini kendisi gözleyecektir. İşçi seçme imkanına kavuşacaktır. Ayrıca program kapsamında işveren her hangi bir maddi yükümlülük getirmeyecek” dedi.

SİGORTALARI YAPILACAK

Bu programa katılanlar mesleki deneyim ve beceri kazanacağını söyleyen Yılmaz, üniversite öğrencilerinin de bu programla zorunlu stajlarını yapabileceklerini kaydetti. Program süresince katılımcılara günlük 38 lira 48 kuruş ücret ödeneceğini belirten Yılmaz, “Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin de program süresince burs ve kredi alımları da engellenmeyecek. Program süresince katılımcıların Genel Sağlık Sigortası Primleri kurumumuz tarafından ödenecektir. Katılımcıların yemek ve servis imkanları da olacak” dedi.

İŞVEREN PRİMLERİ ÖDENECEK

Programa katılan kişilerin işverenler tarafından istihdam edilmesi halinde ne tür teşviklerin verileceğini de açıklayan Yılmaz, “31 Aralık 2016 tarihine kadar işbaşı eğitimini tamamlayan 18 ile 29 yaş arası olan kursiyerlerin üç ay içinde işe alınmaları halinde, işveren imalat sektöründe yer alıyorsa 42, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren pirimi İşsizlik Fonundan karşılanacaktır. 30 yaşın üzerinde büyüklerin istihdam edilmesi halinde 6 ile 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanacak. Ayrıca programa katılan işçilere İŞKUR’un ödemesi dışında işverenin asgari ücretin yarısını geçmeyen ödemeleri vergi matrahından indirilmesi imkanı verilmektedir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —