Tarih: 10.10.2019 19:21

Havalı Tüfek Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Spor amaçlı hobi faaliyetlerinde, atıcılık sporunda sıklıkla karşımıza çıkan havalı tüfek, gelişen teknolojiye ayak uydurarak farklı şekillerde karşımıza çıkmaya başladı. Bu silahlar düşük etki alanına sahip ve nispeten çevreye az zararlı olmakla birlikte eğlence amaçlı kullanılır.

  1. Havalı Tüfek Nedir?

Havalı tüfek mekanik olarak co2, elektrik, hava basıncı olmak üzere 3 prensipten yardım alarak çalışır. En yaygın şekilde kullanılan hava basınçlı promatik sistemli tüfeklerdir. Kol yardım mekanizması sayesinde hava basıncı tüpün içinde sıkışır, tetiğe basılmasıyla birlikte bu hava serbest kalır. Önce namlu içerisindeki şişe giden akım ardından pellete çarparak atışın yapılmasını sağlar. Havalı tüfek namlu çeşitleri ise şu şekildedir:

Yekpare namlulu tüfekler, enerji kaybını en aza indirgediği için kırma tabir edilen havalı tüfeklere nazaran daha iyi bir atış gücü sağlar.

    1. Hangi Namlu Çeşidi Daha Avantajlıdır?

Havalı tüfek çeşitleri açısından doğru tercih her zaman kullanıcıya özel olacağı için herhangi bir öneri kabul edilemez fakat yeni başlayanlar için kırma namlulu tüfekler daha iyi olacaktır. Kırma namlulu tüfekler, Yekpareye oranla daha hafif, daha az bir geri tepme imkanı sunar fakat havalı tüfekler, ateşli silahlar ile ters bir mantık da çalışır. Ateşli silahlar geri teperken, havalı tüfekler kendilerini ileriye doğru atar. Bu yüzden genel olarak hareket halinde atış yapılması önerilmez. Sabit atış yapılması herkes için daha iyi olacaktır.

    1. Havalı Tüfek ile Nasıl Atış Yapılır?

Ülkemizde avcılık için bu silahla atış yapmak hala yasaktır. Hobi amaçlı olarak kullanımı ise genellikle serbesttir. Havalı tüfek ile iyi bir şekilde atış yapmak istiyorsanız sabit durmalısınız. Sağ el baş parmağınızı kabza üzerine yerleştirin. İşaret parmağınızı tetiğe koyun. Geri de kalan parmaklarınızı kabza altına yerleştirin. Silahı gövdesinden tutarak kavrayın. Nefes ayarını dikkatli bir şekilde yaptıktan sonra geniş bir alanda belirlediğiniz, yerleştirdiğiniz hedeflere atış yapabilirsiniz. Sizler için mükemmel bir deneyim ve keyif sunacak havalı tüfeklerle yeni bir maceraya çıkın. Elbette her zaman gerekli önlemleri almayı unutmayın. Sağlığınızı, çevrenizdekilerin sağlığını tehlikeye atmayın.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —