Tarih: 19.09.2023 23:32

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Facebook Twitter Linked-in

Amerika Birleşik Devletleri'nde, 16 aylık çocuk beyin yiyen amiplerin neden olduğu enfeksiyonlar nedeniyle öldü.

ABD'nin Arkansas eyaletinin başkenti ve en büyük şehri Little Rock'ta, 16 aylık bir çocuğun, beyin yiyen amiplerin neden olduğu enfeksiyon olan birincil amipli meningoensefalit nedeniyle öldüğü doğrulandı.

"Beyin yiyen amip" nedir?

Naegleria fowleri, menenjite neden olan bir amiptir. "Beyin yiyen amip" olarak literatüre girmiştir. Bu hastalıkta tek hücreli amip, beyinde enfeksiyona yol açar ve vakalar genellikle ölümcül olur. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar.

Naegleria fowleri'ye yakalanan kişilerde boyun tutulması ve baş ağrısının yanı sıra yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülüyor. Hastaların çoğu genellikle bir hafta içinde hayatını kaybediyor. Vakaların çoğunda kısa süre içinde bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm meydana geliyor.

Çamurlu su, göl, yüzme havuzu, nehir, kanal gibi durgun ve tatlı sulardan bulaşan Naegleria fowleri insandan insana geçmiyor. Naegleria fowleri'ye yakalanan kişilerde boyun tutulması ve baş ağrısının yanı sıra yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülüyor. Hastaların çoğu genellikle bir hafta içinde hayatını kaybediyor. Vakaların çoğunda kısa süre içinde bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm meydana geliyor.

CDC'ye göre 2009-2018 yıllarında ABD'de yalnızca 34 vakaya rastlanmıştı. Bunlardan 30'u eğlence amaçlı girilen sulardan, 3'ü buruna çekilen kirli musluk suyundan ve biri de bahçeye kurulan bir su kaydırağında kullanılan kirli çeşme suyundan kaynaklanmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —