Tarih: 03.12.2014 10:47

Haydar Akar’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Facebook Twitter Linked-in

Ancak AKP Hükümetinin, mevzuattaki ve yasal düzenlemelerdeki "sakat, özürlü, çürük" kelimelerini çıkarıp, bunları "engelli" kelimesiyle değiştirerek, engelli yurttaşlarımızın gözünü boyamaya çalıştığını, bu samimiyetten uzak tutumun, yasalarda isimleri değişen ancak sorunları aynı kalan engelli yurttaşlarımızın gözünde, inandırıcılığını yitirdiğini görmekteyiz.

 

2005 yılında kabul edilen ve engellilere yönelik çeşitli düzenlemeleri içeren 5378 sayılı yasaya göre; Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri almak zorundadırlar. Ancak bu düzenleme ile hayata geçirilmek istenen uygulama için Belediyelere önce 7 yıl süre verilmiş, 7 Temmuz 2012′de bitmesi gerekirken kurumlar üzerlerine düşen görevleri yapmayınca bu süre tekrar 3 yıl uzatılmıştır.

Malesef yapılan araştırmalarda engellilerimizin ülkemizde hak ettikleri değeri görmediklerini göstermektedir. 

 

TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun % 12,29’u engelli bireylerden oluşmaktadır ki bu oran da TÜİK’in nüfus projeksiyonlarına göre 2014 yılı için yaklaşık 9,4 milyon engelli bireyin yaşadığını ortaya koymaktadır. Engelli bireylerin yüzde 66,9'u kaldırımlara, yüzde 55 ila 60 arası da yaya yollarına, yaya geçitlerine, market, mağaza, lokanta, kamu binası, postane ve banka gibi yerlere erişememektedir. Yine Engellilerin yüzde 44,3'ü sağlık hizmetinden yararlanamamakta iken zihinsel engelliler için bu oran yüzde 51'e çıkmaktadır. Bunu istihdam alanlarında görmekte iken bir de Siyasi iktidarın, “engelliler öğretmenlik yapamaz ”, “görmediğin halde sana iş veriyoruz”, “sizi insan yerine koyduk” gibi utanç dolu söylemlerine muhatap olmak zorunda kalması engelli yurttaşlarımızı derinden yaralamaktadır.

 

İşte böyle bir günde, hepimizin aslında birer engelli adayı olabileceğini unutmadan, her şeye rağmen bütün engelleri aşma azmine ve kararlılığına sahip tüm engelli vatandaşlarımızı yürekten kutluyor, onlara desteğini hiçbir koşulda esirgemeyen ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —