Tarih: 13.07.2012 14:34

Güneş enerjili araçlar Kocaeli’de yarışacak!

Facebook Twitter Linked-in

 

Son yılların en önemli konularından biri haline gelen yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları konusunda çalışmalar giderek artıyor. Türkiye’de de alternatif enerji üretme çalışmalarını teşvik edici organizasyonlar düzenleniyor. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları İzmit Körfez Yarış Pisti'nde yapılacak. 40 üniversiteden yarışmacıların katılacağı organizasyonda Formula G-Güneş Arabaları Yarışına 41 takım, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araba Yarışlarına 24 takım katılacak.

 BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yarışma öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Hidrojen ile çalışan araç kategorisinde Anadolu Hidroana Takımı Sorumlusu Tayfun Özmen, Güneş enerjisi kategorisinde Anadolu Üniversitesi Güneş Takımı sorumlusu Cansu Ruban, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürü Osman Topaç, TÜBİTAK Öğretim Görevlisi Sadi Atılgan da katıldı. Büyükşehir Belediyesinin güneş enerjisinden, Doğukışla Gençlik Parkı’nın elektrik ihtiyacını karşılamak için faydalandığını ifade eden Genel Sekreter Ersin Yazıcı, yenilenebilir kaynakların geleceğin enerjisini oluşturacağını kaydetti. Genel Sekreter Yazıcı, bu yarışmanın Kocaeli’de yapılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

 BAKAN ERGÜN’ÜN KATILMASI BEKLENİYOR

Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların katıldığı yarışlar her geçen yıl büyük ilgi görüyor. Üniversitelilerin geliştirdiği alternatif enerjili araçlar, teknik kontrol ve test sürüşlerinin ardından 14 Temmuz Cumartesi günü sıralama turlarına katılacak. 15 Temmuz Pazar günü ise Formula G yarışlarının finali saat 13.00’de, Hidromobil yarışlarının finali ise saat 14.30’da yapılacak. Yarışmaların final programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın da katılması bekleniyor.

FARKINDALIK YARATILIYOR

TÜBİTAK Formula G ve TÜBİTAK Hidromobil yarışları sayesinde ülkemizde güneş ve hidrojen enerjileri konusundaki endüstriyel uygulamaları teşvik edecek ve bu konudaki potansiyeli güçlendirecek bilgi ve tecrübe birikimine sahip genç mühendis ve temel bilimci bir kitle oluşturulacak. Ayrıca toplumda alternatif enerjilerin gerekliliği ve mümkünlüğü konusunda farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor.

GEÇEN YILIN ŞAMPİYONLARI SOCRAT VE POSEIDON

Sonuncusu 11-17 Temmuz 2011 tarihleri arasında İzmir Pınarbaşı Ülkü Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK Formula G - Güneş Arabaları Yarışı’nın birincisi İstanbul Üniversitesi’nin SOCRAT adlı aracı olurken, Anadolu Üniversitesi Thunderbird adlı aracıyla ikinciliği ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de ODTÜ-TEK adlı aracıyla üçüncülüğü kazanmıştı. TÜBİTAK Hidromobil - Hidrojen Enerjili Araba Yarışları’nda ise İzmir Makine Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu POSEIDON III adlı aracıyla birinciliği, İstanbul Teknik Üniversitesi HYDROBEE aracıyla ikinciliği ve Uludağ Üniversitesi de TİMSAH-H aracıyla üçüncülüğü kazanmıştı.

YURT DIŞINDA DA TEMSİL EDİYORLAR

TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışlara katılan takımlar ‘en uzun mesafeyi en az yakıt ve en az emisyonla kat etme’ felsefesi ile tüm dünyadan katılımcılara açık olarak düzenlenen Shell Eco Marathon yarışlarında 2006 yılından beri Türkiye’yi temsil ediyorlar. 2006 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hidrojen arabalarıyla ilk kez yarışlara katılmış olup, 2007 yılında İTÜ (2 takım), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi takımları, 2008 yılında İTÜ, Sakarya Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, YTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), 2009 yılında Sakarya Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İTÜ, Kocaeli Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, ODTÜ, YTÜ, Anadolu Üniversitesi Shell Eco Martahon’da Türkiye’yi temsil ettiler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —