• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Hapis cezasına çarptırılan Sarkozy, 2 yolsuzluk davasında daha yargılanacak

Fransa'da 1958'de başlayan 5. Cumhuriyet döneminde ilk kez bir Cumhurbaşkanı hapis cezası aldı.

DÜNYA 2.03.2021 11:24:00 0
Hapis cezasına çarptırılan Sarkozy, 2 yolsuzluk davasında daha yargılanacak

Yolsuzluk suçundan 2 yılı tecilli, 3 yıl hapis cezasına çarptırılan Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2 yolsuzluk davasında daha hakim karşısına çıkacak.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Fransa İçişleri Bakanından yolsuzluktan hüküm giyen Sarkozy'ye 'dost' desteği

Fransa'da 1958'de başlayan 5. Cumhuriyet döneminde ilk kez bir Cumhurbaşkanı ertelenmemiş hapis cezası aldı. Sarkozy, dün Paris Ceza Mahkemesince yolsuzlukla suçlandığı "telekulak" davasında, 2 yılı tecilli olmak üzere 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Daha önce bir diğer eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 1977-1995 arasında Paris Belediye Başkanı olarak görev yaparken kendi partisinin üyelerine çalışmadan belediye bütçesinden maaş ödettiği gerekçesiyle suçlandı. Paris Mahkemesi, 2011'de Chirac'ı yolsuzluk suçundan iki yıl tecilli hapis cezasına mahkum etti.

Sarkozy ile aynı davada yargılanan avukatı Thierre Herzog ve Yargıç Gilbert Azibert'e de aynı hapis cezası verildi. Herzog ayrıca 5 yıl avukatlıktan men edildi. Sarkozy'nin suçlamaları reddettiği ve mahkemenin kararına itiraz edeceği belirtildi.

Sarkozy hakkında kendisi ile ilgili başlatılan başka bir adli soruşturmaya ilişkin bilgi alabilmek için "nüfuz ticareti yaptığı ve duruşmaların gizliliği ilkesini ihlal ettiği" gerekçesiyle 2014'te dava açılmıştı. Nicolas Sarkozy, bu davada L'Oreal skandalı hakkındaki soruşturma dosyalarına girmesi için Yargıç Azibert'e, Monaco'da yüksek bir görev önermekle suçlanmıştı.

Savcılar, Sarkozy ve avukatını dinleme kararı çıkarmıştı. Sarkozy'nin, avukatı Herzog ile yaptığı görüşmelerde, L'Oreal soruşturması kapsamında polis ve savcılardan bilgi sızdırdığı belirlendi.

2 davada daha yargılanacak

Fransa'da 2007-2012 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Sarkozy hakkında, "2007'de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürüttüğü" iddia ediliyor.

Devrik Libya lideri Kaddafi, 2011'de öldürülmeden kısa süre önce verdiği bir röportajda, "Sarkozy İçişleri Bakanı iken (2007) bana geldi ve para istedi. Ben de verdim, sayemde seçimi kazandı." ifadelerini kullanmıştı.

2019'da iş insanı Ziad Takieddine'nin de 2006 sonlarında Libya'dan Sarkozy'ye 5 milyon avro getirdiği öne sürülüyor.

İddialar üzerine 2013'te ön soruşturma açılmış, 5 yıl süren ön soruşturma sonrası Sarkozy, 21 Mart 2018'de Paris'te gözaltına alındı.

Yaklaşık 30 saat süren gözaltı sürecinin ardından Sarkozy'nin hakkında "Seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağlama, yolsuzluk yapma ve Libya kamu fonlarını gizleme" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Sarkozy'nin Ekim 2020'de yolsuzlukla mücadele yargıçlarına verdiği ifadenin ardından dosyasına "suç örgütü kurma" suçlaması da eklendi.

Buna ilişkin davanın 19 Mart'ta başlaması bekleniyor.

Sarkozy ayrıca 2012'de kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasında yasa dışı finansman sağlamakla suçlanıyor. Açılan davaya ilişkin duruşmalar 17 Mart-15 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.

Davada, seçim harcamalarının parti faaliyeti gibi gösterilip Sarkozy'nin seçim kampanyasında yasal sınır olan 22,5 milyon avronun üzerine çıkılmasının önüne geçildiği ileri sürülüyor.

Sarkozy, seçim kampanyasının finansmanı sırasında, tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla, ilgili şirket de Sarkozy'nin masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyor.

Eski Cumhurbaşkanının bu davada suçlu bulunması halinde 1 yıl hapis cezası alması bekleniyor.

