Tarih: 14.11.2016 12:59

GÜNLÜK EV KİRALAMAYA AĞIR CEZALAR YOLDA

Facebook Twitter Linked-in

 

Ağır cezaların geleceğini belirten Kocaeli Emlakçılar Derneği (KEMDER) Başkanı Alpay Hacıoğlu, "Emlakçılar günlük ev kiralama durumlarından haberdar olmuyor. Üçüncü şahıslar tarafından kiraya veriliyor. Konutta işlenecek olan suça kiraya veren kişi de ortak olmaktadır” dedi.

Son yıllarda artan günlük ev kiralamaları, yaşanan terör olaylarının ardından yeniden gündeme geldi. Kimlik bilgisi paylaşılmadan hızlı bir şekilde temin edilen günlük konut sayısı sosyal hayatı ve iç güvenliği de tehdit edecek boyutlara ulaştı. Kanun dışı kişilerin kolaylıkla kalabildiği bu evlerde fuhuş yapılıyor, kumar oynatılıyor ve uyuşturucu kullanılıyor. Terör örgütü ve fuhuş üzerine kullanılan evler kayıt dışı olduğundan vergi alınmıyor. Günlük ve saatlik olarak kiralanabilen konutlar üzerinden yaratılan ticaret hacmi dudak uçuklatmaya başladı. Kocaeli Emlakçılar Derneği (KEMDER) Başkanı Alpay Hacıoğlu, günlük konutların kiralanmasında emlakçıların rolü bulunmadığını, bu ve benzeri yerlerin ajanslar, ilan ya da internet yoluyla kiralandığını belirtti.

GÜNLÜĞÜ 100 TL

Emlakçıların uzun vadeli kira kontratı yaptığını söyleyen Hacıoğlu, "Son dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, bu yerlerin Emlakçılar Odası'na kayıtlı kişilerce kiralanması yönünde bir yönetmelikten bahsediliyor. Bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Bu evlerin günlük kiraları 100 TL civarında" şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA VERİLİYOR

Günlük ev kiralamasında 'bildirim yapılmaması' durumunda ağır cezalar da yolda diyen Hacıoğlu, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı terör örgütlerin sıkça kullandığı bu sisteme karşı emlakçıları da uyarıyor. Bu sistemi uygulayanlar güvenlik görevlilerine bildirmediği ve tespit edildiği zaman ceza alacaklar. Bu tip yerlerin kiralanmasında emlakçılardan yapılmıyor. Kişi emlakçıya evini kiralamak için veriyor. Emlakçı evi şahıs adına kiralıyor. Bu şahıs da üçüncü şahıslara kiraya veriyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. Günlük kiralamalara yasalar gereği izin verilmektedir diyen Hacıoğlu, "Günlük kiralamalar özellikle tatil yörelerinde yapılmaktadır. Burada da denetimler sıkı yapılıyor. Emlakçıdan günlük kiralama yapıldığı zaman sözleşme ile kimlik bilgisiyle kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekiyor. Emlakçılar bu noktada çok sıkı davranmaktadır. Bu duruma uymayanların ortaya çıkacak durumda suç ortağı olma durumları vardır. Ayrıca emlakçılarımız bu tip durumlarda şüphelendikleri şahısları da kolluk kuvvetlerine bildirmesi çok önemlidir" açıklamasında bulundu.

TOPLU KONUTLAR TERCİH EDİLİYOR

Günlük kiralama yönteminin özellikle toplu konutlarda olduğuna dikkati çeken Hacıoğlu “Kalabalık insanların yaşadığı yerler bu kişiler tarafından tercih ediliyor. Bu sayede gözlerden uzak durmaktadırlar. Denetimlerin bu yönlere kaydırılması çok önemlidir. Emlakçılara önemli görevler düşmesinin yanı sıra vatandaşlarında uyanık olması gerekiyor. Kiraya verdikleri konutlarında daha sonra nelerin yapılmadığına bakmaları gerekiyor. Resmi olmayan hiçbir yerden işlem yaptırmasınlar” dedi.

GÜNLÜK KİRALIK EV CEZASI NEDİR?

11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemelere göre, günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alınarak bu şekilde kiraya verilen evlere ruhsat şartı getirildi. Bakanlar Kurulu kararı ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi (GİYKİMBİL) günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirilecek. Pansiyon hizmeti veren tüm işletmeler GİYKİMBİL sistemine dahil edilecek. Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu Polis Merkezi’ne bildirecek. Ev sahiplerine Kabahatler Kanunu’nun 'emre aykırı davranış' suçundan idari para cezası kesiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —