Tarih: 21.01.2019 07:33

Hanoi Kuleleri Hilesi

Facebook Twitter Linked-in

Yurt dışında da ülkemizde de okullarda akıl ve zeka oyunları dersinde oldukça sık kullanılan bir oyun. Çocukların matematiksel becerilerini ve akıl yürütme becerilerini artırmak için muhteşem bir oyuncak aslında bu. Oyun basit gibi görünse de disk sayısı arttıkça hamle sayısı da artıyor. Bu da çözümü bazen zorlaştırıyor bazen uzatıyor.

Hanoi Kuleleri oyununun basit bir hilesi de var. Hile demeyelim de bir formülü var diyelim. Çünkü bu oyun direkt matematik ile alakalı ve matematikte her şey formüllere dayanır. Kısaca sizlere Hanoi Kuleleri hilesi nedir onu anlatalım o zaman.

Hanoi Kulesi Kuralları

Hanoi kulesi hilesini anlamak için önce temel kuralları bilmek gerek. Bu oyunda disk sayısını siz belirleyebilirsiniz ama kuralları belirleyemezsiniz. Kurallar sabittir. Büyük disk kendisinden küçük bir diskin üzerine gelemez mesela. Bu en önemli kuraldır.

İkinci kural ise her hamlede sadece tek disk alabilmenizdir. Birden fazla disk almak yine oyunun mantığına terstir. Şimdi geçelim Hanoi Kuleleri hilesine.

Hanoi Kuleleri Hilesi

Hanoi Kulesi oyunundaki disk sayısına “n“diyelim. Formül basittir: 2 üzeri n -1. Yani 2 adet diskimiz varsa oyunu bitirmek için 3 hamleye ihtiyacımız vardır. 3 diskli çözüm için 7, 4 diskli çözüm için ise 15 hamle. Bu durumda 5 diskli çözüm için ise 31 hamle ihtiyacımız oluyor. Gördüğünüz gibi disk sayısı arttıkça hamle sayısı da ciddi manada artıyor ve oyun zorlaşıyor.

Hanoi Kuleleri oyununu bilgisayarda bile basitçe kodlayabilirsiniz bu formüle göre. Başta zor gözükse de aslında mantığını kavradığınızda oldukça basit gelecek. Oyunu ilkokul çağındaki bir çocuk da oynayabilir, yetişkin biri de. Önemli olan seviyeye göre disk sayılarını artırmak.

Gördüğünüz gibi matematikteki üslü sayılar konusuyla doğrudan bağlantısı bulunan Hanoi Kuleleri oyunu harika bir matematik becerisi geliştirme oyunu. Sizler de öğrencilerinize ya da çocuklarınıza Hanoi Kuleleri sayın alıp onların matematiklerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Hanoi Kuleleri nasıl oynanır iyice öğrenmek istiyorsanız buradaki linke de bakabilirsiniz. Şimdiden herkese keyifli oyunlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —