Hattat Memiş üstatlarının izinde sanatını geleceğe taşıyor

Hattat Memiş üstatlarının izinde sanatını geleceğe taşıyor

Ünlü hat üstatları Hasan Çelebi ve Hüseyin Öksüz'ün talebesi olan, yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüllere sahip Mehmet Memiş, 40 yıldır sanatını icra ediyor.

 

Hat üstatlarının yetiştirdiği önemli ustalardan olan, yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüllere sahip Mehmet Memiş, 40 yılını verdiği sanatını sürdürüyor.

Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Yoncalı köyünde 1960 yılında doğan Memiş, lise yıllarında yöneldiği hat sanatı derslerini üniversite eğitimi için gittiği Konya'da almaya başladı.

Hat sanatının yeniden canlanmasında büyük emeği olan hattat Hüseyin Öksüz'den dersler almaya başlayan Memiş, üniversite sonrasında görevi gereği gittiği İstanbul'da "hattatların reisi" kabul edilen, dünyanın dört bir yanındaki mabetlerde imzası bulunan Hasan Çelebi'nin öğrencisi oldu.

Çelebi'nin yanındaki 10 yıllık talebeliğinin ardından icazetini alarak yeni yetenekleri yetiştirmeye başlayan Memiş, ürettiği 250'den fazla eserle yurt içinde ve yurt dışında birçok sergi açtı.

Kültür Bakanlığınca düzenlenen Devlet Türk Süsleme Sanatları Sergisi'nde 1995 ve 1997 yıllarında "Hat Sanatı Başarı Ödülü" alan Memiş, İran'ın başkenti Tahran'da 2002 yılında gerçekleştirilen 10. Kur'an-ı Kerim Fuarı'nda "Uluslararası Hattatlar Birincilik Ödülü"nü elde etti.

Memiş, ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Kültür Bakanlığınca 2007 yılında düzenlenen "el-Bürde" Uluslararası Hat Yarışması'nda "Teşvik Ödülü" kazandı.

"Hat benim için bir sevda"

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Bölümü öğretim üyesi olan 59 yaşındaki Mehmet Memiş, , hattın kendisi için bir sevda olduğunu söyledi.

Herhangi bir mesleği yokken hat üzerine çalıştığını, iş sahibi olduktan sonra da bu sanatı bırakmadığını anlatan Memiş, görevli gittiği yerlerde hem eser üretmeye hem de talebe yetiştirmeye halen gayret ettiğini belirtti.

Görev yaptığı Şanlıurfa'da yetiştirdiği 6 kişinin yurdun farklı bölgelerinde ders vermeye devam ettiğini dile getiren Memiş, 20 yıldır bulunduğu Sakarya'da da icazet verdiği yeni yeteneklerin hattı ülkeye yaymaya devam ettiğini anlattı.

Klasik tarzda eğitim verdiklerini ifade eden Memiş, belli bir olgunluğa, yeterliliğe gelen kişilere icazet verdiklerini ancak bu işe zaman ayırıp devam etme ümidi olmayanlara pek icazet verme taraftarı olmadığını bildirdi.

Türkiye'nin hat sanatında uluslararası alanda önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Memiş, geçmişte hat sanatının Bağdat ve Mısır gibi önemli merkezlere sahip olduğunu ancak 16. asırdan sonra İstanbul'un merkez haline geldiğini bildirdi.

"Hat sanatına ilgi arttı"

Memiş, 1980'li yıllarda malzeme bulma sıkıntısı yaşadıklarını ancak gelişen teknoloji ve imkanlar ile artık Anadolu'daki şehirlerde istenilen malzemeye kolayca ulaşıldığını anlattı.

Memiş, "Hat sanatına ilgi arttı. Bu biraz da kendi kültürüne dönme meselesidir. Halkımız gerçekten yavaş yavaş kendi kültürünü tanımaya, buna sahip çıkmaya başladı. Bu yönde son 20 yıldır çok olumlu gelişmeler var ancak Anadolu'da kırsal kesimde bu ivme sağlanamadı." diye konuştu.

Hatta olan ilgiyle sanat kalitesindeki gelişmenin artmasının sevindirici olduğuna ancak "korsan" hattatların türediğine işaret eden Memiş, "Bugün artık arkadaşlar Osmanlı Dönemi'ni aratmayacak eserler üretebiliyor. Bir taraftan da bugünkü iletişim ortamının sağladığı imkanlardan dolayı bu işin kolay yoldan ticaretini yapmaya kalkışanlar da var. O da ayrı bir problem." değerlendirmesinde bulundu.

Hat sanatının geleceğinin parlak olduğunu ifade eden Memiş, "İlgi çok, bir de alıcısı da çıkmaya başladı. Marifet iltifata tabidir. Halkın biraz daha bilinçlenmesi lazım. Hattatlar, sanatkarlar çoğaldı ancak aynı ilerleme halk nezdinde olmadı. Kültürel ilerleme de önemli. Halkın bu sanatları tanıması açığı var." dedi.

AA



Almanya Başbakanı Merz: "Büyük güçlerin oyun topu değiliz"

Kayseri’deki cinayetin sebebi koyun otlatma meselesiymiş

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu

Niğde’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

2025 FIFA Kıtalararası Kupa’nın sahibi PSG

Gebze’de yıkılan binanın çevresindeki vatandaşlar raporların sonucunu bekliyor

Sivas’ta 10 kaçak göçmen yakalandı

Malatya’daki Batuhan Kökovalı cinayetine 2 müebbet

Konya’da yangın faciası: Oğlu öldü, anne yaralı

Konya’da 3 katlı binanın çatısında yangın paniği

Kümesi alev alev yandı, karşısına geçip "Canımız sağ, ben de yanabilirdim" dedi

Ankara’da ortaokul öğrencisi, kendisinden 3 yaş küçük öğrencinin parmağını kırdı

Doğum günü kutlaması yolunda kaza: 4 yaralı

İsrail’den Mısır’a gaz ihracatına onay

Korkuteli Devlet Hastanesi’ne cildiye uzmanı atandı

Voleybolun Unutulmazları Derneği’nden anlamlı gece

Bakan Işıkhan: "Asgari ücret miktarının çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek şekilde belirlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

752. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Şeb-i Arus programı

Adıyaman’da ev yangını

Kontrolden çıkan otomobil kafeteryaya girdi: Saniyelerle kurtuldular

Otomobilin üzerinden geçtiği şahıs hayatını kaybetti

Başkan Kul: "Amacımız hızla sonuç üretmektir"

Zelenskiy: "Bugün Moskova’dan, gelecek yılın savaş yılı olacağına dair yeni sinyaller aldık"

Kontrolden çıkan kamyon şarampole devrilerek takla attı: 1 yaralı

Gazipaşa’da devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Battalgazi’de "Minik Eller Yerli Ürünler Sergisi"

Sarıkamış kayak sezonuna "Merhaba" dedi

Doğum günü sevinci kabusa dönüştü

Tescillenip dünya pazarında yerini alan Antalya portakalları tanıtıldı

Malatya’da 3 bin 644 sentetik ecza ele geçirildi: 3 tutuklama

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.