Sarkozy hakkında ön soruşturma

Ulusal Mali Savcılığı, 2020'nin yazında Sarkozy hakkında Rusya'da Reso-Garantia isimli sigorta şirketiyle yaptığı sözleşme çerçevesinde aldığı 500 bin avro ücretle söz konusu şirketin çıkarları doğrultusunda lobi çalışmalarında bulunduğu iddiasıyla ve yolsuzluk suçlamasıyla ön soruşturma açtı.

Soruşturmada, Sarkozy'nin Rus şirketinin danışmanlığını mı yaptığını yoksa bu şirketin çıkarlarına uygun şekilde lobi faaliyetlerinde mi bulunduğu belirlenecek.

Sarkozy'nin 2020'nin başlarında Rus şirketten havale yoluyla 500 bin avro para aldığı iddia ediliyor.

Rüşvet aldığı iddiası

Helikopter üreten Fransız şirketi Eurocopter ile Kazakistan arasında 2010'da 45 helikopterin siparişine ilişkin 2 milyar avroluk anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı sıfatıyla bu anlaşmanın imzalanmasına ilişkin sürece müdahil olan Sarkozy'nin anlaşma karşılığında Belçika'da yargılanan 3 Kazak iş adamının az ceza alması için mahkeme sürecini baskı yaptığı ve rüşvet aldığı öne sürülüyor.

Olaya ilişkin 2013'de soruşturma açıldı, bu kapsamda Sarkozy'nin döneminde İçişleri Bakanı olarak görev yapan Claude Gueant'ın ifade verdi. Ancak bu olay hakkında şimdiye kadar Sarkozy'nin ifadesine başvurulmadı.

Siyasi olarak zarar gördü

Sarkozy, adının rüşvet ve yolsuzluk olaylarına karışmasıyla siyasi olarak ciddi zarar gördü, bu nedenle de 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmadı. Ancak ülkede bir süredir Sarkozy'nin 2022'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ partinin adayı olarak yarışabileceği dile getiriliyor.

Fransız basınında, Sarkozy'nin hapis cezası almasının aday olma olasılığını zayıflattığını belirtildi.

Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR) milletvekilleri de mahkemenin kararına sert tepki göstererek Sarkozy'ye desteklerini ifade etti.

Hükümet kanadından da Sarkozy'ye destek geldi. Sarkozy ile yakınlığı ile bilenen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, mahkeme kararına ilişkin yorumda bulunmayacağını belirterek "Herkes zor zamanlar geçiren Fransa'nın 'büyük' cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy'ye beslediğim dostça saygı ve muhabbeti biliyor. Ülkemize getirdiklerini hiçbir zaman unutmam." değerlendirmesini yaptı.AA

Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya Memleket Günleri Arnavutköy’de coşkuyla başladı

Demirci’nin 2 milyarlık altyapı yatırımı tamamlandı

Kuyumcu esnafı işçilikte indirime gitti

Şap karantinası meraları boşalttı

Siverek’te çıkan yangında 9 kişi dumandan etkilendi

Okan Buruk: "Bu sonuç lider olarak gelip, lider olarak dönmemizi sağladı"

Otomobil patladı, feci şekilde can verdi

Erol Bulut: "Kontrataktan üç gol yerseniz kazanmanız zor oluyor"

Palandöken geçidinde kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldılar

Trump: (Suriye’de öldürülen ABD askerleri) "Bu saldırıya çok ciddi bir yanıt verilecek"

Konya’da otomobil refüje çıktı: 3 yaralı

Mardin’de "Galatasaray Adnan Polat Spor ve Eğitim Merkezi" için protokol imzalandı

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama

Galatasaray, ligde deplasmanda 2 maç sonra kazandı

Galatasaray, Antalyaspor’a karşı yenilmezlik serisini 19 maça çıkardı

Victor Osimhen cezalı duruma düştü

Mauro Icardi bu sezonki 8. golünü kaydetti

Efeler Ligi: Ziraat Bankkart: 0 - Halkbank: 3

Türkchopper MC, Bilecik’te faaliyete başladı

Fethiye’de hafif ticari araç, elektrikli bisiklete çarptı: 1 ölü

Yolun karşısına geçmek isterken otomobil çarptı: 1 yaralı

Leroy Sane’den ligde üst üste 3 gol

Roland Sallai’den bu sezonki ilk gol

Victor Osimhen ligde 6. golünü attı

Serdal Adalı’nın hak mahrumiyeti cezası kaldırıldı

AK Parti Gediz İlçe Başkanı Osman Yılmaz görevinden istifa etti

Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 1 - Galatasaray: 4 (Maç sonucu)

İSKİ çalışanından tepki çeken görüntüler: Önce boruyu kesti, sonra tamire geldi

Çopuroğlu’ndan Özgür Özel’e görüntülü cevap

ABD, Belarus’a yönelik potasyum yaptırımını kaldırdı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.