Tarih: 02.02.2012 12:19

Güneş: "TÜİK'in yaptığı utanmazlıktır"

Facebook Twitter Linked-in

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, TÜİK’in verdiği rakamlarla ilgili değerlendirmede bulundu, “TÜİK halkı yanıltıyor” dedi. Güneş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada TÜİK’in dış ticaret açığına ilişkin önceki gün bildirdiği rakamların, Cumhuriyet tarihinin en büyük açığını ortaya koyduğunu söyledi.

 

Güneş bir önceki yılki dış ticaret açığın 71,7 milyar civarında olduğunu hatırlatarak, “ Bu yıl 105,8 milyar dolara ulaştığı anlaşılıyor, yani yüzde 47,7 oranında artmış. Bu da milli gelirinin yüzde 14 – 15’ine yaklaşıyor” diye konuştu.

 

Güneş, rekor dış ticaret açığı söz konusuyken, TÜİK’in kamuoyuna açıklama biçiminin, “2011 yılında ihracat 135 milyar dolara ulaştı” şeklinde olmasının, kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğunu iddia etti.

 

 

“TÜİK’İN YAPTIĞI UTANMAZLIK”

 

 

Dış ticaret açığının rekor kırdığı bir dönemde, TÜİK’in bu şekilde açıklama yapmasını “utanmazlık” olarak nitelendiren Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, “Sanki olumlu gelişmeler olmuş. TUİK gelinen noktayı sorumsuzca kamuoyunu şaşırtarak yayın yapıyor. Yandaş basın mensuplarına özel veri servisi yapıyor. Hani kimi zaman istatistikleri istediğin yere çekersin derler ve bilim adamları da buna kızar ya… Aynen öyle” diye konuştu.

 

Hurşit Güneş,  Türkiye’de çoğu gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak milli gelirin üçte birini aşan oranda ithalat yapılır duruma geldiğine dikkat çekerken, “İhracat 2010 yılında ithalatın yüzde 61’ini karşılarken bu yıl yüzde 56’sını karşılar olmuş. Yani çok açık bir kötüleşme gözleniyor” dedi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Cumhuriyet tarihinin rekor dış açığına medyanın yeterince yer vermemesine dikkat çekerek, “Eğer basın cesursa, rekor dış ticaret açığının özgürce yayınlasın” diye konuştu.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —