Tarih: 24.05.2016 14:14

GTÜ bir ilke daha imza attı

Facebook Twitter Linked-in

İşbirliği kapsamında, Türkiye’de ilk kez özel sektör ve devlet üniversitesi işbirliğiyle bir yüksek lisans programı hayata geçirildi. Bu yıl ilk kez öğrenci almaya başlayacak olan Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı ayrıca, cam bilimi alanında Türkiye’deki ilk yüksek lisans programı olma özelliği de taşıyor. Gebze Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı tanıtım toplantısı Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Gebze Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik’in katılımıyla gerçekleştirildi.

CAM ALANINDA İLK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Hem teorinin hem de uygulamanın olacağı Cam Bilimi ve Teknolojisi yüksek lisans programında teorik bilgilerin Gebze Teknik Üniversitesi tarafından verileceğini, uygulama imkanının ise Şişecam tarafından sağlanacağını dile getiren Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Özellikle lisansüstü programlarının gücü ile URAP’ın yayınladığı endekste Türkiye’nin en iyi 4. Üniversitesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı Girişimcilik Endeksinde ise Teknoparkı olmayan Üniversiteler sıralamasında 1. Olan üniversitemiz, camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu ile böyle bir anlaşma imzalamaktan ve alanında tek olan bu yüksek lisans programını açmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Üniversite sanayi iş birliğinin gerçek bir örneği olacak bu yüksek lisans programı sayesinde doğrudan endüstrinin ihtiyacı olan programların açılması yolunda bir adım atılmış olacak" diye konuştu.

Gebze Teknik Üniversitesi’nin 18 Organize Sanayi Bölgesi ile 35 Ar-Ge Merkezi’nin tam merkezinde, sanayinin kalbi diye nitelendirebilecek bir noktada kurulmuş, gelişmeye ve büyümeye açık bir bilim üssü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Görgün, "Çevremizdeki kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız ikili anlaşmaların da katkısıyla, bölgemizi doğal bir araştırma ve geliştirme ekosistemine döndürmek en büyük gayemiz" dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki enstitü sayısının 9’a ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti; "Fen Bilimleri Enstitümüzde 15 anabilim dalı altında tezli olarak 13 doktora programı ile 17 yüksek lisans programı ve 2 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir. Bugün atacağımız imzalar ile birlikte Üniversitemiz 20. Yüksek lisans programını da faaliyete almış olacak."

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLÜ BİR ÖRNEĞİ
Toplantıda Cam Bilimi ve Teknoloji Yüksel Lisans Programı ile ilgili detaylı bilgi veren Gebze Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan da ülkemizde ilk kez hayata geçirilecek bu programın üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlü bir örneği olacağını dile getirdi. Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans programı kapsamındaki eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri sonucunda öğrencilerin temel cam bilimi ve teknolojisi alanlarıyla ilgili temel kavramlar ve yöntemler hakkında derinlemesine bilgi ve beceri edinmelerinin hedeflendiğini dile getiren Prof. Dr. Aslan konuşmasına şöyle devam etti: "Program öğrencilerin cam üzerine uygulanacak fonksiyonel kaplamalar ile katma değeri yüksek ileri teknoloji ürün geliştirme bilgi ve yeteneği kazanmalarını da amaçlıyor. Öğrencilerin analitik düşünme, bilimsel ve endüstriyel problemleri eleştirel yorumlayabilme becerisi kazanmalarına yönelik olarak oluşturulan program kapsamında öğrencilerin farklı disiplinlerden ve seviyelerden oluşmuş bir ekibin üyeliğini ve liderliğini yapabilecek etkin bir işlevselliğe, ve çalışma becerisine sahip olmaları hedefleniyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Aslan program hakkında ayrıca şu bilgileri verdi: "Ülkemiz cam sanayinin gelişmesine yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda insan kaynağı yetiştirilmesi mümkün kılacak olan program Malzeme Bilimi ve Mühendisliği anabilim dalı bünyesinde yer alacaktır. Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programında, hazırlık programında alınan dersler hariç olmak üzere, toplam en az 21 kredilik ders alınması ile beraber Uzmanlık Alan Dersi ve iki adet seminer dersi alınması zorunludur. Bu Anabilim Dalı disiplinler arası bir kimlik taşıyacak olup Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; Fizik, ve Kimya, Anabilim dalları ile çok yakın işbirliği içinde olacaktır. “Cam Bilimi ve Teknolojisi Yüksek Lisans Programı"nın öncelikle Mühendislik (Kimya Müh. ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği) lisans mezunlarına ve Temel Bilimler (Fizik ve Kimya) mezunu öğrencilerine yönelik olarak, Cam Teknolojisi alanında uzmanlık eğitim-öğretimi yapmak isteyenler için açılması planlanmıştır."

DOKTOR ÜNVANINA SAHİP ŞİŞECAM ÇALIŞANLARI DA DERS VERECEK
Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ise toplantıda yaptığı konuşmada üniversite sanayi işbirliği kapsamında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, "Bugün toplam 13 ülkede üretim gerçekleştirerek, 150’den fazla ülkeye ihracat yapan Şişecam Topluluğu olarak yeni pazarlara girmenin ve yeni yatırımların yanı sıra rekabet gücünü üst düzeyde tutmak amacıyla ArTeGe çalışmalarına da (Araştırma ve Teknolojik Geliştirme) büyük önem veriyoruz. 40 milyon liranın üzerinde yatırımla hayata geçirdiğimiz Şişecam Bilim ve Teknoloji merkezimiz de bu bakış açısının ürünüdür. Alanında Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alan merkezimizle, cam bilimi ve teknolojisi alanında geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine yön veriyoruz" dedi.

Şişecam Topluluğu’nun 2015 yılında Türkiye’de 18 üniversite ve araştırma kuruluşuyla birlikte toplam bütçesi 8,3 milyon TL olan 11 ortak proje yürüttüğünün altını çizen Oktik, yine 2015 yılında cam bilimi ve teknolojileri alanında toplam bütçesi 5,7 milyon Euro’yu bulan 4 uluslararası ortaklı proje gerçekleştirdiklerini de dile getirdi. "Şişecam Topluluğu olarak, Gebze Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile ülkemiz cam sanayinin gelişmesinde büyük önem taşıyan insan kaynağı yetiştirilmesi açısından önemli bir adım atıyoruz" diye konuşan Oktik, Şişecam Topluluğu’nun Bilim ve Teknoloji Merkezi yatırımı konusunda yaptığı yer seçiminde Gebze Teknik Üniversitesi’ne yakınlığın önemli rol oynadığını da ifade etti.

Oktik konuşmasını şöyle sürdürdü, "Ülkemizde ilk kez hayata geçirilecek olan Yüksek lisans programı üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlü bir örneği olacak. Öğrencilerin yüksek lisans programıyla, temel cam bilimi ve teknolojisi alanlarında temel kavramlar ve yöntemler hakkında detaylı bilgi ve beceri edinmeleri sağlanacak. Cam alanında uygulanacak fonksiyonel kaplamalar ile katma değeri yüksek ileri teknolojik ürün geliştirme konusunda bilgi ve deneyim kazanacak öğrenciler, analitik düşünme, bilimsel ve endüstriyel problemlerin eleştirel yorumlayabilme becerisine de sahip olacak. Cam sektörüne yönelik çözüm önerileri ve yeni ürünler gibi tez konularının belirleneceği yüksek lisans programında, teorik eğitimler Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilecek. Pratik ve saha deneyimi gerektiren konulardaki eğitimleri ise Şişecam Topluluğu’nda doktora unvanına sahip çalışanlar verecek. Şişecam Topluluğu ayrıca Ar-Ge merkezi laboratuvarlarını da Yüksek Lisans Programı’nın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak öğrencilerin kullanıma açık tutacak."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —