Tarih: 08.02.2018 11:19

Güvenli internet için yasal düzenleme uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Avukat Meltem Banko, "Güvenli internet için yasal düzenlemeler bir an önce teknolojiye paralel olarak revize edilmelidir" dedi.

Avukat Meltem Banko, yaptığı açıklamada günümüzde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bilgi ve veri paylaşımındaki hızın da paralel olarak arttığını ve bu bilgilere erişimin internet sayesinde oldukça kolay hale geldiğini belirterek, "Bu durum çoğu kez işlerimizi kolaylaştırsa da internet kullanımının kontrolsüz bırakılması olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Yasal düzenlemeler, kamu düzeninin sağlanması, bireylerin hak ve özgürlüklerinin herkese karşı korunması hususlarında çözümler getirir. Hukuk kuralları, gelişen teknolojiden ve değişen ihtiyaçlardan bağımsız olarak düzenlenmemelidir. Ayrıca yasaların bireylerin özgürlüklerini sınırlayıcı ve bireyleri kontrol altına alma amacıyla düzenlenmesi de kabul edilemez. Bununla birlikte bireyler kendi özel hayatlarının ve kişisel verilerinin gizli tutulması hususları gibi birçok noktada hukuka ihtiyaç duyarlar. Sınırsız internetin kontrolü ile bireylerin internete erişim özgürlüğü arasındaki dengenin sağlanması gerekir. Bu noktada devlet kurumlarının, denetleme ve yasama organlarının faaliyetleri oldukça önem arz etmektedir. İlgili kurumların ve organların hukuk düzenlemelerini ve gerekli denetlemeleri bu yeniliklere ve gelişen teknolojiye uygun şekilde yapması gereklidir" ifadelerini kullandı.

Banko, açıklamasında şunları kaydetti:"Bugün Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemekle görevli kamu tüzel kişiliğidir. Radyo ve televizyon yayınlarına yapılan denetlemeler gibi internet ortamındaki paylaşımların ve yayınların da denetlenmesi gereklidir. Bu kurulun artık Radyo, Televizyon ve İnternet Üst Kurulu olarak denetimlerine devam etmesi gerekmektedir. Bu denetlemeler kesinlikle bireylerin özgürlüklerini sınırlayarak ve hak kayıplarına sebebiyet vererek gerçekleştirilmemelidir. Bu denetlemelerin bireylerin hak ve menfaatleri gözetilerek, kişisel verilerin korunması, çocukların ve gençlerin zararlı içeriklerden korunması, özel hayatın gizliliğinin korunması gibi amaçlarla yapılması gereklidir. Bu noktada Türk hukukunda da bu yenilik ve gelişmeler ışığında ilerlemeler kaydedilmeli ve özellikle internet suçları, internet güvenliği, internet kullanımı gibi konularda yasal düzenlemeler teknolojik gelişmelere paralel olarak bir an önce getirilmelidir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —