Tarih: 25.09.2013 16:45

Gümrükte ''uzlaşma'' tahsilatları arttırdı

Facebook Twitter Linked-in

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrükte Uzlaşma Müessesesi uygulaması sayesinde ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki vergi ve buna bağlı cezai ihtilafların yargıya gidilmeden çözüldüğü, son iki yılda 4 bin 500'e yakın dosya sonuçlandırılarak, yaklaşık 45 milyon lira alacağın tahsil edildiği bildirildi.

 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümrükte Uzlaşma Müessesesi'nin hayata geçirilmesiyle hem bütçeye kaynak sağlandığını hem de yargı yükünün hafifletildiğini söyledi.

 

 

Bu müessesenin tesis edilmesiyle ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki vergi ve buna bağlı cezai ihtilafların yargıya gidilmeden hızla çözümlendiğine dikkati çeken Altunyaldız, aynı zamanda bu davaların Hazineye olan maliyet yükünün de ortadan kaldırıldığını bildirdi.

 

 

Altunyaldız, uygulamanın başladığı 2011 Eylül'den bu yıl Ağustos sonuna kadar görüşmesi tamamlanan 4 bin 780 uzlaşma dosyasından 4 bin 556'sının sonlandırıldığını belirterek, ''Sonlandırılan dosya sayısı, bu kapsamda görüşülen dosyanın yüzde 95'ini oluşturdu. Söz konusu 4 bin 556 uzlaşma başvurusuna ilişkin vergi ve ceza alacakları toplamı 165 milyon 760 bin 405 lira. Bunun yüzde 31,19'unun, yani toplam 51 milyon 714 bin 681 lirasının tahsil edilmesi için uzlaşmaya varıldı. Tahsilat oranı, vergi alacaklarında yüzde 61,05, ceza alacaklarında ise yüzde 19,26 olarak gerçekleşti. Uygulamanın başladığı günden bu yana 4 bin 500'e yakın dosya bu sistemle çözümlendi ve yaklaşık 45 milyon lira alacak tahsil edildi.'' Dedi. 

 

 

Belgesiz beyanname dönemi

 

 

Altunyaldız, güvenilir ihracatçıların, ihracat beyannamesine artık herhangi bir belge eklemediğini, böylece işlemlerini gümrüğe uğramadan daha hızlı gerçekleştirebildiklerini de söyledi. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü almaya hak kazanan firmalara ithalatta da bu yetkiyi verdiklerini ifade eden Altunyaldız, ''Firmalarımız, başvuruda bulunarak bu statüyü almaya hak kazandıklarında, bakanlığın da onlar için özel olarak tasarladığı VIP hizmetlerden yararlanabilecek.

 

Örneğin, eşyaları, gümrüğe hiç uğramadan ihracat yapabilmekte, daha az gümrük kontrolüne tabi tutulmakta ve gümrüklerde öncelikli kontrol edilme hakkına sahip olmaktadırlar'' dedi.

 

 

Altunyaldız, bakanlık olarak diğer ülke gümrük idareleri ile imzalayacakları tanıma anlaşmaları sayesinde bu statüyü kazanan firmaların söz konusu yetkilerden sadece Türkiye'de değil, anlaşma sağlanan ülkelerde de yararlanabileceklerini vurgulayarak, ''Özel statü kapsamında gümrük vergilerini ayda bir toplu ödeme, birebir danışmanlık hizmetleri, sınır kapılarında özel peronlardan geçiş ve daha az uygunluk ve kontrol denetimlerine tabi olma gibi bazı hak ve yetkiler ilave edilmesi için çalışmalar sürüyor. Tüm bu kolaylıklar, firmaların maliyetlerini düşürüp daha rekabetçi kılarak, güçlerine güç katacak.'' Dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —