• BIST 100

    11234,06%2,06
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

Habur’un yanı başında dev proje: Silopi Sera OTB 2026’da üretime başlıyor

Habur’un yanı başında dev proje: Silopi Sera OTB 2026’da üretime başlıyor

EKONOMİ 8.12.2025 12:54:37 0
Habur’un yanı başında dev proje: Silopi Sera OTB 2026’da üretime başlıyor
Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Habur Sınır Kapısı’na komşu stratejik bir konumda yükselen Silopi Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB), tarım devriminin habercisi olarak dikkat çekiyor.
Şırnak Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, 946 dekarlık devasa alanda kurulacak seraların, bin kişiye istihdam sağlayacağını ve bunların yüzde 75’inin kadınlardan oluşacağını söyledi. Projenin, sadece yerel ekonomiyi canlandırmakla kalmayacağını Irak ve Suriye pazarlarına açılan bir ihracat kapısı olacağını dile getiren Sezgin, yerel üretimin yüzde 10’dan yüzde 40’a yükseleceğini ifade etti. 946 dekar arazi üzerine kurulması planlanan Sera Organize Tarım Bölgesinde alt yapı çalışmalarının bitme aşamasına geldiğini vurgulayan Sezgin, ’’Silopi Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) Projesinde alt yapı çalışmaları bitmek üzere. 946 dekar arazi üzerinde kurulacak seralarla ilimizde yatırım, kalkınma, istihdam hedefi ile yola çıkılmıştır. Burada yaklaşık bin kişi istihdam edilecek, yüzde 75’i kadın istihdamı olacak bu projede" dedi.
Habur’un yanı başında konumlanan Sera OTB, yüksek ihracat potansiyeliyle katma değerli ürünler üretileceğini belirten Sezgin, "Sera OTB alanı Habur Sınır Kapısına olan yakınlığı ve Irak-Suriye pazarına olan yakınlığından dolayı çok stratejik bir noktada. Bu bölge de üreteceğimiz tarımsal ürünlerin ihracat potansiyeli yüksek olup, bölgemize katma değerli ürünler sağlayacak. İstihdam, ekonomik kalkınmada rehberlik ve öncülük edecektir. Projemizde ilimizin gençlerine, kadınlarına dönük iş kapısı sunmuş olacağız. Bu projenin hayata geçmesi ile beraber bölgemizde sebze yetiştiriciliği hem ilimiz, hem de bölge illerinin tüketimine sunulacak" diye konuştu.

Alt yapı çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak
Sezgin, projenin altyapı çalışmalarının 2025 sonuna kadar tamamlanacağını müjdeleyerek, "Sera OTB alt yapı inşaat süreci devam etmekte olup, 2025 yılı bitmeden tamamlanacak. Yıl sonu itibari ile alt yapı çalışmalarının bitmesi ile beraber müteşebbislerimize, sera yatırımcılarımıza tahsis süreci başlayacak olup, 2026 yılı içerisinde sera kurulumlarına başlayacağız" şeklinde konuştu.
Şırnak’ın tarımsal ürünler üretimi açısından stratejik bir noktada yer aldığını ve hem iklim şartlarının hem de coğrafi şartlarının seracılık yapmaya elverişli olduğunu ifade eden Sezgin, "İlimiz tarımsal üretim açısından oldukça stratejik bir noktadır. İklimimiz, coğrafi şartlarımız seracılık yapmaya elverişlidir. Silopi ilçemizde kuracağımız Sera OTB alanı güçlü bir yatırım, üretim, istihdam ve kalkınma sunacaktır hepimize. Bu projenin duyulması ile beraber çiftçilerimiz, bölgedeki, ilimizdeki, müteşebbislerin dikkatini çekmiş ve heyecan uyandırmıştır. Projenin tamamlanması ile beraber bölgenin kalkınmasına güçlü bir şekilde destek verecektir" dedi.
Yerel üretime önemli katkı vermesi beklenen Sera OTB Projesi ile birlikte yerel üretimin yüzde 10’dan yüzde 40’a çıkacağını aktaran Sezgin, "Şırnak’ta sebze üretiminde kendi ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’nu karşılamakta yerel üretimle. Bu dar kapsamlı kısa dönemli. Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde gerçekleşen sebze üretimi ile karşılanmaktadır. Bölgemizdeki tüketicilerimiz, vatandaşlarımız sebze ihtiyaçlarını Adana, Mersin gibi illerden tedarik etmektedir. İlimizde kurulacak olan Sera OTB Projesi ile beraber yerinde bir üretim, güçlü bir üretim gerçekleşecektir. Bu şekilde ilimizin ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’lık bir bandını Sera OTB alnında üretilen ürünlerden tedarik etmiş olacağız. Yerinde üretim ile beraber taze, kaliteli ve güvenilir gıdaya vatandaşlarımız hızlı bir şekilde ulaşmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Real Madrid’de Eder Militao, 4 ay sahalardan uzak kalacak

Seyir halindeki otomobilin motor kısmından alevler yükseldi

Belediye başkanının sopayla gençleri dövdüğü iddia edildi

Tuzla Kariyer Fuarı kapılarını açıyor: 26 firma, 607 iş gücü talebini duyuracak

Dünyanın en büyük 6. otel yangını faciasında gerekçeli karar açıklandı

Migren sandığınız baş ağrısının asıl sebebi ’Fibromiyalji’ olabilir

Bahis oynadığı tespit edilen 197 futbolcu daha PFDK’ya sevk edildi

5. Dünya Alpagut Şampiyonası’nın galibi Türkiye!

Malatya’da kayıp olarak aranan yaşlı adam ölü bulundu

Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - Bodrum FK: 0

Büyükşehir meclisinde 91 madde görüşülerek karara bağlandı

Aliağalı yüzücüler Türkiye finalinde zirvede

Erciyes 38 FK’da Adem Çak ile ilk antrenman

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut: "Sevgi köprüsü ile gönülden gönüle bağ kuruyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban’ı kabul etti

Zonguldak’ta patpat ile ticari araç çarpıştı

Başkan Büyükkılıç’ın 2027 ‘Kültür Başkentliği’ önergesi meclisten tam destek aldı

Sarıcakaya’da iyi tarım desteği

Tavana bastı, ofise düştü: Yara almadan kurtuldu

Bakan Yardımcısı Eminoğlu ve Serkan Yıldırım Bilecik’te gençlik projelerini görüştü

Bursa’da devrilen ağaç korku dolu anlar yaşattı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 4 gözaltı

Yoldan çıkan otomobil ağaca çarptı: 2’si çocuk 4 kişi yaralandı

’Çıplak ayak’ eylemine Başkan Cemil Tugay’dan yanıt

Öğretmene ve akrana şiddeti uzmanı değerlendirdi

Corendon Airlines iki ödül aldı

Konyaaltı’da sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı hazırlanıyor

Düzce Belediyesi teyakkuz halinde

Battalgazi Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı tamamlandı

Iğdırlılardan Çağrı: "Kirli havadan dolayı ölmek istemiyoruz"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.