• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Hava kirliliği günde 1 paket sigara kadar zarar veriyor

Hava kirliliğine sürekli maruz kalmak, amfizem gibi alt solunum yolu hastalıklarında günde 1 paket sigara içmeye eş değer bir risk oluşturuyor.

SAĞLIK 19.08.2019 10:52:00 0
Hava kirliliği günde 1 paket sigara kadar zarar veriyor

Bilim insanları, hava kirliğine sürekli maruz kalmanın, akciğer ve alt solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski bakımından günde bir paket sigara içmeye eş değer olduğu uyarısında bulundu.

Sonuçları ABD Tabipler Birliği yayını "JAMA Journal"da yayımlanan araştırmada, hava kirliliğine yol açan bileşenlerin güneş ışığıyla etkileşimiyle ortaya çıkan yer seviyesindeki ozon gazının, amfizem gibi, akciğerlerde ve diğer oksijen taşıyan alt solunum organlarında ortaya çıkan, doku ve organlar arasında hava boşlukları oluşturarak vücudun yeterli miktarda oksijen kullanmasını engelleyen rahatsızlıkların ortaya çıkmasında, günde bir paket sigara kadar etkili olduğunu belirledi.

Araştırma kapsamında ABD'nin New York, Los Angeles, Chicago, Baltimore, St. Paul ve Winston-Salem kentlerinde yaşayan, yaşları 45 ve 84 arasındaki 7 binden fazla sağlıklı yetişkini 10 yıl boyunca izleyen bilim insanları, hava kirliliği oranlarının yüksek olduğu söz konusu metropollerde yaşayan kişilerde amfizem ortaya çıkma riskinin, hava kirliliği oranlarının düşük olduğu yerlerde yaşayıp günde bir paket sigara içen bireylere eşit olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya önderlik eden Columbia Üniversitesinden Dr. Graham Barr, "Hava kirliliğine maruz kalmanın amfizeme yakalanma riskini belirgin şekilde artırdığını gördük. Bu, günde 1 paket sigara içmeye eş değer bir risk oluşturuyor ve vücuda 3 yıl ilave yaşlanmaya eş değer bir zarar veriyor." ifadesini kullandı.

Araştırmanın yazarlarından, Washington Üniversitesinden Dr. Joel Kaufman da "Sigara içmek amfizeme yol açan en önemli etken. Hastalığın ortaya çıkmasında hava kirliliğinin de bu kadar etkili olduğunu görmek bizim için sürpriz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de daha önce yapılan araştırmalarda da yer seviyesindeki ozon gazı yoğunlaşmasının akut solunum hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarılar içeren araştırmalar yayımlanmıştı. Araştırmalarda ABD'de yalnızca 2011'de solunum hastalıkları kaynaklı hastalıklardan 107 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilmişti.

AA

Kartepe beyaza büründü, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı

Hakkari’de 2 firari hükümlü yakalandı

Trendyol 1. Lig: Serikspor: 0 - Manisa Futbol Kulübü: 1

Amasyaspor’da yönetim genel kurul kararı aldı

Karaman’da yaban keçisi avlayan şahıslara 954 bin 208 lira ceza

TFF 3. Lig: Karşıyaka: 3 - Bornova 1877: 1

MTÜ’de öğrencilerden anlamlı etkinlik

Mehmet Altıparmak: "Hakem formsuzdu ve kötü maç yönetti"

Emniyetten edebiyata: Emekli polisten ikinci şiir kitabı

Dilovası faciasında iddianame hazırlandı: Sanıklar ’olası kast’la yargılanıyor

Beşiktaş, Trabzon’a geldi

Karsan’dan meslek liselerindeki kız öğrencileri iş hayatına hazırlayacak hamle

Kırklarelispor hükmen galip

Hüseyin Eroğlu: "Önümüzdeki haftalarda telafi edeceğiz"

Bolu’da takla atan otomobil metrelerce sürüklendi

Başkale’de sis etkili oldu

Kütahyaspor sahasında Eskişehirspor ile 1-1 berabere kaldı

CHP Genel Başkanı Özel: "Asgari ücret veren için 29, alan için 39 bin lira olmalı"

Antalya’da 7’nci sınıf öğrencisine akran zorbalığı iddiası

Motosiklet sürücülerine ceza yağdı

Eskişehirspor, Kütahya’dan 1 puan ile dönüyor

Hisarcık’ta umre kafilesi dualarla uğurlandı

Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 0 - Alanyaspor: 0 (İlk yarı)

Trendyol 1. Lig: Özbelsan Sivasspor: 1 - Çorum FK: 1

MHP Kemalpaşa, şehit aileleri ve gazilerle buluştu

Sanayi sitesinde alacak-verecek kavgası: 4 yaralı

Muş’ta kar ve tipi nedeniyle kapanan 26 yerleşim yeri ulaşıma açıldı

Eczacıbaşı Dynavit, Göztepe’ye set vermedi

Cizre’de 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri, çift dallı eğitimle hem eğleniyor hem öğreniyor

Recep Uçar: "İç sahada 3-0 gibi net skorla güzel galibiyet aldık"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.